Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Musíme sa zaoberať realitou. Putin chce, aby Rusko upevnilo vzťahy s Talibanom

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval Moskvu na “budovanie” vzťahov s vládou afgansko-pakistanského militantného hnutia Taliban, ktorého delegácia nedávno navštívila Rusko. TAS AFP. “Vždy sme verili, že sa musíme zaoberať realitou. Taliban je v Afganistane pri moci. Musíme budovať vzťahy s vládou Talibanu,” povedal Putin na stretnutí so zahraničnými tlačovými agentúrami. Putin hovoril na […]
Menej ako 1 min. min.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval Moskvu na “budovanie” vzťahov s vládou afgansko-pakistanského militantného hnutia Taliban, ktorého delegácia nedávno navštívila Rusko. TAS AFP.

“Vždy sme verili, že sa musíme zaoberať realitou. Taliban je v Afganistane pri moci. Musíme budovať vzťahy s vládou Talibanu,” povedal Putin na stretnutí so zahraničnými tlačovými agentúrami. Putin hovoril na okraj Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra, kam v stredu pricestovala delegácia Talibanu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň uviedol, že Moskva plánuje vyradiť Taliban zo svojho zoznamu zakázaných teroristických organizácií – takmer tri roky po tom, ako táto skupina prevzala moc od vlády podporovanej USA. “Oni sú skutočnou silou” v Afganistane, povedal Lavrov počas Putinovej návštevy Uzbekistanu v Strednej Ázii.

Taliban nechal v Afganistane verejne zbičovať vyše 60 ľudí vrátane 14 žien

Taliban je v Rusku od roku 2003 označovaný za teroristickú organizáciu. Tento krok by mohol ešte viac posilniť diplomaciu medzi Ruskom a Afganistanom, ale neznamenal by oficiálne uznanie vlády Talibanu a tzv. “Islamského emirátu v Afganistane”.

Od prevzatia moci orgány Talibanu presadzujú extrémnu formu islamského práva. Rusko už roky podporuje vzťahy s Talibanom, uvádza AFP. Veliteľ amerických síl v Afganistane v roku 2018 tvrdil, že Moskva poskytuje zbrane tejto skupine – obvinenia však Moskva vtedy odmietla.

Samotná Moskva má s Afganistanom komplikovanú históriu, keďže bývalý Sovietsky zväz viedol v 80. rokoch desaťročnú vojnu proti partizánskym mudžahídom, aby podporil vládu podporovanú Kremľom.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie