Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Môžu katolíci jesť na Popolcovú stredu mäso a sladkosti? Cirkev je jasná, ale existuje výnimka

Popolcová streda je deň v katolíckom kalendári, ktorý označuje začiatok pôstu. Tento deň pripadá 46 dní pred Veľkou nocou. Môžete v tento deň jesť mäso a sladkosti a všetci sú povinní rešpektovať uložené obmedzenia? Ukazuje sa, že niektorí ľudia môžu byť pre svoj vek oslobodení od prísneho pôstu. Čo je Popolcová streda a môžete jesť […]
Menej ako 1 min. min.

Popolcová streda je deň v katolíckom kalendári, ktorý označuje začiatok pôstu. Tento deň pripadá 46 dní pred Veľkou nocou. Môžete v tento deň jesť mäso a sladkosti a všetci sú povinní rešpektovať uložené obmedzenia? Ukazuje sa, že niektorí ľudia môžu byť pre svoj vek oslobodení od prísneho pôstu.

Čo je Popolcová streda a môžete jesť mäso a sladkosti?

Veľká noc sa nezadržateľne blíži. Tento deň je považovaný za najvýznamnejší sviatok v katolíckej cirkvi. Prípravy na ne sa začínajú Popolcovou stredou, ktorá pripadá 46 dní pred spomienkou na Ježišovo zmŕtvychvstanie, zahŕňa prísny pôst, ktorý okrem iného zakazuje jesť mäso a sladkosti.

Aké jedlá sa jedia na Popolcovú stredu a čím možno nahradiť mäso?

Prísny pôst na Popolcovú stredu zahŕňa obmedzenie sa na 3 jedlá zjedené v ten deň . Nie každý je však povinný tieto pravidlá dodržiavať. Nemusia ich používať osoby mladšie ako 18 rokov alebo staršie ako 60 rokov .

Trochu iná je otázka abstinencie od mäsa a sladkostí . Tu sú pravidlá prísnejšie. Každý katolík starší ako 14 rokov by sa mal v tento deň zdržať jedenia mäsa a sladkostí .

Katolícka cirkev má dišpenzačný zákon . Oslobodzuje od povinnosti postiť sa tých veriacich, ktorí nemajú žiadny vplyv na druh jedla, ktoré jedia . Výnimka sa preto vzťahuje napríklad na pacientov v nemocnici, väzňov a zadržaných . Na Popolcovú stredu však musia konať inú formu pokánia, ako je modlitba alebo almužna .

Tehotné ženy nie sú oslobodené od povinnosti postiť sa . Podľa cirkvi tehotenstvo nie je choroba a nie je dôvodom na žiadne ústupky v tomto smere . Výnimkou môžu byť výslovné odporúčania lekára, ktorý vzhľadom na zdravotný stav pacienta odporučí inú diétu .

Aké jedlá sa jedia na Popolcovú stredu a čím možno nahradiť mäso?

Už vieme, že katolíci na Popolcovú stredu nesmú jesť mäso ani sladkosti . Čo teda môžete jesť 22. februára? Cirkevná doktrína predpokladá, že v tento deň by ste sa mali obmedziť len na 3 jedlá . Pripravujú sa podľa presne stanovených pravidiel .

Na Popolcovú stredu môžete jesť iba tri jedlá . 2 z nich by mali byť svetlé, zatiaľ čo posledné by mali byť sýte . Prosím, pamätajte, že žiadny z nich nemôže obsahovať mäso ani sladkosti . Čo je teda na tanieroch povolené?

Existuje niekoľko návrhov na jedlo, ktoré budete jesť, kým nebudete sýti . Jedenie mäsa nie je jediný spôsob, ako mať plné brucho . Úspešne ich môžete nahradiť napríklad pečenou alebo vyprážanou rybou . Poslúžia aj jedlá s pridanými mliečnymi výrobkami, ako sú cestoviny so syrom, knedle so syrom či pohánkové a tvarohové rezne .

Ideálnou náhradou mäsa na Popolcovú stredu môže byť aj vajíčko . Vyberte si vaječné rezne alebo praženicu s uhorkovým šalátom a zemiakmi. Z uvarených zemiakov vytvarujeme placky, opečieme a podávame s hubovou omáčkou . Na rozdiel od zdania je výber pôstneho menu veľmi pestrý

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie