Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Mrtvý, mrtvý, v péči psychiatrů. Reportér Zrno na fotce demonstruje krutou realitu války

Do Bratrstva patří i Čech Michal. Sice je podle svých slov spíše pohan, ale s jednotkou válčí už skoro dva roky. Sám má za sebou službu v cizinecké legii včetně nasazení v Afghánistánu. Potkali jsme se letos v březnu – Bratrstvu jsme přivezli pomoc, kterou mezi sebou vybrali vojáci Armády České republiky. Termoprádlo, kanady, ponožky, drobnosti, které sice válku […]
Menej ako 1 min. min.

Do Bratrstva patří i Čech Michal. Sice je podle svých slov spíše pohan, ale s jednotkou válčí už skoro dva roky. Sám má za sebou službu v cizinecké legii včetně nasazení v Afghánistánu. Potkali jsme se letos v březnu – Bratrstvu jsme přivezli pomoc, kterou mezi sebou vybrali vojáci Armády České republiky. Termoprádlo, kanady, ponožky, drobnosti, které sice válku nevyhrají, ale v zákopech vám hodně zpříjemní život. A také drony, které v Česku vyrábí iniciativa Vozím drony. Bratrstvo na nás udělalo dobrý dojem. V občas trochu chaotické ukrajinské armádě působili jako disciplinovaná a motivovaná síla.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina dostane jaderné zbraně a pošle je na celé Rusko, hřímá Solovjov. Just vysvětlil proč

Michal patří mezi vojáky z Bratrstva k těm zkušenějším. Elitní jednotky jako Bratrstvo totiž na Ukrajině čelí opakujícímu se nešvaru – s tím, jak dlouho válka trvá a roste počet padlých a raněných, přibírají sice nadšené a motivované, ale nedostatečně vycvičené muže (a ženy – i když těch výrazně méně).  Výsledkem je pak začarovaný kruh – nedostatečně vycvičení a secvičení vojáci mají větší ztráty a ty se musí lepit dalšími nováčky.

Bratrstvo bylo jednou z jednotek, které byly vrženy k Charkovu, aby zastavily ruskou ofenzívu na počátku května. Zastavit Rusy se nakonec podařilo, ale cena za prvních několik chaotických dnů byla strašlivá. Uvědomuji si to, když se dívám na fotografie z března.

Voják nalevo ode mě byl těžce zraněn a padl do zajetí. Pravděpodobně je už mrtvý. Dívka vlevo ode mě viděla kamaráda rozervaného minou a už se z toho nevzpamatovala. Nyní je v péči psychiatrů.

Další fotografie je z videa, kde hlavní dronař jednotky děkuje za české drony. Už také padl.

A nakonec je tu fotografie tanku, který medik jednotky slepil z vystřelených nábojnic. Poslal mi ho jako dárek ke svatbě. Už je také po smrti. To je krutá realita války. I proto se těmhle klukům a holkám skládáme na drony. Protože kam letí drony, tam nemusí člověk….

Jedním z aktuálně válkou nejzasaženějších měst na Ukrajině je Vovčansk. Jak to tam vypadá? Podívejte se na videu:

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie