Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mrkva bude veľká a sladká. Potrebujete len vodu a túto zložku na dokonalé hnojivo

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo každá mrkva chutí inak? Podľa odborníkov je za jej chuť zodpovedné množstvo cukru v zelenine. Ten môže tvoriť 4 až 12 % zloženia mrkvy. Máme však vplyv na to, akú mrkvu vlastne pestujeme? Do určitej miery áno a kľúčom k tomu je správne hnojenie mrkvy. Určite sa pozrite, ako […]
Menej ako 1 min. min.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo každá mrkva chutí inak? Podľa odborníkov je za jej chuť zodpovedné množstvo cukru v zelenine. Ten môže tvoriť 4 až 12 % zloženia mrkvy.

Máme však vplyv na to, akú mrkvu vlastne pestujeme? Do určitej miery áno a kľúčom k tomu je správne hnojenie mrkvy. Určite sa pozrite, ako to urobiť.

Prečo je mrkva horká?

Chuť mrkvy samozrejme do určitej miery závisí od pestovanej odrody. Je však pravda, že hlavný vplyv na jej chuť má spôsob starostlivosti. Preto je jedna mrkva sladká a iná obsahuje toľko horkosti, že sa ťažko prehĺta.

Za horkú chuť mrkvy môže zanedbaná starostlivosť. Ak mrkva rastie na kyslej pôde, je obeťou škodcov alebo plesní a nie je hnojená, nie je divu, že jej chuť má ďaleko od ideálu.

Našťastie existuje spôsob, ako jej chuť trochu zlepšiť. Hovoríme o hnojení mrkvy, ktoré sa dá vykonať pomerne jednoduchým spôsobom.

Ako pestovať mrkvu?

Mrkva by sa mala pestovať na slnečnom mieste. Množstvo slnečného svetla, ktoré k zelenine dopadá, určuje jej sladkosť. Pôda na pestovanie mrkvy by mala byť neutrálna – čím kyslejšia pôda, tým menej cukru v mrkve.

Treba tiež pamätať na to, že mrkvu netreba pestovať na miestach po koreňovej zelenine. Taktiež ju nezabúdajte zalievať. Vo fáze vzchádzania a rastu sa to oplatí robiť intenzívnejšie.

Hnojenie mrkvy týmto spôsobom je zárukou sladkej úrody

Teraz, keď už viete, ako pestovať mrkvu, prejdime k správnemu hnojivu. Hnojivo sa pripraví zo 100 g cibuľových šupiek, ktoré treba zaliať 2 litrami vody. Toto hnojivo by sa malo zaliať 2 litrami vody a nechať na teplom mieste 2 až 4 týždne.

Po ukončení procesu kvasenia (odporúčame prípravok niekoľkokrát premiešať) ho preceďte cez sito a zrieďte v pomere 1:10 s vodou. Toto hnojivo je ideálne na hnojenie mrkvy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie