Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Nie každý vie, že až do stredoveku bol kučeravý kel považovaný za najobľúbenejšiu zelenú listovú zeleninu v Európe. Hoci zaznamenal aj obdobie poklesu záujmu, dnes s radosťou siahame po chutných, podlhovastých a zvráskavených listoch. Medzi receptami s kelom v kuchárskej knihe by nemala chýbať ľahko pripraviteľná desiata. […]
Menej ako 1 min. min.

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Nie každý vie, že až do stredoveku bol kučeravý kel považovaný za najobľúbenejšiu zelenú listovú zeleninu v Európe. Hoci zaznamenal aj obdobie poklesu záujmu, dnes s radosťou siahame po chutných, podlhovastých a zvráskavených listoch. Medzi receptami s kelom v kuchárskej knihe by nemala chýbať ľahko pripraviteľná desiata. Kelové čipsy vám umožnia pozrieť sa na túto zeleninu novým spôsobom.

Ako pripraviť kelové čipsy?
Foto: shutterstock/New Africa

Vlastnosti kučeravého kelu sa napriek spracovaniu nestrácajú

Nie ste fanúšikom surovej zeleniny? Alebo radi experimentujete v kuchyni? Máme pre vás dobrú správu. Kučeravý kel, bohatý na množstvo živín, nestráca pri tepelnom spracovaní veľa zo svojej hodnoty. Je pokladnicou vitamínov A a K, ktoré patria k látkam odolným voči teplu. Pri príprave kelových čipsov sa teda nemusíte obávať o vlastnosti tejto zeleniny.

Tieto zložky podporujú ostrosť zraku, správnu zrážanlivosť krvi a silné kosti. Medzi vlastnosti kučeravého kelu patrí aj jeho priaznivý vplyv na imunitu, a to vďaka prítomnosti vitamínu C.

Ako pripraviť kelové čipsy?

Milovníci zeleninových čipsov si pripravujú pochúťky nielen zo zemiakov, ale aj z batátov, mrkvy, zelerového koreňa alebo červenej repy. K tejto skupine sa pridávajú jemné a chrumkavé pochúťky zo zelených listov kelu. Recept je jednoduchý a rýchly.

Vlastnosti kučeravého kelu sa napriek spracovaniu nestrácajú.
Foto: shutterstock/Elena Shashkina

Ingrediencie:

300-400 g čerstvého kučeravého kelu

6 polievkových lyžíc rastlinného oleja na fritovanie

½ čajovej lyžičky soli

voliteľné: sladká, údená alebo pálivá paprika v prášku – podľa individuálnych preferencií

Spôsob prípravy:

Umyte a osušte listy kelu. Nezabudnite vyrezať hrubé stonky a vlákna prechádzajúce stredom. Nakrájajte listy na kúsky dlhé asi 3 cm.

Listy nasypte do veľkej misy, zalejte olejom a pridajte korenie.

Rozložte jednu vrstvu listov na plech s papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 150 °C (horný a dolný ohrev). Pečte tri až päť minút z každej strany. Kelové čipsy by mali byť chrumkavé, ale nie spálené. V opačnom prípade v nich bude prevládať horká chuť.

Kelové čipsy výborne chutia so zdravým dipom.
Foto: shutterstock/Esin Deniz

Kelové čipsy na rôzne spôsoby a príležitosti

Nič vám nebráni pridať do receptu aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Ak ju pridáte pred pečením, zelené listy budú mať ešte zaujímavejšiu chuť. Celé to môžete posypať aj sezamovými semienkami.

Tieto kelové čipsy sú ideálne ako samostatné občerstvenie. Môžete ich jesť pri sledovaní obľúbeného televízneho seriálu alebo ako pohostenie pre priateľov, ktorí prídu na návštevu. Je to dokonalá alternatíva ku kalorickým produktom, ktorých sú plné regály supermarketov. Môžete ich pridať aj do šalátov alebo sendvičov. Vyzerajú lákavo aj ako záverečná úprava krémových sezónnych polievok.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Z ovsených vločiek sa stane zabijak tukov. Zjedzte ju a budete sa cítiť ľahší

Jedzte a schudnite. Polievky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa brucha a bokov

The post Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie