Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na Slovensko začal prúdiť plyn z novej trasy. Nahradí ten ruský?

Slovensko sa od februára 2022 čoraz menej spolieha na dovoz plynu z Ruska a stále hľadá iné cestičky. Aktuálne sme začali viac využívať južné potrubie. Informuje o tom denník Pravda. Hovoríme o plynovom spojení so susedným Maďarskom. Dovoz plynu sa od začiatku tohto roka niekoľkonásobne navýšil. Len pre porovnanie, v minulom roku sa na Slovensko doviezlo 0,6 […]
Menej ako 1 min. min.

Slovensko sa od februára 2022 čoraz menej spolieha na dovoz plynu z Ruska a stále hľadá iné cestičky. Aktuálne sme začali viac využívať južné potrubie. Informuje o tom denník Pravda.

Hovoríme o plynovom spojení so susedným Maďarskom. Dovoz plynu sa od začiatku tohto roka niekoľkonásobne navýšil. Len pre porovnanie, v minulom roku sa na Slovensko doviezlo 0,6 miliárd metrov kubických plynu.

Aj týmto sa utužujú vzťahy. Zdroj: shutterstock.com/Ahmed Elborollosy

Od začiatku roka 2024, teda za približne prvých päť mesiacov, sa stihlo doviesť už 1,5 miliardy metrov kubických plynu. To znamená, že plyn prúdiaci z Maďarska vie aktuálne pokryť približne 15 % dopytu. Tento objem by mal však ešte stúpať. Zvýšenie importu plynu z Maďarska potvrdil aj Slovenský plynárenský priemysel (SPP):

Vzhľadom na hrozbu ukončenia dovozu plynu cez Ukrajinu je dôležitá diverzifikácia trás, napríklad z poľského LNG terminálu v Gdansku.

Slovensko dováža zhruba 2 miliardy metrov kubických zemného plynu, ale z tohto objemu 90 % exportuje ďalej. Po napadnutí Ukrajiny Ruskom sa začal viac využívať dovoz zo susedného Česka, odkiaľ sme v roku 2022 doviezli 31 % potreby našej krajiny. Zvyšok zaobstaral dovoz plynu z Ruska cez napadnutú Ukrajinu.

Zemný plyn

Zemný plyn je nejedovatý prírodný horľavý plyn využívaný ako fosílne palivo a ako surovina pre chemický priemysel. Jeho hlavnou zložkou je metán. Používa sa tiež ako zdroj vodíka a na výrobu dusíkatých hnojív. Pri nedokonalom spaľovaní zemného plynu vzniká vysoko toxický oxid uhoľnatý. V malom množstve však CO vzniká pri každom spaľovaní a spaliny z plynu nie sú cítiť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Slovensko sa už čoskoro definitívne odstrihne od ruského plynu

The post Na Slovensko začal prúdiť plyn z novej trasy. Nahradí ten ruský? appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie