Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na Ukrajine ako doma? EÚ pracuje na rozšírení oblasti bez roamingu

Európski mobilní operátori po ruskej agresii na Ukrajine poskytli odídencom výhodnejšie telekomunikačné podmienky. EÚ však pracuje na dlhodobom roamingovom prepojení s krajinami v svojom susedstve. Nariadenia „roaming ako doma“ sa považuje za jeden z najhmatateľnejších úspechov EÚ. Už desať rokov sa vďaka nemu Európanom znižujú účty za volania, SMS-ky a internet pri cestách do zahraničia. […]
Menej ako 1 min. min.

Európski mobilní operátori po ruskej agresii na Ukrajine poskytli odídencom výhodnejšie telekomunikačné podmienky. EÚ však pracuje na dlhodobom roamingovom prepojení s krajinami v svojom susedstve.

Nariadenia „roaming ako doma“ sa považuje za jeden z najhmatateľnejších úspechov EÚ. Už desať rokov sa vďaka nemu Európanom znižujú účty za volania, SMS-ky a internet pri cestách do zahraničia.

Aj preto chce Európska komisia toto populárne opatrenie rozšíriť. Počas rokov 2019-2024 pracovala na tom, aby túto oblasť rozšírila aj na susedné krajiny, ktoré majú perspektívu členstva. Predovšetkým na západnom Balkáne, ale aj na Ukrajine, v Moldavsku a Gruzínsku.

Rozšírený roaming by bol výhodou aj pre občanov EÚ, ktorí by pri cestách na východ neplatili poplatky navyše. Kandidátske krajiny by to tiež priblížilo EÚ ešte pred ich oficiálnym vstupom.

Celoeurópski mobilní operátori? Slovensko je pripravené diskutovať

Európska únia zvažuje radikálnu reformu telekomunikačného trhu, ktorá by umožnila operátorom narásť, zvýšiť marže a viac investovať do infraštruktúry. Spotrebiteľské organizácie ale tvrdia, že ide o riešenie problému, ktorý neexistuje.

Integrácia západného Balkánu

Maďarsko je  počas svojho nadchádzajúceho predsedníctva Rady, ktoré sa začne 1. júla 2024, „odhodlané urýchliť integráciu západného Balkánu“ napísal v máji na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) štátny tajomník pre medzinárodnú komunikáciu Zoltán Kovács.

Komisia už na zosúladení roamingovej oblasti západného Balkánu s roamingovou oblasťou EÚ pracuje. Podľa internetovej stránky Komisie by sa postupným znižovaním mala cena znížiť z 18 eur/Gb 1. októbra 2023 na 9 eur/Gb 1. januára 2028.

Už skôr v rámci tohto mandátu, od júla 2021, sa krajiny západného Balkánu, ktoré nie sú členmi EÚ, spojili do oblasti „roamingu podobného domácemu“, ktorá je podobná únijnej oblasti. Dohodu, ktorá to umožnila a ktorá bola podpísaná v roku 2019, podporila Komisia.

Dohoda sa týka všetkých krajín západného Balkánu: Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Severného Macedónska, Čiernej Hory a Srbska.

Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky až do roku 2032

Poplatky za roaming zrušila EÚ už v roku 2017, nový Akt o gigabitovej infraštruktúre ale od roku 2029 ukončí aj prax poplatkov za volania a SMS-ky z domovskej krajiny do zahraničia. Maximálne ceny sa tiež predĺžia až do roku 2032.

Rozšírenie smerom na východ

Úsilie o rozšírenie oblasti „roamingu ako doma“ nabralo ďalší spád po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Invázia podnietila EÚ, aby umožnila dobrovoľné zníženie cien zo strany telekomunikačných operátorov EÚ a Ukrajiny, aby pomohli miliónom ukrajinských utečencov v EÚ.

Viacerí mobilní operátori túto možnosť využili aj na Slovensku. Vďaka týmto opatreniam majú Ukrajinci na Slovensku výhodnejšie volania alebo dátovanie.

Európska komisia tiež bilaterálne spolupracuje s Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom na zosúladení ich telekomunikačných predpisov s normami EÚ.

Počas nasledujúceho mandátu bude Komisia posudzovať, či sú tieto tri krajiny dostatočne zosúladené so všetkými telekomunikačnými právnymi predpismi EÚ. Komisia by potom mala poslať návrh odporúčania členským štátom,  ktoré prijmú finálne rozhodnutie o začlenenie východných krajín do európskeho priestoru bez roamingu.

Ukrajina je v tomto integračnom procese na čele. Jej asociačná dohoda s EÚ bola upravená v apríli 2023 a v analýze Komisie z novembra 2023 sa potvrdil významný pokrok smerom k zosúladeniu s predpismi EÚ. Na úplnú integráciu Ukrajiny do oblasti EÚ bez roamingu to však zatiaľ nestačí.

Moldavsko, ktoré upravilo svoju dohodu o pridružení k EÚ v októbri 2023, musí ešte zosúladiť a implementovať viaceré predpisy.

Gruzínsko zaostáva, keďže jeho asociačná dohoda ešte musí byť upravená tak, aby podporovala jeho vstup do roamingovej oblasti EÚ. EÚ napriek tomu vyzvala Gruzínsko, aby so zosúlaďovaním predpisov začalo.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie