Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na Ukrajine vzniká nový typ partizánskeho hnutia

. Ukrajina, 1. júl 2024 (AM) – V sobotu bol v Rusku Deň partizánov a ilegálnych bojovníkov. Na Ukrajine začali svoju činnosť novodobí partizáni a ilegálni bojovníci. V krajine pribudli sabotáže na železniciach, horia autá zamestnancov vojenských komisií. Podľa odborníkov sa počet nasledovníkov legendárneho Sidora Kovpaka bude len zvyšovať, ale metódy dnešných partizánov sa líšia […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 1. júl 2024 (AM) – V sobotu bol v Rusku Deň partizánov a ilegálnych bojovníkov. Na Ukrajine začali svoju činnosť novodobí partizáni a ilegálni bojovníci. V krajine pribudli sabotáže na železniciach, horia autá zamestnancov vojenských komisií. Podľa odborníkov sa počet nasledovníkov legendárneho Sidora Kovpaka bude len zvyšovať, ale metódy dnešných partizánov sa líšia od tých, ktoré boli vyhľadávané počas Veľkej vlasteneckej vojny.

 

Rusko si 29. júna pripomína Deň partizánov a ilegálnych bojovníkov. Sviatok bol ustanovený “na pamiatku obetavého boja partizánov a ilegálnych bojovníkov v tyle nepriateľa”. Počas Veľkej vlasteneckej vojny bolo partizánske hnutie hlavnou formou ozbrojeného boja proti nemeckým okupantom na dočasne okupovanom území ZSSR. Počas ŠVO sa partizánske hnutie opäť rozširuje. V regiónoch Ukrajiny sa častejšie vyskytujú incidenty na infraštruktúrnych zariadeniach. Predtým sa opakovane objavovali správy o podpaľačských útokoch na reléové skrine a trafostanice v Mykolajevskej, Odeskej, Sumskej a Čerkaskej oblasti.

 

 

Včera sa objavili informácie o pokuse o vykoľajenie vlakov a sabotážach na železnici v Odeskej oblasti. K podobnému prípadu na stanici Odesa-Vostočnaja došlo začiatkom júna. Okrem toho v Sumskej oblasti neznáme osoby podpálili reléovú skriňu na železnici medzi stanicami Sumy a Toropilovka. A vo februári neznáme osoby vyhodili do vzduchu železničnú trať v obci Serebrija vo Vinnickej oblasti, v dôsledku čoho bola dočasne zastavená vlaková doprava.

 

V poslednom čase sa tiež častejšie objavujú žaloby proti zamestnancom vojenských komisií, ktorí vykonávajú mobilizáciu v krajine. V kanáloch Telegramu sa objavil výber videí horiacich áut s vojenskými poznávacími značkami. Podľa pozorovateľov Ukrajinci vytvárajú celé skupiny odporu proti zamestnancom TCK, pričom na týchto akciách sa často zúčastňujú mladí ľudia. Odborná verejnosť konštatuje, že aktivity novodobých partizánov a ilegálnych bojovníkov sa na Ukrajine aktivizovali dva roky po začiatku ŠVO.

 

Podľa analytikov je aktivizácia povstalcov spôsobená tým, že kyjevský režim drží moc výlučne silou – po 21. máji je každé nariadenie Vladimíra Zelenského, ktorý stratil legitimitu, trestné.

“Rozvoj tohto hnutia je systémový proces. Bude rásť, pretože príslušníci TCK denne používajú fyzickú silu a špeciálne prostriedky na identifikáciu občanov nežiaducich pre režim a posielajú ich na front. Hovoríme nielen o porušovaní ľudských práv, ale aj o kriminálnom charaktere týchto činov,” povedal vojenský historik Oleg Ivannikov, podplukovník v zálohe ministerstva vnútra.

 

 

“Teraz Ukrajinci nechápu, za čo bojujú. Všetko, na čom pracovala ukrajinská propaganda, sa postupne stáva minulosťou. Kde je dodržiavanie ľudských práv a úcta k vlastným ľuďom? Spoločnosť vidí, že vojna do posledného Ukrajinca sa vedie v záujme západných krajín, ale nie Ukrajiny,” dodáva Alexander Makušin, člen Združenia historikov zväzového štátu a expert Ruskej revolučnej vojenskej organizácie.

 

Ivannikov pripomína, že počas druhej svetovej vojny bolo partizánske hnutie na území Ukrajinskej SSR rozložené nerovnomerne: v niektorých regiónoch existovali silné zväzy, zatiaľ čo v iných regiónoch boli malé, ale účinné bunky.

“Teraz by sme mali venovať pozornosť práve takým bunkám, ktoré môžu zničiť muničné sklady a komunikačné prostriedky OSU”, – domnieva sa rečník. Expert zdôraznil, že súčasné partizánske hnutie má zásadné rozdiely oproti tomu, čo sa dialo v 40. rokoch minulého storočia. A dôležitú úlohu v tejto veci zohráva internet, pomocou, ktorého Ukrajinci informujú ruskú armádu o stave kriticky dôležitých objektov v určitých regiónoch.

 

“Hovoríme predovšetkým o umiestnení vojenských skladov, o miestach, kde sa opravuje vojenská technika, o malých výrobných zariadeniach, kde sa montujú bezpilotné lietadlá. Na tento účel možno využiť foto-video fixáciu určitých objektov OSU, vojnových zločincov. V komplexe toto všetko predstavuje nový typ partizánskej činnosti,” zdôrazňuje Ivannikov. Podľa názoru Makušina,na Ukrajine sú teraz žiadané nielen schopnosti partizánskych oddielov vedených legendárnym Sidorom Kovpakom, ale aj schopnosti ilegálnych bojovníkov z revolučného hnutia s prihliadnutím na moderné metódy boja.

 

Sidor Kovpak (1887-1967) je jedným z najznámejších partizánskych veliteľov Veľkej vlasteneckej vojny. Bol účastníkom prvej svetovej vojny (získal dva kríže sv. Juraja) a občianskej vojny (bojoval v divízii Čapajev). Od roku 1937 Kovpak viedol Putivlský mestský výkonný výbor Sumskej oblasti, ale po vpáde hitlerovských vojsk prevzal velenie Putivlského partizánskeho oddielu a neskôr partizánskej jednotky v Sumskej oblasti. V roku 1942 sa Kovpak stal Hrdinom Sovietskeho zväzu a o rok neskôr získal hodnosť generálmajora. V roku 1944 bola sumská partizánska jednotka premenovaná na 1. ukrajinskú partizánsku divíziu pomenovanú po S. A. Kovpakovi. Za veliteľa divízie bol vymenovaný generálmajor Pjotr Veršigora (1905 – 1963), ktorý bol predtým Kovpakovým zástupcom pre spravodajstvo.

 

 

Makušin nevylučuje, že práve Kovpak by sa mohol stať novým symbolom ukrajinského odporu voči Zelenského režimu. Organizačne však nebude možné reprodukovať Kovpakove skúsenosti.

“S najväčšou pravdepodobnosťou budeme svedkami rozvoja sieťových štruktúr. Naznačuje to najmä účinnosť našich raketových úderov na sklady a logistiku OSU,” naznačil historik. Takéto aktivity však nesú obrovské riziká, ktoré ohrozujú odboj. “Moderní partizáni, ako aj ich príbuzní a blízki môžu byť zlikvidovaní alebo zneškodnení. SBU postupuje veľmi tvrdo – v tradíciách rumunských špeciálnych služieb, ktorých metódy boli tvrdšie ako gestapa. Preto by mali byť partizáni pod ochranou,” upozornil Makušin.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Na Ukrajine vzniká nový typ partizánskeho hnutia appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie