Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na vošky v záhrade zabudnete. Toto ovocie ich prinúti utiecť raz-dva

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Philipp Fahlbusch). Vošky sú problémom, ktorý pozná každý záhradkár. Objavujú sa na všetkých druhoch rastlín, kríkov a stromov, sajú ich šťavu a viditeľne ich oslabujú. V snahe zbaviť sa týchto škodcov môžete použiť prírodné metódy, ktorými ich ľahko odradíte. Stačí, ak siahnete po obľúbenom ovocí. Zistite, ako sa zbaviť […]
Menej ako 1 min. min.

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Philipp Fahlbusch).

Vošky sú problémom, ktorý pozná každý záhradkár. Objavujú sa na všetkých druhoch rastlín, kríkov a stromov, sajú ich šťavu a viditeľne ich oslabujú. V snahe zbaviť sa týchto škodcov môžete použiť prírodné metódy, ktorými ich ľahko odradíte. Stačí, ak siahnete po obľúbenom ovocí. Zistite, ako sa zbaviť vošiek vo vašej záhrade.

Ako sa účinne zbaviť vošiek?
Foto: pexels.com/Philipp Fahlbusch

Na jar sú vošky mimoriadne aktívne a začínajú rozširovať svoju rodinu. Preto je vhodné prijať opatrenia a zbaviť záhradu týchto škodcov už teraz. Môžete na to použiť ovocie, ktoré má väčšina z vás doma. Tu je niekoľko tipov, ako prirodzene odpudiť vošky a ochrániť svoje rastliny.

Domáce prostriedky proti voškám – čo používať?

Vošky sú drobný hmyz z radu chrobákov, ktorý sa masívne živí rastlinami. Svojou prítomnosťou môžu poškodiť nielen okrasné druhy, ale aj stromy, kríky, ako aj črepníkové rastliny alebo zeleninu a ovocie.

Jednotlivé druhy sa líšia vzhľadom. Možno pozorovať okrídlené a bezkrídle formy vošiek. Telo vošky dosahuje dĺžku niekoľko milimetrov. Hoci sú ťažko viditeľné, účinky ich prítomnosti sa dajú ľahko zistiť, pretože sajú šťavu z rastlín a produkujú medovicu, špecifický sekrét.

Ak sa chcete zbaviť týchto škodcov zo záhrady, môžete vyskúšať prírodné spôsoby. Jedným z nich je využitie vlastností citrusových plodov, presnejšie kôry pomaranča, ktorá škodcov odrádza svojou vôňou. Účinne pomáha znižovať výskyt nielen vošiek, ale aj mravcov a roztočov pavúkov. Stačí si pripraviť posyp z pomarančovej kôry.

Ako sa zbaviť vošiek pomocou pomarančov?

Ak chcete pripraviť prostriedok, ktorý pomôže odpudiť vošky, musíte pomaranče ošúpať a kôru dôkladne spariť. Potom ju rozomeľte v mixéri alebo mlynčeku na kávu, kým jej štruktúra nebude pripomínať prach.

Vôňa pomarančovej kôry odpudzuje nielen vošky, ale aj mravce.
Foto: pexels.com/Ivan Babydov

Pomarančový prášok rozsypte na zem okolo rastliny napadnutej voškami. Tým sa škodcov nielen zbavíte, ale aj zabránite ich opätovnému výskytu. Túto metódu môžete použiť nielen v záhrade, ale môžete ju použiť aj pri starostlivosti o črepníkové rastliny v domácnosti.

Okrem toho stojí za to vedieť, že ak celý proces začnete sušením pomarančovej kôry v sušičke potravín alebo v rúre, môžete časť tohto prášku použiť aj v kuchyni a použiť ho ako korenie do čaju, nápojov a dezertov.

Čo zasadiť v záhrade, aby ste prirodzene odradili vošky?

Existuje aj mnoho ďalších prírodných spôsobov, ako sa zbaviť vošiek v záhrade. Okrem iného môžete vysadiť rastliny, ktoré ich účinne odpudzujú. Účinok týchto druhov môže byť rôzny, ale väčšina z nich jednoducho vydáva charakteristické pachy, ktoré sú pre hmyz nepríjemné, čo spôsobí, že vošky prestanú hľadať potravu na vašom pozemku.

Na tento účel sa oplatí mať vo svojej záhrade:

saturejku,

mätu,

kapucínku,

cesnak,

cibuľu,

levanduľu.

Kapucínka vydáva charakteristický pach, ktorý odpudzuje vošky.
Foto: shutterstock/Nahhana

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmite toto korenie a urobte pekelný sprej. Vošky budú utekať

Čo robiť, keď vošky napadnú kvetné puky? Použite mimoriadne účinný odvar

The post Na vošky v záhrade zabudnete. Toto ovocie ich prinúti utiecť raz-dva appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie