Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Môže prinášať ovocie aj po mrazoch. Neodpisujte ju a naučte sa niekoľko osvedčených záhradníckych trikov

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sherbak_photo). Aprílové mrazy tvrdo zasiahli plodiny, ktoré už na začiatku jari začali kvitnúť alebo mali pučiace púčiky. Mnohé z nich tento rok možno nedajú veľkú úrodu. Jednou z rastlín, ktoré boli tvrdo zasiahnuté, sú čučoriedky. Ak máte tieto kríky v záhrade, vyskúšajte niekoľko trikov, aby ste sa mohli tešiť […]
Menej ako 1 min. min.

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sherbak_photo).

Aprílové mrazy tvrdo zasiahli plodiny, ktoré už na začiatku jari začali kvitnúť alebo mali pučiace púčiky. Mnohé z nich tento rok možno nedajú veľkú úrodu. Jednou z rastlín, ktoré boli tvrdo zasiahnuté, sú čučoriedky. Ak máte tieto kríky v záhrade, vyskúšajte niekoľko trikov, aby ste sa mohli tešiť z prípadnej úrody už v júli.

Ako zachrániť čučoriedky?
Foto: shutterstock/Sherbak_photo

Hoci je čučoriedka dlhoveká mrazuvzdorná rastlina, ktorej sa dobre darí v slovenských záhradách, dvojtýždňové aprílové mrazy mohli poškodiť prvé púčiky. To znamená, že tento rok možno očakávať výrazne menšiu úrodu ako vlani. Nie je však vylúčené, že čučoriedka bude plodiť – stačí niekoľko jednoduchých ošetrení.

Čo robiť, ak sa vám nepodarilo ochrániť čučoriedky?

Najbežnejším spôsobom ochrany čučoriedok je ich prikrytie agrotextíliou. Pestovatelia používajú aj metódu kropenia kríkov vodou; zamrznuté kvapky zabezpečia, že teplota vo vnútri neklesne pod nula stupňov. Ak sa napriek použitým trikom objavia čierne alebo tmavé kvety a púčiky, je známe, že rastlina bola poškodená mrazom.

Už teploty pod dva stupne môžu spôsobiť nenapraviteľné poškodenie kvetov čučoriedok, a to priamo ovplyvňuje množstvo nasledujúcej úrody. Keď už k poškodeniu rastliny mrazom došlo, musíte sa postarať o niekoľko vecí.

Na ochranu čučoriedok pred mrazmi ich zakryte agrotextíliou.
Foto: shutterstock/FotoHelin

Ako zachrániť čučoriedky?

Pri vysokých denných teplotách nesmie vrchná vrstva pôdy, teda podorničie, vyschnúť. Práve tu sa nachádza väčšina jemných koreňov, ktoré sú zodpovedné za prijímanie vody a živín. Preto je najlepšie kríky zalievať denne, minimálne desať litrov vody na každú rastlinu. Aby sa zabránilo prílišnému vysychaniu pôdy, záhradníci odporúčajú pokryť kríky mulčovacou kôrou alebo suchou trávou, aby sa spomalil proces vysychania.

Upozorňujeme, že čučoriedka má rada slnečné a chránené miesto. Pôda by mala mať kyslé pH. V najbližších mesiacoch by sa mala aj hnojiť. Na tento účel je najlepšie siahnuť po pôde s rašelinou a kompostom. Dobre poslúži aj hnojivo bohaté na síran amónny, dusičnan amónny alebo močovinu.

V závislosti od obdobia potrebujú čučoriedky rôzne dávky rôznych prvkov. Na jar by ste mali aplikovať viac dusíka a na konci leta fosforu a draslíka. Osvedčené prostriedky sú ľahko dostupné u záhradkárov alebo v záhradkárskych predajniach. Uplatnením týchto niekoľkých metód sa môžete tešiť z plodov od začiatku júna dokonca až do konca septembra.

Čučoriedky majú rady slnečné a chránené miesto.
Foto: shutterstock.com/Josef Hanus

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zmiešajte s vodou a každé dva týždne čučoriedky zalievajte. Získate kilogramy plodov

Ako sa staráte o čučoriedky? Po odkvitnutí na ne dávajte pozor. Budete zbierať celé koše sladkých plodov

The post Môže prinášať ovocie aj po mrazoch. Neodpisujte ju a naučte sa niekoľko osvedčených záhradníckych trikov appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie