Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nadácia Zastavme korupciu kritizuje zmeny vo verejnom obstarávaní, rýchly nákup otvára dvere rodinkárstvu a klientelizmu

O viac ako polovicu nákupov z verejných zdrojov sa už podľa nej nebude súťažiť.
Menej ako 1 min. min.

21.6.2024 (SITA.sk) – Nadácia Zastavme korupciu upozornila na možné negatívne dôsledky parlamentom schválenej vládnej novely zákona o verejnom obstarávaní. O viac ako polovicu nákupov z verejných zdrojov sa už podľa nej nebude súťažiť.

Nákup bez súťaže

Mimovládna organizácia zároveň poukázala na to, že zmeny v obstarávaní, ktoré tento týždeň odhlasovali poslanci koalície spolu s KDH, otvoria dvere korupcii.

Štát bude podľa nadácie nakupovať bez súťaže, pričom po novom môže nákupy do 200-tisíc eur zadávať priamo vybranej firme.

„Stačí, ak predtým osloví tri firmy podľa vlastného výberu a zvyšné dve ponuky budú drahšie. Takéto nákupy nebudú vopred zverejnené. Občania aj firmy, ktoré by vedeli tovar dodať lacnejšie sa o nich dozvedia až keď štát zverejní podpísanú zmluvu,“ poznamenala mimovládka. Ako podotkla, stavebné práce budú bez súťaže až do 800-tisíc eur.

Rýchly nákup

„Ešte horšie to bude s nákupmi do 50-tisíc eur. Tam si štát nebude musieť robiť ani formálny prieskum trhu. A biznis jednoducho dohodne s firmou, ktorú si vyberie,“ priblížila ďalšiu z mnohých zmien v podmienkach verejného obstarávania Nadácia Zastavme korupciu.

Štát podľa nej síce bude nakupovať rýchlejšie, avšak takýto postup otvára dvere rodinkárstvu, klientelizmu a korupcii.

„Hrozí, že ministerstvá, mestá a obce budú za naše dane nakupovať predražené a nekvalitné tovary a služby. Výsledkom môžu byť napríklad nekvalitné cesty alebo chýbajúce nemocnice,“ varovala organizácia.

Viac k témam: Korupcia, mimovládna organizácia, Novela zákona, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk – Nadácia Zastavme korupciu kritizuje zmeny vo verejnom obstarávaní, rýchly nákup otvára dvere rodinkárstvu a klientelizmu © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie