Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na túto liečbu si už takmer nikto nepamätá. Práve vďaka nej majú paradajky bohatú úrodu

29.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TatyanaMalkova). Paradajky z vlastného pozemku majú jedinečnú chuť a preto sa ich toľko ľudí rozhodlo pestovať. Nie je to zložité. Dôležité je podniknúť správne kroky na zabezpečenie dobrej úrody. Málokto však vie, čo robiť. Zistite preto, čo je tienenie paradajok a aplikujte ho vo svojej záhrade. Ako si zabezpečiť […]
Menej ako 1 min. min.

29.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TatyanaMalkova).

Paradajky z vlastného pozemku majú jedinečnú chuť a preto sa ich toľko ľudí rozhodlo pestovať. Nie je to zložité. Dôležité je podniknúť správne kroky na zabezpečenie dobrej úrody. Málokto však vie, čo robiť. Zistite preto, čo je tienenie paradajok a aplikujte ho vo svojej záhrade.

Ako si zabezpečiť bohatú úrodu paradajok a čo je ich tienenie?
Foto: shutterstock/TatyanaMalkova

Ak sa chcete tešiť z dobrých paradajok, určite musíte zabezpečiť, aby boli kríky dobre zavlažované a hnojené. To však nemusí stačiť. Najmä ak sú rastliny vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Preto sa oplatí poznať spôsob, ako pomôcť kríkom paradajok. Používali ho už naše babičky.

Vychutnajte si bohatú úrodu. Pravidlá starostlivosti o paradajky

Paradajky najlepšie chutia z vlastnej záhrady. Dobré je mať na pamäti niekoľko základných pravidiel ich pestovania. V prvom rade je najlepšie poskytnúť im teplé, slnečné miesto, ktoré je chránené pred vetrom. Pri výsadbe je tiež dobré zabezpečiť humusovitú a priepustnú pôdu.

Pri pestovaní paradajok je kľúčové správne zavlažovanie. Najlepšie je zalievať skoro ráno alebo večer, aby sa rastliny nespálili. Snažte sa to robiť tak, aby listy a plodiny neboli mokré. To podporuje rozvoj hubových chorôb.

Pri pestovaní paradajok je kľúčové správne zavlažovanie.
Foto: shutterstock/ChiccoDodiFC

Okrem toho je samozrejme dôležité vykonávať aj také činnosti, ako je hnojenie. Možno ho vykonávať pomocou domácich hnojív. Nezabúdajte tiež na odstraňovanie buriny. Ak však chcete svojim paradajkám poskytnúť ešte lepšie podmienky na rast, je vhodné použiť rokmi overené metódy a pestovať ich pod špeciálne vyrobeným krytom. Tento postup sa nazýva tienenie paradajok.

Čo je to tienenie paradajok?

Pri pestovaní paradajok sa mnohí záhradníci snažia chrániť svoju úrodu tým, že na kríkoch udržiavajú husté lístie. Chráni to plody. Takýto postup však môže byť dôvodom zníženej cirkulácie vzduchu. Môže to mať okrem iného za následok výskyt sivej plesne. To vám určite v konečnom dôsledku nepomôže. Ako teda účinne chrániť svoje paradajky?

Spoľahlivou metódou je paradajky zakryť. To je zatieniť. Používali ju už naše babičky. Týmto spôsobom sa úroda chráni pred nárazovým vetrom, krupobitím alebo prudkým dažďom. V horúcom počasí sa to však oplatí robiť aj preto, aby ste rastliny ochránili pred spaľujúcimi slnečnými lúčmi. Tie môžu paradajky v konečnom dôsledku poškodiť.

Tienenie paradajok pred priamym slnečným svetlom ich ochráni pred praskaním a umožní im rovnomerné vyfarbenie.
Foto: shutterstock/Pakhomova Olena

Preto sa oplatí zvoliť si tienenie paradajok. Veľmi ľahko sa vykonáva. Môžete použiť napríklad nepoužívanú záclonu, ktorú umiestnite nad kríky paradajok. Babičky to robia už mnoho rokov. Dobrým riešením je aj záhradný slnečník alebo vytvorenie závesu z agrovlákna.

Tienenie paradajok pred priamym slnečným svetlom ich ochráni pred praskaním. Umožní im tiež rovnomerné vyfarbenie. Je to jednoduchý a lacný spôsob. Spolu s ostatnými pravidlami starostlivosti vám to prinesie pekné paradajky z vlastnej úrody. Určite to vyskúšajte.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajky budú šťavnaté a veľké. Moja babička pridáva tento odpad do zeme

Listy paradajok sa krútia? To by mohla byť príčina

The post Na túto liečbu si už takmer nikto nepamätá. Práve vďaka nej majú paradajky bohatú úrodu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie