Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na vánočním večírku resortu práce se pil alkohol, přesto lidé pracovali, zjistila inspekce

Večírek se konal 21. prosince 2023 ve vstupní hale a přilehlých prostorách budovy ministerstva. Začátek byl stanoven na půl čtvrté odpoledne. Zaměstnanci resortu však mají pružnou pracovní dobu, a to od šesti hodin ráno do osmé hodiny večerní, cituje závěrečný protokol web iROZHLAS.cz. K TÉMATU: Pokud nebudou peníze na školství, je ve hře odchod z vlády, […]
Menej ako 1 min. min.

Večírek se konal 21. prosince 2023 ve vstupní hale a přilehlých prostorách budovy ministerstva. Začátek byl stanoven na půl čtvrté odpoledne. Zaměstnanci resortu však mají pružnou pracovní dobu, a to od šesti hodin ráno do osmé hodiny večerní, cituje závěrečný protokol web iROZHLAS.cz.

K TÉMATU: Pokud nebudou peníze na školství, je ve hře odchod z vlády, říká poslankyně STAN Urbanová

Pracovní doba nebyla zaměstnancům v den akce zkrácena. „Zúčastnili se zahájení vánočního setkání a poté střídavě vykonávali práci v kancelářích a opětovně se vraceli na vánoční setkání,“ stojí ve zprávě státní inspekce.

Kontroloři, kteří měli k dispozici doklady o zajištění občerstvení, rovněž potvrdili, že na vánočním setkání se podávalo pivo i víno. Zákoník práce ale požívání alkoholu na půdě zaměstnavatele a „v pracovní době i mimo pracoviště“ zakazuje.

Státní inspekce tedy konstatovala, že při večírku došlo k porušení zákona. Organizátoři podle vypracované zprávy dovolili „požívání alkoholických nápojů a současně umožnili zaměstnancům pobyt na pracovišti pod vlivem alkoholických nápojů“.

Pokuty v řádech desítek tisíc korun

Na řadu by tak mělo přijít přestupkové řízení. Kvůli přestupku by mohla inspekce udělit pokutu od 10 až 50 tisíc korun. Web iRozhlas.cz dodává, že „zaměstnavatelé v minulosti kvůli pití alkoholu na pracovišti dostali pokuty v řádu desetitisíců korun“.

Resort práce potvrdil, že závěry inspekce respektuje a vzdá se práva na podání námitek. „Jsme připraveni i nadále inspektorátu práce poskytovat veškerou součinnost v rámci navazujícího správního řízení,“ reagoval jeho mluvčí Jakub Augusta. Kontrola začala během letošního února.

Resort ministra Jurečky byl hojně kritizován poté, co vyšlo najevo, že večírek pro jeho zaměstnance pokračoval i přesto, že v tu dobu otřásla Českem střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při níž zemřelo celkem 14 lidí z řad studentů a pedagogů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: S odchodem Jurečky by mohlo skončit i Spolu, míní Šaradin. Premiér koalici udrží, řekl Korecký

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie