Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na příští mírový summit by mohlo přijet Rusko. Jednáme o tom, uvedla ukrajinská strana

Pozvání ruské strany na summit, které mají prosazovat sami Ukrajinci, by mohlo ovlivnit podobu budoucích mírových jednání, uvádí Bloomberg s odvoláním na Jermaka. K TÉMATU: Šest sporných bodů mezi Kyjevem a Moskvou. Proč se na Ukrajině místo míru stále válčí? Pracovní skupiny zatím o možném přizvání zástupců Kremlu jednají a připravují rovněž mírovou schůzku. Ukrajinští představitelé na […]
Menej ako 1 min. min.

Pozvání ruské strany na summit, které mají prosazovat sami Ukrajinci, by mohlo ovlivnit podobu budoucích mírových jednání, uvádí Bloomberg s odvoláním na Jermaka.

K TÉMATU: Šest sporných bodů mezi Kyjevem a Moskvou. Proč se na Ukrajině místo míru stále válčí?

Pracovní skupiny zatím o možném přizvání zástupců Kremlu jednají a připravují rovněž mírovou schůzku. Ukrajinští představitelé na plánovaném druhém setkání představí společný plán, který by měla podle Jermaka podpořit řada zemí, píše web Unian.

„Jsme přesvědčeni, že bude možné pozvat i Rusko,“ zdůraznil vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře. Švýcarská prezidentka Viola Amherdová již dříve uvedla, že summitu se bude moci zúčastnit šéf Kremlu Vladimir Putin, ač Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal rozhodnutí o jeho zatčení, připomíná Unian.

Ze závěrečného prohlášení z mezinárodního summitu, který se konal minulý týden ve Švýcarsku, vyplývá, že zúčastněné státy potvrdily svůj závazek zdržet se jakýchkoli hrozeb vůči územní celistvosti jiného státu, a to včetně Ukrajiny. „Potvrzujeme svůj závazek dodržovat mezinárodní právo, včetně Charty OSN,“ stojí v dokumentu.

Zelenskyj na setkání uvedl, že se jedná o zásadní akci, jelikož „svět začíná přinášet spravedlivý mír blíž“. Vyjádřil se také k absenci ruských zástupců. „Kdyby Rusko mělo zájem o mír, nebyla by žádná válka. My musíme spolu rozhodnout, co spravedlivý mír znamená,“ zdůraznil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požadavky Ruska je třeba odmítnout, míní Baar. Změna hranic silou by podle něj vedla ke světovému konfliktu

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie