Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom zrekonštruujú kuchyňu

Odborné vzdelávanie v Strednej odbornej škole obchodu a služieb (SOŠ OaS) v Žiari nad Hronom bude v budúcom školskom roku modernejšie. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na škole vďaka nenávratnému finančnému príspevku vo výške takmer 367 000 eur zrekonštruuje kuchyňu, ktorá je pracoviskom odborného výcviku. V rámci projektu zmodernizujú aj zastarané materiálno – technické vybavenie kuchyne, […]
Menej ako 1 min. min.

Odborné vzdelávanie v Strednej odbornej škole obchodu a služieb (SOŠ OaS) v Žiari nad Hronom bude v budúcom školskom roku modernejšie. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na škole vďaka nenávratnému finančnému príspevku vo výške takmer 367 000 eur zrekonštruuje kuchyňu, ktorá je pracoviskom odborného výcviku. V rámci projektu zmodernizujú aj zastarané materiálno – technické vybavenie kuchyne, ktoré už nevyhovuje štandardom používaným v gastro prevádzkach. 

Ako priblížila hovorkyňa BBSK, Lenka Štepáneková: „Stavebné práce zahŕňajú demontáž zastaraného gastro vybavenia, búranie priečky a komplexnú výmenu dlažby a obkladov kuchyne a prevádzky umývania čierneho a bieleho riadu s vyšším hygienickým a bezpečnostným štandardom pri zabezpečení bezbariérovej prístupnosti priestorov praktického vyučovania prevádzky GAUDEAMUS. Tiež bude modernizované zastaralé materiálno – technické vybavenie kuchyne pracoviska praktického vyučovania, ktoré už nevyhovuje štandardom používaným v gastro prevádzkach.“

O nenávratný finančný príspevok kraj požiadala škola. „Tá technológia, ktorú máme, nie je zlá a dalo by sa s ňou vyučovať ešte aj ďalšie obdobia, ale pokiaľ chceme napredovať s tými najnovšími trendmi, bude rekonštrukcia nevyhnutná,“ priblížil riaditeľ školy, Miroslav Krajčov a zároveň podotkol, že nie všetko vybavenie vyhodia, väčšinu použijú ako zariadenie do ďalších učební, v ktorých sa žiaci učia variť, avšak nie pre verejnosť. Opätovne využiť tak plánujú konvektomaty či trojrúry.  

Podľa jeho slov školu zrekonštruované odborné pracovisko s novou technológiou značne posunie vyučovanie, aj vzdelávanie. „Keď sa to všetko urobí, bude to jedna z najmodernejších kuchýň, čo sa praktického vyučovania týka, a to nielen v kraji, ale aj v republike,“ dodal Krajčov. 

Cieľom rekonštrukcie je prispôsobiť kvalitu materiálno-technického vybavenia moderným trendom na trhu práce a zvýšiť pripravenosť absolventov praktického výcviku na uplatnenie na trhu práce. Ako ďalej priblížila Štepáneková, kapacita žiakov študujúcich na SOŠ OaS v Žiari nad Hronom sa realizáciou projektu zvyšovať nebude. 

„Stavebné práce a montáž nového materiálno-technického vybavenia je naplánovaná v čase prázdnin a na začiatok septembra 2024, kedy je pracovisko odborného výcviku zatvorené. Vzdelávanie študentov tak nebude obmedzené,“ vysvetlila hovorkyňa BBSK, Lenka Štepáneková a dodala, že mäkké aktivity, týkajúce sa inovácií školských vzdelávacích programov budú realizované počas celého obdobia trvania projektu.

„Inovácie budú zamerané na zvyšovanie a skvalitňovanie odborných kompetencií žiakov a ich praktických zručností, ktoré sú identifikované ako nedostatočné pri súčasných absolventoch a sú dôležité pre uplatnenie na trhu práce,“ dodala Štepáneková na záver. 

(šov)
Foto: Peter Vörös

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie