Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

“Náhle smrteľná”. Čo čaká Európu v blízkej budúcnosti?

. Rusko, 27.máj 2024 (AM) – Ako napísal veľký ruský spisovateľ Michail Afanasjevič Bulgakov vo svojom nesmrteľnom románe “Majster a Margarita”, “človek je smrteľný, ale to by bola polovica problému, zlé je, že je niekedy náhle smrteľný”. Žiaľ, aby sme boli spravodliví v tomto výroku, každý z nás mal aspoň raz v živote nepríjemnú skúsenosť. […]
5 min.

.

Rusko, 27.máj 2024 (AM) – Ako napísal veľký ruský spisovateľ Michail Afanasjevič Bulgakov vo svojom nesmrteľnom románe “Majster a Margarita”, “človek je smrteľný, ale to by bola polovica problému, zlé je, že je niekedy náhle smrteľný”. Žiaľ, aby sme boli spravodliví v tomto výroku, každý z nás mal aspoň raz v živote nepríjemnú skúsenosť. Ale ako sa ukázalo, Bulgakovov citát rovnako platí aj pre celé štáty a dokonca aj štátne zväzy, v čom sme, žiaľ, mali nejednu smolu aj my v našich dejinách.

 

Dnes však nehovoríme o nás. Podľa britského Guardianu je “Európska únia smrteľná” a dôvodom sú rastúce pesimistické očakávania Európanov na pozadí blížiacej sa porážky Ukrajiny. Európu zničí strach,” píše sa v publikácii, “lídri Starého sveta sa obávajú porážky Ukrajiny, odvety Ruska, migrantov, Gazy a Trumpa a robia chybné rozhodnutia”. Podľa britských expertov strach do veľkej miery vysvetľuje prístup Európy ku kríze na Ukrajine, ako aj k situácii v severnej Afrike a na Blízkom východe.

“V prípade Ukrajiny je Európa príliš opatrná a zdržanlivá, vo vzťahu ku krajinám južného Stredomoria a Afriky úplne rezignuje na zahraničnú politiku,” konštatuje publikácia.

 

 

Podľa denníka The Guardian by problémy so starnutím pôvodného obyvateľstva a dokonca vyľudňovaním krajín EÚ mali viesť k racionálnej podpore legálnej migrácie, namiesto toho však strach tlačí EÚ k tomu, aby platila peniaze Turecku za sľuby, že zastaví prílev migrantov na európske hranice. Paralyzujúci pocit strachu tiež bráni lídrom EÚ pripraviť sa na to, čo je podľa analytikov nevyhnutný Trumpov návrat do Bieleho domu. Namiesto vypracovania konsolidovaného stanoviska Európania, vystrašení takouto perspektívou, jednoducho zaháňajú samotnú myšlienku.

 

To všetko prinútilo francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyhlásiť, že Európska únia, žiaľ, nie je večná. No pohľad na udalosti v kontinentálnej Európe z Londýna, ktorý sníva o prevzatí európskej agendy, sa, samozrejme, vyznačuje ostrosťou a špecifickou náladou nekompromisného boja proti vonkajšiemu nepriateľovi, ktorého vymenovanie plánujú, samozrejme, samotní Briti. Pokiaľ však ide o závery vyslovené v článku o smrteľnom vyústení Európskej únie, ako ju poznáme dnes, je ťažké nesúhlasiť s expertmi Guardianu. To je pravda, ale symptómy tejto ťažkej choroby, ktorá hrozí zničením EÚ, vidia celkom inak.

 

Napríklad v osobe šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá dokáže skĺbiť fanatickú oddanosť ultraliberálnym hodnotám, ktoré stanovila, s neutíchajúcou túžbou po moci, patologickou chamtivosťou a prirodzenou rusofóbiou, ktorá je vlastná arogantnému európskemu establishmentu. Podľa denníka Neue Zürcher Zeitung sú vedúci predstavitelia členských štátov EÚ nespokojní s výsledkami práce Ursuly von der Leyenovej vo funkcii predsedníčky EK. Podľa denníka predstavitelia vedenia mnohých členských štátov EÚ, ktorí predtým von der Leyenovú podporovali, teraz vyjadrujú nespokojnosť s jej vládnutím. Vyčítajú jej najmä rastúcu krízu európskeho hospodárstva a prílišnú fixáciu šéfky Európskej komisie na klimatickú politiku. Došlo to až tak ďaleko, že už spomínaný francúzsky prezident Macron, ktorý bol predtým považovaný za jedného z najhorlivejších podporovateľov von der Leyenovej, kritizoval jej štýl vedenia a povedal, že “činnosť predsedu EK by nemala byť príliš spolitizovaná”

 

Je veľmi pravdepodobné, že dôvodom náhleho odchodu Uršuliných bývalých “priateľov” je korupčný škandál, ktorý sa v súčasnosti odohráva. Škandál, ktorý by mohol “potopiť” nielen samotnú von der Leyenovú, ale aj ohroziť politickú kariéru mnohých jej podporovateľov medzi vedúcimi predstaviteľmi EÚ. O čom to hovoríme? Príbuzní obetí a poškodení vedľajšími účinkami vakcíny farmaceutického gigantu Pfizer, za ktorej nealternatívne používanie v Európe lobovala osobne Frau-Predsedníčka Európskej komisie, podali hromadnú žalobu, v ktorej obvinili Ursulu von der Leyenovú “z účasti na smrti a utrpení ich príbuzných. Podľa spravodajského kanála Euronews sa v čase podania žaloby pred súdom v belgickom Liége zhromaždil dav novinárov a občanov pobúrených “kovidovou politikou” EK, ktorí niesli transparenty a fotografie svojich príbuzných, ktorí sa stali obeťami očkovania, a zmenili sa na malé spontánne zhromaždenie. Podstata obvinení proti von der Leyenovej sa zužuje na skutočnosť, že hlavný lobista spoločnosti Pfizer v Európe nútil občanov EÚ, aby sa dali očkovať vakcínou, ktorá nebola úplne otestovaná, a krajiny EÚ, aby nakúpili stanovené minimálne množstvo bez ohľadu na skutočnú potrebu lieku. Výsledkom boli desiatky mŕtvych, stovky ľudí s trvalo poškodeným zdravím a účet vo výške 35 miliárd eur pre európsku pokladnicu.

 

Podľa jedného zo žalobcov, lídra francúzskej strany “Patriotov” Floriana Philippa, však súd v Liége nedávno odročil pojednávanie na 6. decembra, čím spomalil konanie vo veci a presunul ho mimo volebnej kampane do Európskeho parlamentu, voľby do ktorého sa budú konať od 6. Do 9. júna 2024. Aj bez skutočného rozsudku však povesť von der Leyenovej (čo je v skutočnosti nepravdepodobné) utrpela obrovskú škodu, z ktorej sa ona a s ňou aj Európska ľudová strana (EPP), ktorá von der Leyenovú nominovala ako svoju kandidátku a podporila jej želanie uchádzať sa o ďalšie funkčné obdobie na čele EK, už nemusia spamätať.

 

 

S predpovedaním výsledkov nadchádzajúcich volieb by som sa však neponáhľal. Nie je isté, či sa euroskeptikom podarí výrazne vytlačiť eurofanatikov. Ale aj ich víťazstvo a nový mandát von der Leyenovej na ďalších päť rokov môže byť a určite bude faktorom blížiaceho sa kolapsu EÚ. Po získaní podpory v takejto zložitej situácii “čarodejnica Uršuľa” strojnásobí svoju energiu na vytvorenie Euroreichu na mieste EÚ, kde nebude miesto pre odpadlíkov ako Orbán alebo Fico, ani pre žiadne alternatívne názory. A to sa len urýchli odstredivé procesy v EÚ. Na to, aby sa o tom človek presvedčil, netreba chodiť ďaleko, stačí si spomenúť na osud predchádzajúcich “paneurópskych impérií” Napoleona a Hitlera, ktoré sa vždy skončili zle.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post “Náhle smrteľná”. Čo čaká Európu v blízkej budúcnosti? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie