Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Na župe spoločne chránime zdravie a bezpečnosť nás všetkých

Bratislavský samosprávny kraj si zakladá na bezpečnosti a zdraví svojich zamestnancov. Aby zamestnanci boli pripravení zvládnuť rôzne situácie a udalosti, ktoré môžu nastať v pracovnom prostredí alebo mimo neho, rozhodol sa kraj uskutočniť kurz z prvej pomoci pre svojich pracovníkov. Tento kurz je zameraný na poskytnutie základných znalostí a zručností týkajúcich sa poskytovania prvej pomoci […]
Menej ako 1 min. min.

Bratislavský samosprávny kraj si zakladá na bezpečnosti a zdraví svojich zamestnancov. Aby zamestnanci boli pripravení zvládnuť rôzne situácie a udalosti, ktoré môžu nastať v pracovnom prostredí alebo mimo neho, rozhodol sa kraj uskutočniť kurz z prvej pomoci pre svojich pracovníkov.

Tento kurz je zameraný na poskytnutie základných znalostí a zručností týkajúcich sa poskytovania prvej pomoci v prípade prevencie, úrazu alebo núdzovej situácie. Cieľom kurzu je zvýšiť schopnosti zamestnancov reagovať rýchlo a efektívne v prípade nečakaných udalostí, čím sa prispieva k zlepšeniu celkovej bezpečnosti a zdravia pracovného prostredia.

V rámci kurzu sa zamestnanci naučia identifikovať rizikové situácie, správne poskytovať prvú pomoc zraneným osobám, ako aj správne komunikovať a koordinovať pomoc s ďalšími kolegami alebo záchranárskymi zložkami v prípade potreby. Získajú znalosti základného vyšetrovania zranení, ovládania krvácania, poskytovania dýchacieho a srdečno-cievneho záchranného postupu a ďalších kľúčových postupov pri poskytovaní prvej pomoci. Spoločne pracujme na tom, aby sme boli pripravení čeliť výzvam a chránili zdravie a bezpečnosť nás všetkých.

Hlavnou úlohou integrovaného záchranného systému (ďalej IZS) je poskytovanie pomoci osobám v tiesni, preto v prípade ak dôjde k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa zranili osoby, je v prvom rade potrebné privolať pomoc. Na to slúži číslo tiesňového volania 112, kde operátor na základe informácií poskytnutých volajúcim vyhodnotí situáciu a následne na miesto udalosti vyšle potrebné záchranné zložky IZS (zdravotníkov, hasičov, prípadne policajnú hliadku).

Zásady správneho poskytovania informácií pri volaní na číslo tiesňového volania 112:

Čo sa stalo (druh udalosti, aké sily a prostriedky je potrebné vyslať)

Kde sa stalo (obec, objekt, lokalita, okres, kraj)

Komu sa stalo (postihnutí, poškodenie majetku, ohrozenie životného prostredia)

Kedy sa stalo (dátum a čas)

Poskytnutie ďalších doplnkových informácií (identifikácia kto volá, uvedenie telefónneho čísla pre spätné volanie)

Zranenie osoby

Prvá pomoc je bezprostredná pomoc poskytnutá zranenej alebo chorej osobe. Ide o súbor opatrení, ktoré sa poskytujú postihnutému ešte pred odborným zdravotníckym ošetrením. Neposkytnutie prvej pomoci môže znamenať zbytočnú smrť! Prvá pomoc na mieste nehody a ochorenia je základom pre liečbu v nemocnici.

Európske číslo tiesňového volania 112 je rovnaké pre všetky členské krajiny EÚ

Hlavné zásady poskytovania prvej pomoci

Bezpečnosť pri poskytovaní prvej pomoci (záchranca, postihnutý),

Zhodnotenie situácie,

Zhodnotenie úrazu alebo ochorenia,

Volanie odbornej pomoci (112, v prípade len zdravotného problému linku 155),

Poskytnutie prvej pomoci,

Odovzdanie postihnutého odbornej pomoci (zložky IZS). 

Vybavenie na poskytnutie prvej pomoci

Vaše ruky, autolekárnička a ak je k dispozícií AED – automatický externý defibrilátor

Vyšetrenie postihnutého

vedomie – reakcia na oslovenie, zatrasenie alebo uštipnutie…

dýchanie – naklonenie sa nad postihnutého či je alebo nie je počuť/cítiť dýchanie a či sú vidieť dýchacie pohyby

krvný obeh – ak nie je prítomné dýchanie ide o zástavu srdca, treba začať resuscitovať

uvoľnenie, spriechodnenie dýchacích ciest (záklon hlavy – Manéver „prst – brada“)

záchranné dýchanie (z pľúc do pľúc) – nemusí sa vykonávať v prípade možnosti ohrozenia záchrancu

masáž srdca – aj samotná masáž srdca bez dýchania je život zachraňujúci úkon. U dospelého: stred hrudnej kosti /úroveň prsných bradaviek, frekvencia stláčania 100 – 120 stalčení / min, hĺbka 5 – 6 cm. U dieťaťa – spojnica medzi prsnými bradavkami a 1cm pod (dolná tretina hrudnej kosti), používajú sa 2 prsty, dlaň jednej ruky alebo dlane oboch rúk (v závislosti od veľkosti dieťaťa). Začína sa 5 úvodnými vdychmi, ak naďalej nie je prítomné dýchanie začínate 30 (stlačení) :2 (vdychy)

zastavenie krvácania

Postup pri nehode

zhodnotenie situácie

obliecť reflexnú vestu

zapnúť varovné osvetlenie

umiestniť výstražný trojuholník

zaistiť proti pohybu a prevráteniu

vytiahnuť kľúč zo zapaľovania

zistiť poranenia

privolať pomoc (112)

poskytnutie prvej pomoci – život ohrozujúci stav

privolanie odbornej pomoci (linka 112, v prípade život ohrozujúceho stavu 155)

Zastavenie závažného krvácania: Pravidlo 5 T

Zistiť krvácanie 

Zatlačiť v rane – vytvoriť tlakový obväz, ak krváca, znova prekryť na pôvodné krytie. Ak je v rane cudzí predmet – nevyberať, fixovať, prekryť (okolo cudzieho predmetu)

Zdvihnúť nad úroveň srdca

Zabrániť šoku –  pravidlo 5 T

Zavolať pomoc (112)

Protišokové opatrenia

Teplo – prikrytie pacienta, dekou, striebornou fóliou z auto – lekárničky
Ticho – upokojenie pacienta
Tekutiny – protišoková poloha – zdvihnutie dolných končatí
Tíšenie bolesti – uložiť postihnutého do úľavovej polohy
Transport – privolať odbornú pomoc 112

Poskytnutie prvej pomoci pri zasiahnutí nebezpečnou látkou

Vlastná bezpečnosť, ak nie je ohrozená

Postihnutú osobu čo najrýchlejšie vyniesť, príp. vyviesť z ohrozeného priestoru

Zabezpečiť protišokové opatrenia, zastaviť život ohrozujúce krvácanie – pravidlo 5T

Ak je postihnutá osoba v bezvedomí, zaistiť vedomie, dýchanie a krvný obeh, ak nie sú prítomné, začať vykonávať KPR – resuscitáciu

Privolať pomoc 112

Úrazy v horskom teréne     

Ak k udalosti dôjde vo vysokohorskom teréne, je nutné volať na číslo Horskej záchrannej služby 18 300. V prípade ak nám toto číslo nie je známe, je potrebné zavolať na číslo tiesňového volania 155, kde operátor volajúceho zabezpečí konzultáciu, asistovanú prvú pomoc a pošle Horskú záchrannú službu.

Železničné nehody

V posledných rokoch dochádza v Slovenskej republike k častým nehodám na železničných priecestiach. Ak došlo k nehode alebo nastane situácia, ktorá môže viesť k nehode (napr. porucha zabezpečovacieho zariadenia, uväznené motorové vozidlo na priecestí a pod.) je nutné na čísle tiesňového volania 112 alebo čísle Polície 158, oznámiť jednotné identifikačné číslo železničného priecestia, ktoré je pridelené každému železničnému priecestiu a nesie identifikačné údaje o danom priecestí.

Postup ohlásenia mimoriadnosti na priecestí:

Osoba, ktorá spozoruje na železničnom priecestí nehodu, resp. inú nebezpečnú situáciu, ktorá by mohla ohroziť bezpečnosť na železničnej trati alebo v blízkosti priecestia, zavolá na linku tiesňového volania 112, alebo na linku Polície 158 pomocou mobilného telefónu resp. miesta najbližšieho telefonického spojenia. Súčasne nahlási službukonajúcemu operátorovi aj JIČ priecestia – napr. SP2727. Každé priecestie je označené písmenami SP (slovenské priecestie) a 4 – miestnym číslom.

Z databázy údajov zasielaných na koordinačné stredisko IZS a PZ SR operátor podľa JIČ lokalizuje dotknuté priecestie. Z databázy údajov zistí telefónne číslo a upozorní príslušného výpravcu alebo dispečera s požiadavkou na prijatie potrebných opatrení pre zamedzenie nehodovej udalosti (napr. zastavenie vlaku, vypnutie trakčného vedenia a pod.).

Operátor má k dispozícii aj ostatné potrebné údaje (GPS súradnice, elektrifikácia trate, názov komunikácie, železničný km, cestný km, príp. iné). Operátor pošle na výjazd IZS a nehodu následne oznámi Polícii.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie