Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na európsky kontinent sa ženie veľká hrozba. Slovensko sa tomu nevyhne

Tak dlho sme sa vyhýbali riešeniu problémov súvisiacich s klímou, až nás nakoniec dostihli. Podľa niektorých odborníkov sme už prekročili takzvaný bod, z ktorého niet návratu. Každý, kto si myslí, že Európu takéto veci príliš netrápia, pretože tu máme príjemné podnebie a nejaký ten výkyv nás tu či tam nerozhodí, by sa mal oboznámiť s […]
Menej ako 1 min. min.

Tak dlho sme sa vyhýbali riešeniu problémov súvisiacich s klímou, až nás nakoniec dostihli. Podľa niektorých odborníkov sme už prekročili takzvaný bod, z ktorého niet návratu. Každý, kto si myslí, že Európu takéto veci príliš netrápia, pretože tu máme príjemné podnebie a nejaký ten výkyv nás tu či tam nerozhodí, by sa mal oboznámiť s možnými dôsledkami a dôsledkami takéhoto konania.

Veľa zvratov

Tí, ktorí chcú, už v tomto čase vidia prvé prejavy. Zrazu sa objavujú prívalové dažde, divoké búrky a nečakané tornáda. Slovensko nevynímajúc. Takéto počasie sa potom náhle mení na nečakané a nekonečné horúčavy. Na scénu sa pravdepodobne vrátia povodne, ktoré nás tento rok už poriadne oblizli.

Podľa britského panelu World Weather Attribution sa všetky tieto prejavy klimatických zmien v nasledujúcich 10 rokoch výrazne zosilnia. Na európskom kontinente musíme očakávať naozaj výrazné zmeny, ktoré nebudú pozitívne a ktoré si len ťažko vieme predstaviť. Prejavia sa najmä výraznými výkyvmi počasia, ktoré budú nepredvídateľné. Prívalové dažde a záplavy na jednej strane a sucho na strane druhej. To je mimochodom nočná mora aj pre poľnohospodárov.

„Pripravme sa na to, že vietor bude fúkať vyššou priemernou rýchlosťou, čo povedie k tomu, že búrky budú v budúcnosti spôsobovať oveľa väčšie škody. Masívne supercely budú prichádzať počas celého roka a spôsobia veľké záplavy,“ povedal geofyzik Bill McGuire pre denník Daily Mirror.

Slovenská republika bude tiež zasiahnutá

Podľa jeho slov treba v Európe očakávať monzúnové dažde a následné búrky s krupobitím. Tieto obdobia budú trvať dlhšie, ako sme zvyknutí.

Žiaľ, mnohí odborníci sú už teraz presvedčení, že čokoľvek dnes urobíme, tento krátkodobý trend nezmení. A krátkodobý trend je z hľadiska počasia desaťročia až stovky rokov. Je teda dosť možné, že súčasné generácie už nebudú vidieť zmenu k lepšiemu a namiesto toho budú sledovať, ako sa modely počasia, na ktoré boli zvyknuté, jednoducho rozpadnú.

Navyše, v tomto ohľade to všetko funguje ako reťazová reakcia. Akonáhle sa určitý jav, ktorý ovplyvňoval stabilitu počasia, začne rúcať, zrazu ovplyvní ďalšie a tento efekt sa len posilní. Zároveň by bolo hlúpe myslieť si, že Slovenská republika bude ušetrená. Naopak, podľa niektorých modelov ju môžu napríklad suchá a búrky zasiahnuť s ešte väčšou silou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie