Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na toto miesto umiestnite kvetináč s levanduľou. Bude kvitnúť ako nikdy predtým

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NakarinZ). Levanduľa – záhradná kráska, ktorá je v našej krajine veľmi obľúbená. Rastlina pripomínajúca francúzsku Provence je ozdobou záhrad, terás alebo balkónov. Ak rastie v kvetináči alebo debničke, oplatí sa ju umiestniť na konkrétne miesto. Takto bude bujne kvitnúť. Levanduľa nekvitne? Možno stačí, ak…. premiestniť kvetináč?Foto: shutterstock/NakarinZ Levanduľa pochádza […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NakarinZ).

Levanduľa – záhradná kráska, ktorá je v našej krajine veľmi obľúbená. Rastlina pripomínajúca francúzsku Provence je ozdobou záhrad, terás alebo balkónov. Ak rastie v kvetináči alebo debničke, oplatí sa ju umiestniť na konkrétne miesto. Takto bude bujne kvitnúť.

Levanduľa nekvitne? Možno stačí, ak…. premiestniť kvetináč?
Foto: shutterstock/NakarinZ

Levanduľa pochádza zo Stredomoria. Zvyčajne sa spája s fialovými a modrými poliami Provence. Nemusíte však chodiť do francúzskeho regiónu, aby ste si ju mohli vychutnať – levanduľových polí je na Slovensku čoraz viac. Má to svoj dôvod – tento voňavý ker sa dobre prispôsobil aj nášmu podnebiu.

Levanduľa: záhradná krása a jej odrody

Na Slovensku sa najčastejšie pestuje levanduľa úzkolistá. Charakteristickými znakmi tejto vždyzelenej rastliny sú úzke, striebristé listy a kvety usporiadané do cípov. Ich farba môže byť od svetlomodrej, ružovej, bielej až po fialovomodrú. Rastlina kvitne od júna do októbra a dorastá do výšky približne 50 cm.

Ďalšie obľúbené odrody levandule v našej krajine sú:

Hidcote,

Lavandula angustifolia,

Dwarf Blue,

Rosea,

Alba,

Lavandula Latifolia.

Lavandula angustifolia ‚Alba‘ je bielo kvitnúca forma. Dosahuje výšku od 40 do 60 cm.
Foto: shutterstock/alybaba

Prírodný repelent proti komárom

Levanduľa sa bude krásne vynímať pozdĺž záhradných chodníkov, v záhonoch alebo na skalkách. Je skvelým spoločníkom ruží. Za zmienku stojí, že levanduľa svojou vôňou láka včely, motýle a čmeliaky. Na druhej strane pôsobí ako repelent proti komárom alebo voškám. Ako vidíte, zoznam jej výhod nekončí len jej krásnym vzhľadom.

Levanduľu možno pestovať v záhrade aj v kvetináčoch či debničkách. Nízke odrody možno vysádzať do okrúhlych keramických kvetináčov – dôležité je, aby mali pod sebou otvory na odvádzanie prebytočnej vody. Krík bude krásne vyzerať aj v prútených košoch.

Ako zalievať levanduľu v kvetináči?

Levanduľa nemá rada príliš veľa vody, ale ak ju pestujete v kvetináči, musíte mať na pamäti, že potrebuje trochu viac vlahy ako tie, ktoré rastú v záhrade. Zalievať by sa mala, keď je pôda mierne suchá – niekoľkoročné sadenice stačí zalievať len občas. Opakom sú mladé sadenice, ktoré potrebujú pravidelnú zálievku.

Levanduľa nemá rada príliš veľa vody.
Foto: shutterstock/Mostovyi Sergii Igorevich

Rastlina by sa mala aj pravidelne strihať. Najlepšie dvakrát za sezónu – na jar odstraňujete zdrevnatené alebo poškodené výhonky. Skracujete ju a formujete kopulovitý tvar. Keď levanduľa začne kvitnúť, buď koncom augusta, alebo začiatkom septembra, suché súkvetia treba odrezať.

Na toto miesto umiestnite kvetináč s levanduľou. Bude kvitnúť ako nikdy predtým

Pri pestovaní levandule je kľúčová aj poloha. To platí nielen pre rastliny vysadené v záhrade, ale aj pre tie v kvetináčoch. Rastlina potrebuje veľa slnka a neznáša tienisté miesta, preto je najlepšie umiestniť kvetináč alebo debničku tam, kde bude mať prístup k svetlu.

Levanduľa v kvetináči nekvitne? Dôvodom nemusí byť len nedbalosť, napr. z hľadiska strihania. Dôvodom môže byť práve nesprávna poloha – taká, pri ktorej je kvetináč umiestnený na príliš tienistom mieste. Bez dobrého svetla sa levanduľa nebude dobre vyvíjať. Preto sa odporúča umiestniť ju na slnečné miesto.

Najlepšie je umiestniť kvetináč alebo debničku tam, kde má prístup k svetlu.
Foto: shutterstock/MZinchenko

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už viem, prečo levanduľa nekvitla. V záhradníctve mi poradili a odrazilo sa to na jej kvitnutí

Dajte si ho pod vankúš a uvidíte, čo sa stane. Účinky sa dostavia nečakane

The post Na toto miesto umiestnite kvetináč s levanduľou. Bude kvitnúť ako nikdy predtým appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie