Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Môžete jesť kávovú usadeninu? Odpoveď vedcov je prekvapivá

21.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simona Olteanu). Vedci zistili, že kávová usadenina, s ktorou sa často zaobchádza ako s odpadom, môže mať pri konzumácii významné zdravotné výhody. Štúdie ukazujú, že sú bohatšie na antioxidanty ako samotná varená káva a zlepšujú účinnosť kardiovaskulárneho systému. Konzumácia kávovej usadeniny zvyšuje efektivitu tréningu a zlepšuje metabolizmus. Existujú však […]
Menej ako 1 min. min.

21.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simona Olteanu).

Vedci zistili, že kávová usadenina, s ktorou sa často zaobchádza ako s odpadom, môže mať pri konzumácii významné zdravotné výhody. Štúdie ukazujú, že sú bohatšie na antioxidanty ako samotná varená káva a zlepšujú účinnosť kardiovaskulárneho systému. Konzumácia kávovej usadeniny zvyšuje efektivitu tréningu a zlepšuje metabolizmus. Existujú však aj vedľajšie účinky.

Môžete jesť kávovú usadeninu?
Foto: shutterstock/Simona Olteanu

Môžete jesť kávovú usadeninu?

Vedci už roky študujú rôzne aspekty konzumácie kávy a nedávne objavy naznačujú, že kávová usadenina, bežne považovaná za odpad, má oveľa väčšiu hodnotu, ako sa doteraz predpokladalo. Štúdia publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry ukazuje, že kávová usadenina je bohatá na antioxidanty, najmä fenolové zlúčeniny, o ktorých je známe, že majú ochranné vlastnosti pre kardiovaskulárny systém.

Prekvapivým zistením bolo, že hladina fenolov v usadenine bola vyššia ako v samotnej uvarenej káve, čo naznačuje, že vyhodením usadeniny je plytvanie cennými živinami. Ba čo viac, kávová usadenina môže poskytnúť rovnaké ingrediencie ako nápoj, no v oveľa koncentrovanejšej forme.

Uvarená káva, zriedená vodou, obsahuje iba časť kofeínu a ďalších zlúčenín nachádzajúcich sa v celých zrnách.

Konzumácia kávových zŕn alebo usadeniny spôsobuje, že kofeín a iné látky sa vstrebávajú priamo cez ústnu sliznicu, čím sa zvyšuje ich dostupnosť pre telo. Toto zosilnenie účinkov kávy, a to tak pozitívnych, ako je zlepšenie koncentrácie a energie, ako aj negatívnych, ako sú potenciálne žalúdočné problémy, zostáva predmetom ďalšieho výskumu.

Kávová usadenina: ako ovplyvňuje vaše zdravie?

Kávová usadenina ponúka množstvo potenciálnych zdravotných výhod, najmä vďaka vysokému obsahu kofeínu a antioxidantov. Kofeín v pôde pôsobí ako prírodný stimulant, zrýchľuje váš metabolizmus a zvyšuje vašu energiu. Konzumácia kávovej usadeniny pred tréningom môže zlepšiť fyzický výkon, čo podporuje lepší športový výkon. Okrem toho, fenolové zlúčeniny a kyselina chlorogenová obsiahnuté v pôde majú protizápalové vlastnosti a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.

Konzumácia kávovej usadeniny však prináša aj isté riziká. V dôsledku vysokej koncentrácie kofeínu vedie nadmerná konzumácia k nepríjemným vedľajším účinkom, ako sú žalúdočné problémy, nespavosť a úzkosť. Ľudia s citlivým tráviacim systémom, najmä tí, ktorí trpia refluxom alebo pálením záhy, by sa mali vyhýbať kávovej usadenine, pretože môžu zhoršiť príznaky zvýšením tvorby žalúdočnej kyseliny. Okrem toho vysoká koncentrácia kafesterolu a kahweolu v kávovej usadenine zvyšuje hladinu cholesterolu.

Opatrnosť sa odporúča pri zavádzaní usadeniny do stravy, najmä pokiaľ ide o ich konzumáciu v surovom stave. Najlepšie je pridávať ju do jedál, ako sú kaše alebo koláče, aby sa zjemnila jej horkastá chuť. Obchody ponúkajú aj produkty ako čokoláda s kávovými zrnami, čo môže byť zaujímavá alternatíva. Je však dôležité cvičiť s mierou a uvedomiť si, že príliš veľa kofeínu môže viesť k zdravotným problémom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia

Zdravie v týchto bobuľách? Obličky, srdce a pečeň budú pracovať na plný výkon

The post Môžete jesť kávovú usadeninu? Odpoveď vedcov je prekvapivá appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie