Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na Skalku prišli opäť tvoriť umelci

Ak sa vyberiete na Skalku pri Trenčíne v týchto dňoch, až do piatka 14. júna 2024 môžete v areáli starobylého pútnického miesta stretnúť umelcov z Poľska, Moravy a Slovenska. V rámci 17. ročníka Medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS – SKALKA sa tam od nedele 9. júna 2024 venujú svojej tvorbe. Na sympóziu sa tento rok zúčastňujú výtvarníci Jaroslaw […]
Menej ako 1 min. min.

Ak sa vyberiete na Skalku pri Trenčíne v týchto dňoch, až do piatka 14. júna 2024 môžete v areáli starobylého pútnického miesta stretnúť umelcov z Poľska, Moravy a Slovenska. V rámci 17. ročníka Medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS – SKALKA sa tam od nedele 9. júna 2024 venujú svojej tvorbe.

Na sympóziu sa tento rok zúčastňujú výtvarníci Jaroslaw Kweclich a Tadeusz Kosela z Częstochowej, Kamil Mikel z Uherského Hradišťa, Vladimír Zálešák z Nivníc, Andrej Michalík z Krásna pri Topoľčanoch, Jozef Vydrnák z Dubnice nad Váhom, Veronika Weberová a Michal Zdravecký z Bratislavy.

V literárnej zložke sa predstavia Rudolf Dobiáš z Trenčianskej Teplej, Elena Hidvéghyová-Yung a Miro Mališ z Bratislavy. Vo výtvarno-literárnej bude tvoriť Pavol Rusko z Ružomberka a v literárno-fotografickej Erik Ondrejička z Bratislavy.

Účastníkov sympózia prijal v utorok 11. júna 2024 na pôde mesta Trenčín jeho primátor Richard Rybníček.

Sympózium ORA ET ARS – SKALKA 2024 pripomenie v tomto ročníku 800. výročie vzniku Benediktínskeho opátstva na Skalke. Benediktíni a Skalka sú rovnako aj témou 10. ročníka odborného historického seminára OKNO DO HISTÓRIE, ktorý je sprievodným podujatím sympózia. Seminár sa konal 11. júna 2024 o 10.00 h v trenčianskej knižnici na Hasičskej ulici.

Cieľom sympózia je prostredníctvom umenia propagovať Skalku pri Trenčíne, uctiť si patróna Európy sv. Benedikta i jeho nasledovníkov, patrónov Nitrianskej diecézy sv. Andreja-Svorada a Beňadika a poskytnúť jedinečný priestor Skalky, okolitej krajiny i samotného Trenčína pre individuálnu kreativitu umelcov. Hlavným organizátorom podujatia je mesto Trenčín.

Prvá verejná prezentácia vytvorených umeleckých diel sa uskutoční na záver sympózia v piatok 14. júna o 17.00 h v Pútnickom dome na Malej Skalke. V kultúrnym programe sa predstaví hudobný hosť Duo Ž + Ž.

Slávnostná vernisáž bude 20. júla o 15.00 h v areáli kláštora na Veľkej Skalke, kde sa ako hudobní hostia predstavia Magda Uhliariková, Beáta Dobiašová a Peter Belák.

 

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie