Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na Dunaji a Morave evidujú výrazný vzostup vodnej hladiny, SHMÚ upozorňuje na povodňovú situáciu

Vzostup vodnej hladiny očakávajú na viacerých miestach.
Menej ako 1 min. min.

3.6.2024 (SITA.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na povodňovú situáciu v hornom povodí Dunaja a jeho zvýšenú hladinu. „Na slovenskom úseku Dunaja evidujeme za posledných 24 hodín výrazný vzostup vodnej hladiny. Jej výška dosiahla k 10:00 v Devíne 581 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 4 817 metrov kubických za sekundu, vodná hladina v Bratislave je na úrovni 640 centimetrov,” uvádza SHMÚ.

Výrazný vzostup

V strednej časti slovenského úseku Dunaja hladina dosiahla 597 centimetrov v stanici Medveďov, 493 centimetrov v stanici Komárno a 400 centimetrov v stanici Štúrovo. „Zároveň je výrazný vzostup aj na dolnom úseku Moravy v stanici Devínska Nová Ves z dôvodu spätného vzdutia vplyvom vysokej hladiny na Dunaji,” konštatuje SHMÚ.

V nemeckej a rakúskej časti povodia Dunaja v pondelok ešte očakávajú miestami prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky s úhrnmi 20 až 60 milimetrov.

Prekročený dvojročný prietok

„V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame do utorkového rána ustálenosť, neskôr opätovný vzostup vodnej hladiny,” približuje SHMÚ s tým, že na základe terajších predpokladov kulmináciu v stanici Devín očakávajú na úrovni 670 centimetrov, v Bratislave na úrovni 720 centimetrov, v stredu v poobedňajších hodinách. Z pohľadu významnosti prietokov by mal byť dosiahnutý alebo prekročený dvojročný prietok.

V Medveďove predpokladajú kulmináciu na úrovni približne 670 centimetrov v stredu podvečer. „Vo všetkých troch staniciach očakávame prekročenie prvého stupňa povodňovej aktivity (SPA). Kulminácia v staniciach Komárno a Štúrovo sa predpokladá vo štvrtok v poludňajších hodinách,” dodáva SHMÚ.

Vzostup vodnej hladiny očakávajú aj na dolnom úseku Moravy v stanici Devínska Nová Ves s kulmináciou na úrovni približne 510 centimetrov v stredu pri prekročení prvého SPA.

Zdroj: SITA.sk – Na Dunaji a Morave evidujú výrazný vzostup vodnej hladiny, SHMÚ upozorňuje na povodňovú situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie