Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Možno nepríjemne zapácha, ale zničí vošky, roztoče a múčnatku. Dajte do suda a zalejte vodou

6.4.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: freepik/@garetsvisual). Čo používate na postrek proti plesniam? Nepotrebujete silné a chemické prostriedky z obchodu na boj s týmto problémom. Namiesto toho sa spoľahnite na domáce prípravky z produktov, ktoré už máte. Čo budete potrebovať? Čo používate na postrek proti plesniam?Foto: freepik/@garetsvisual Pleseň a múčnatka sú jedny z najčastejších hubových […]
Menej ako 1 min. min.

6.4.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: freepik/@garetsvisual).

Čo používate na postrek proti plesniam? Nepotrebujete silné a chemické prostriedky z obchodu na boj s týmto problémom. Namiesto toho sa spoľahnite na domáce prípravky z produktov, ktoré už máte. Čo budete potrebovať?

Čo používate na postrek proti plesniam?
Foto: freepik/@garetsvisual

Pleseň a múčnatka sú jedny z najčastejších hubových ochorení, ktoré napádajú naše záhradné rastliny. Často neušetria ani burinu, ktorá im stojí v ceste. V boji proti tomuto problému sa mnohí ľudia rozhodnú siahnuť po chemických postrekoch z obchodu. Ukazuje sa však, že existujú aj iné, jednoduché a domáce spôsoby, za ktoré miniete drobné. Ako bojovať proti múčnatke? Pozrite sa, čo budete potrebovať.

Čím postriekať múčnatku? Vyberte si domáce prostriedky

Múčnatka a iné hubové ochorenia sú večným strašiakom záhradkárov. Problém sa vyskytuje bez ohľadu na počasie a napáda listy, ako aj kvety, stonky, púčiky a plody rastlín. V zelenine sa múčnatka najčastejšie vyskytuje na paradajkách, cibuli, cuketách, uhorkách a šaláte. Ako proti nej bojovať?

Minerálny olej. Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu prípravku s 1 litrom vody a rastlinu dôkladne postriekajte. Olej vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá zabráni plesni dostať sa k cieľu a zničiť plodinu.

Ocot. Zmiešajte ho s vodou v pomere 1:3 a postriekajte plodinu. Prírodná kyselina zničí huby napádajúce rastlinu.

Mlieko. Zmiešajte ho s vodou v pomere 1:9 a aplikujte na rastlinu. Baktérie v mlieku pomôžu v boji proti hubám.

Kyselina octová ničí huby napádajúce rastliny.
Foto: súkromný archív

Pri používaní postrekov proti múčnatke treba mať na pamäti, že každá rastlina je iná a môže si vyžadovať iné ošetrenie. Preto je dôležité prečítať si informácie o starostlivosti o konkrétnu rastlinu a v prípade problémov sa obrátiť na odborníkov v oblasti záhradníctva.

Čo zabraňuje vzniku múčnatky? Vyberte si žihľavový hnoj

Okrem sprejov, ktoré sa rýchlo pripravujú, sa môžete spoľahnúť aj na prípravok, ktorého príprava trvá o niečo dlhšie. Hovoríme o žihľavovom hnojive. Tento prípravok síce nevytvára príjemné pálenie, ale bojuje nielen proti múčnatke, ale aj proti voškám, roztočom a plesni sivej. Pred použitím však nezabudnite kvapalinu zriediť s vodou – 1:10 na zalievanie a 1:20 na postrek. Ako pripraviť žihľavovú kašu?

Nasekané mladé žihľavy vložte do suda (nemal by byť kovový) postaveného na polotienistom a teplom mieste a zalejte ich vlažnou vodou v pomere 1 kg žihľavy na 10 l vody. Môžete použiť aj dažďovú vodu.

Sud prikryte gázou, raz denne tekutinu premiešajte a počkajte 2 – 3 týždne, kým sa kaša neprestane peniť.

V sude skladujte až 1,5 mesiaca.

Okrem sprejov, ktoré sa rýchlo pripravujú, sa môžete spoľahnúť aj na žihľavové hnojivo.
Foto: tiktok.com/@szalona_szalotka

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na pleseň v kvetináči. Do pôdy dajte jednu zložku. Nebude po nej ani stopy

Voda, mydlo a 2 lyžičky korenia. Zmiešajte a veľkoryso nastriekajte na trávnik. Rozlúčte sa s otravným problémom

The post Možno nepríjemne zapácha, ale zničí vošky, roztoče a múčnatku. Dajte do suda a zalejte vodou appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie