Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nabíjačky od telefónov by ste mali vyberať zo zásuvky, ak už nenabíjate. Hrozí toto

Zabudli ste niekedy vytiahnuť nabíjačku zo zásuvky? V rannom zhone je to takmer pravidlom. Mali by sme však podceňovať svoju nepozornosť? Názory na túto tému sa rozchádzajú. Teoreticky sa nemôže stať nič zlé, ak používame modernú nabíjačku. Staršie modely boli náchylné na prehriatie a skrat, ale sme dnes úplne v bezpečí? Prečo nenechať nabíjačku v […]
Menej ako 1 min. min.

Zabudli ste niekedy vytiahnuť nabíjačku zo zásuvky? V rannom zhone je to takmer pravidlom. Mali by sme však podceňovať svoju nepozornosť? Názory na túto tému sa rozchádzajú.

Teoreticky sa nemôže stať nič zlé, ak používame modernú nabíjačku. Staršie modely boli náchylné na prehriatie a skrat, ale sme dnes úplne v bezpečí?

Prečo nenechať nabíjačku v zásuvke?

Európska únia zaviedla nariadenie, ktoré výrazne zvýšilo bezpečnosť nabíjačiek. Predstavte si, že ak je nabíjačka zapojená do zásuvky, ale zariadenie sa práve nenabíja, odoberie maximálne 0,5 wattu.

Tým sa výrazne znižuje riziko prehriatia zariadenia a tiež sa znižujú výdavky na elektrickú energiu. Treba však poznamenať, že zariadenie bude stále odoberať zanedbateľný prúd.

Znamená to, že náš pozorovateľský záujem o nabíjačky zvyšuje spotrebu energie v našej domácnosti, čo je nielen zlé pre životné prostredie, ale má to vplyv aj na naše financie, pretože to zvyšuje účty za elektrinu.

Koľko stojí ponechanie nabíjačky v zásuvke?

Ako sme už spomenuli, spotreba energie je relatívne nízka a náš domáci rozpočet tým výrazne neutrpí, keďže náklady na jednu nabíjačku v zásuvke zvýšia účet za elektrinu maximálne o niekoľko zlotých ročne. Musíme však vziať do úvahy, že doma zvyčajne používame veľa nabíjačiek.

Ak používame väčší počet zariadení, napríklad na nabíjanie telefónov, notebookov a iných nabíjateľných zariadení, úspory z rozsahu nás môžu nepríjemne prekvapiť.

Má zmysel odpojiť nabíjačku od siete?

Keď už vieme, že nejde o smrteľné sumy, má vôbec zmysel odpojiť nabíjačku? Určite áno. Ak nás nezaujíma účet, myslime na svoju bezpečnosť.

Čo ak sa napriek všetkým bezpečnostným prvkom na nabíjačke vyskytne ploché miesto alebo jednoducho zakopnete o nepekný kábel?

Bojím sa pomyslieť na to, čo by sa stalo, keby sa náš štvornohý kamarát dostal k drôtu pod napätím. Napriek sofistikovaným bezpečnostným systémom by sme sa mali stále riadiť mantrou: „Opatrnosť je vždy opatrnosť“ a nerobme si príliš veľké starosti.

Existujú však prípady, kedy lacnejšie nabíjačky od neoficiálnych predajcov jednoducho začali horieť. Preto je vždy lepšie nabíjačky vyberať a byť si 100% istý, že neprídete o svoj domov, kvôli vyhoreniu. Veď ide len o pár sekúnd práce.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie