Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nacher: Koncesionářské poplatky jdou proti mladým lidem. Hrabovi vadí zpoplatnění internetu

Vládní návrh ohledně zvýšení poplatků označil Nacher za nešťastný. „Považuji to za dodatečnou daň, a to i pro ty, kteří objektivně veřejnoprávní média nevyužívají,“ řekl poslanec v pořadu Zprávy Plus. K TÉMATU: Bek se brání nařčení z papalášství. Ministr se má věnovat práci, ne stát v kolonách Kritizoval rovněž fakt, že by poplatky měli nově hradit […]
Menej ako 1 min. min.

Vládní návrh ohledně zvýšení poplatků označil Nacher za nešťastný. „Považuji to za dodatečnou daň, a to i pro ty, kteří objektivně veřejnoprávní média nevyužívají,“ řekl poslanec v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Bek se brání nařčení z papalášství. Ministr se má věnovat práci, ne stát v kolonách

Kritizoval rovněž fakt, že by poplatky měli nově hradit i ti, kteří televizi nepoužívají. „Otázkou zůstává, jak se bude například sledování na mobilu prokazovat. Operátoři budou muset nahlašovat některé údaje. Do celé záležitosti se tak vtahuje ‚velký bratr‘,“ vadí mu na navrhované úpravě.

„Návrh je zaměřen proti mladé generaci, která využívá primárně jiné kanály, třeba sociální sítě. Tito lidé budou muset platit poplatek stejně, jako by sledovali nebo poslouchali veřejnoprávní média každý den. Nevnímám to jako správnou cestu,“ zdůraznil Nacher.

Podobně to vidí i Hraba, který připomněl, že se jedná o dva problémy: „Navýšení v případě televize (50 haléřů denně) a rozhlasu (zhruba 30 haléřů denně) nevnímám jako dramatickou částku. Horší částí návrhu je zpoplatnění internetového připojení,“ poznamenal senátor ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Nejdříve by bylo nutné provést ekonomickou analýzu a přesně si určit, co je veřejnoprávní služba a co může být součástí trhu komerčních televizí. Poté by bylo jednodušší zavést navýšení o několik korun denně navíc, ale podle stávajícího systému,“ navrhl.

Problém definice veřejné služby

Podle šéfredaktora deníku TO Marka Stoniše hlavní problém představuje, že veřejná služba není přesně definována. „Veřejnoprávní média si tento pojem vykládají velmi široce, zatímco někteří koncesionáři to vidí jinak,“ poznamenal v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS.

V souvislosti s navýšením poplatků dodal, že současný rozpočet ČT je možné „využít efektivněji pro jiný druh vysílání než širokopásmový“.

Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička svou roli ale veřejnoprávní média plní a mají jasně nastavená pravidla. „V případě navýšení se nebavíme o zkvalitnění obsahu, ale spíše o udržení dosavadního působení veřejnoprávních médií,“ podotkl s tím, že hospodaření musí být zcela transparentní.

Rozšíření okruhu plátců koncesionářských poplatků má podporu zejména mezi zákonodárci vládních stran. Například poslanec Miloš Nový (TOP 09) to považuje za logický důsledek technologického pokroku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kandidáti do eurokomise? Jeden horší než druhý, zní z SPD. Jurečka připomněl nesplněný slib

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie