Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na tomto mieste nesmiete skladovať cesnak. Veľa Slovákov to však robí

Bez cesnaku sa v kuchyni takmer nikto nezaobíde. Je to surovina, ktorú možno skladovať cez zimu a užívať si jej chuť a zdravotné účinky aj počas dlhých chladných mesiacov. Skladovanie však musí prebiehať podľa jasne stanovených pravidiel. Je dôležité vybrať si kvalitné kusy Pri výbere cesnaku na uskladnenie cez zimu dbajte na to, aby ste […]
2 min.

Bez cesnaku sa v kuchyni takmer nikto nezaobíde. Je to surovina, ktorú možno skladovať cez zimu a užívať si jej chuť a zdravotné účinky aj počas dlhých chladných mesiacov. Skladovanie však musí prebiehať podľa jasne stanovených pravidiel.

Je dôležité vybrať si kvalitné kusy

Pri výbere cesnaku na uskladnenie cez zimu dbajte na to, aby ste vyberali len naozaj kvalitné kusy. Tyčinky by mali byť tvrdé, nikde nezvrásnené. Akonáhle niekde uvidíte cesnak klíčiť, čím skôr ho použite a rozhodne ho neskladujte. Ak je cesnak niekde plesnivý, nenechávajte ho na rovnakom mieste ako ostatné kúsky, pretože sa na ne rozšíri pleseň.

Cesnak nepatrí do chladničky

Chladnička nie je miesto, kam by ste mali ukladať cesnak. Oveľa lepšie sa mu bude dariť v pivnici alebo prípadne v otvorenej špajzi. Cesnak by ste mali nechať dýchať – to znamená, že ho neuzatvárajte do žiadnych sklenených alebo kovových nádob. Na druhej strane ho môžete dať do papierového vrecka, nechať ho na novinách v otvorenej krabici alebo, ako sa to často robilo v minulosti, uskladniť ho vo vreciach.

Miesto, kde cesnak skladujete, musí byť suché a malo by byť väčšinou tmavé.

Skladovanie cesnaku v celých tyčinkách

Len čo z palice vyberiete niekoľko strúčikov, jeho životnosť sa začne skracovať. Mali by ste ho teda použiť čo najskôr.

Niektorí ľudia radi olupujú všetky strúčiky naraz a používajú ich po jednom. To je samozrejme možné, ale mali by ste ich použiť v priebehu týždňa až približne dvoch týždňov. Majte na pamäti, že ak nechcete, aby olúpaný cesnak stratil svoju silu, mali by ste ho uzavrieť do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka, prípadne ho naložiť do oleja.

Vo všeobecnosti však platí, že cesnak je lepšie olúpať, keď sa ho chystáte použiť.

Užitočný nielen v gastronómii

Cesnak má široké využitie v gastronómii, ale má aj zdravotné účinky na ľudský organizmus. Má silné antibakteriálne vlastnosti a určite vám pomôže napríklad pri prechladnutí.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie