Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na vrch položím dva plátky a zatočím. Trik na chutné chrumkavé nakladané uhorky

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko). Na veľkých trhoch aj v malých obchodoch s potravinami sa bežne stretávame s pohármi plnými nakladaných uhoriek. Kupované zaváraniny však nie sú tak dobré ako tie, ktoré sa vyrábajú doma. Začiatočníkom sa môže zdať, že proces nakladania je nad ich sily. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel, aby […]
Menej ako 1 min. min.

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko).

Na veľkých trhoch aj v malých obchodoch s potravinami sa bežne stretávame s pohármi plnými nakladaných uhoriek. Kupované zaváraniny však nie sú tak dobré ako tie, ktoré sa vyrábajú doma. Začiatočníkom sa môže zdať, že proces nakladania je nad ich sily. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel, aby ste získali chutný výsledok. Nižšie vám prezradíme tajnú prísadu, ktorá dodá nakladaným uhorkám ich výnimočnú chrumkavosť.

Ako pripraviť dokonalé nakladané uhorky?
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Ako okoreniť nakladané uhorky?

Najdôležitejším korením pri nakladaní uhoriek je kvalitná hrubá soľ. To je to, čo tvorí základ nálevu, takzvaného slaného nálevu. Optimálny pomer je použiť jednu polievkovú lyžicu soli na jeden liter vody. Skúsené gazdinky, ktoré každoročne dopĺňajú svoje špajze domácimi nakladanými uhorkami, upozorňujú, aby sme to s množstvom soli nepreháňali, ale ani nedávali príliš málo.

Nevhodné použitie korenia sa prejaví nielen na chuti, ale aj na samotnom procese nakladania. Samotná soľ nestačí na to, aby nakladané uhorky získali jedinečnú chuť. Vysnívaný efekt sa dá dosiahnuť len vtedy, ak sa správne skombinuje niekoľko ďalších prísad. Aké koreniny sú v domácich nakladaných uhorkách nevyhnutné? Najčastejšie sa spomínajú tieto:

horčica,

zrnká čierneho korenia,

bobkové listy,

nové korenie,

strúčiky cesnaku,

kôpor,

korene chrenu,

listy malín,

dubové listy,

čerešňové listy.

Neobvyklá zložka nakladaných uhoriek

Zaujímavou prísadou do nakladaných uhoriek je estragón. Korenie účinne zabraňuje tomu, aby uhorky boli príliš mäkké. Nie každý je však fanúšikom jeho špecifickej chuti a vône. Rovnaký efekt možno dosiahnuť pridaním obľúbeného ovocia do nakladaných uhoriek, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť svoj ranný čaj alebo limonádu v letnom období.

Prídavok citróna k nakladaným uhorkám zabezpečí ich chrumkavosť
Foto: shutterstock/photogal

Plátky citróna zohrávajú dôležitú úlohu v domácich receptoch na nakladanie uhoriek. Stačí, ak po naaranžovaní uhoriek a zaliatí marinádou položíte navrch jeden alebo dva plátky tohto ovocia. Hoci si na ich vyskúšanie budete musieť chvíľu počkať, môžete si byť istí, že uhorky budú pevné, krásne voňavé a so šialenou chuťou. Pred vložením citróna do pohárov ho nezabudnite dôkladne vydrhnúť a opariť. Len tak sa zbavíte nečistôt a chemických látok.

Nakladané uhorky s citrónom – babičkin recept

Pevné a chrumkavé nakladané uhorky sú skutočnou pochúťkou, ktorú si môžete vychutnať samostatne alebo ju pridať do raňajok, obedov a večere. Nakladané s plátkami získajú nielen nezvyčajnú chuť, ale navyše si zachovajú pevnú štruktúru. Zvyšky plátkov citróna z nakladaných uhoriek po konzumácii možno použiť na prípravu duseného mäsa, pečienky alebo jedál z jedného hrnca.

Ingrediencie na nakladané uhorky s citrónom:

2 kg čerstvých uhoriek

8 polievkových lyžíc hrubej soli

7-8 strúčikov cesnaku

8 čajových lyžičiek cukru

8 plátkov citróna

8 čajových lyžičiek octu

8 horčičných semienok

niekoľko vetvičiek kôpru

Príprava nakladaných uhoriek s citrónom

Začneme dôkladným vydrhnutím uhoriek a potom odrežeme konce na oboch stranách.

Štyri fľaše dôkladne umyjeme, sparíme a vysušíme – vo vnútri by nemala byť žiadna vlhkosť. Do každej vložíme dva strúčiky cesnaku, dve horčičné semienka, dve čajové lyžičky cukru, dve čajové lyžičky soli a dve čajové lyžičky octu.

Pripravené uhorky natesno naaranžujeme do fľaše, zalejeme horúcou a prevarenou vodou a na vrch položíme po dva plátky citróna a kôpor.

Poháre uzavrieme čistými a sterilizovanými viečkami a otočíme ich hore dnom. V tejto polohe ich necháme až do úplného vychladnutia.

Takto pripravené uhorky potrebujú asi tri týždne kvasenia pri izbovej teplote. Nezabudnite poháre neotvárať, kým sa tento proces neskončí.

Hotové nakladané uhorky s citrónom je najlepšie skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste. V týchto podmienkach bez otvárania vydržia až päť mesiacov.

Po otvorení pohárov s nakladanými uhorkami ich uložte do chladničky, aby sa zastavil proces kvasenia. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Príjemne chrumkavé solené uhorky. Tento recept zvládne aj laik

Nakladané uhorky sú minulosťou. Vložte túto sezónnu zeleninu do pohára a pripravte si uhorky ako vždy. Výsledok vám vyrazí dych

The post Na vrch položím dva plátky a zatočím. Trik na chutné chrumkavé nakladané uhorky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie