Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najčastejšie príčiny kučeravosti a žltnutia listov paradajok. Ak nechcete prísť o svoje plány, urobte toto

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kwangmoozaa). Ak sa listy paradajok krútia smerom nahor, je vhodné zistiť príčinu tohto procesu. Je to jedna z mnohých nepriaznivých premien, ktorými môže rastlina prejsť. To isté platí aj pre krútenie smerom nadol, alebo ešte horšie, žltnutie alebo výskyt škvŕn. Ak spozorujete tieto typy zmien, je nevyhnutné konať. Spozorovali […]
Menej ako 1 min. min.

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kwangmoozaa).

Ak sa listy paradajok krútia smerom nahor, je vhodné zistiť príčinu tohto procesu. Je to jedna z mnohých nepriaznivých premien, ktorými môže rastlina prejsť. To isté platí aj pre krútenie smerom nadol, alebo ešte horšie, žltnutie alebo výskyt škvŕn. Ak spozorujete tieto typy zmien, je nevyhnutné konať.

Spozorovali ste zmeny na paradajkách? Rýchlo konajte!
Foto: shutterstock/Kwangmoozaa

Niet pochýb o tom, že väčšina našich záhrad má aspoň jednu sadenicu paradajok. Je to veľmi obľúbená zelenina. A hoci jej pestovanie nie je najjednoduchšie – keďže rastlina je chúlostivá a často ju môžu napadnúť rôzne druhy chorôb – značný počet pestovateľov sa ich aj tak rozhodne vysadiť. Pozrite sa, ako rozpoznať prvé správy, ktoré vám ker dáva ako znamenie, že sa deje niečo znepokojujúce.

Čo robiť, keď sa listy paradajok zvinú? Prečo sa listy paradajok krútia nadol?

Oplatí sa pozorne sledovať úrodu, pretože prvé príznaky zlého stavu rastlín sa zvyčajne objavia na listoch. Zmena ich zarovnania je najčastejším problémom, s ktorým sa záhradkári stretávajú. Ak chcete rozpoznať príčinu, musíte venovať pozornosť tomu, ktorým smerom sa ohýbajú.

Ak sú špičky zdvihnuté smerom nahor, znamená to, že k paradajkám dopadá príliš veľa slnečného svetla. V takom prípade prikryte sadenice krycou podložkou, ktorú ľahko kúpite v záhradkárskom obchode. Ďalším dôvodom zdvihnutých špičiek listov môže byť, že rastliny sú zasadené príliš husto, takže nemajú dostatok vzduchu. O niečo závažnejšími dôvodmi sú nedostatok živín a hubové ochorenia. V prípade nedostatku základných minerálnych látok môžete okamžite reagovať a pridať do pôdy dusík, horčík, vápnik a bór, takže s hubovými chorobami musíte bojovať trochu ťažšie. Na to sa vybavte zmesami z obchodu alebo použite postreky, ktoré si môžete vyrobiť z domácich produktov.

Keď sa listy krútia smerom nahor, znamená to, že sú vystavené príliš veľa slnečnému žiareniu.
Foto: shutterstock/ANDREW PROFOTO

Listy stočené nadol môžu byť signálom prehnojenia dusíkom. Aby sa tento stav nezhoršil, rastlina by sa mala intenzívne zalievať, aby sa z nej vyplavil prebytok minerálnych živín. Dôležitý je aj druh vody používanej na zalievanie plodín. Najlepšia je dažďová voda alebo voda, ktorá bola vopred pripravená a nechala sa odstáť, pretože chráni paradajky pred vodným stresom, ktorý môže viesť aj ku kučeraveniu listov. Nepriaznivý vplyv majú aj náhle zmeny teploty. Ak však dbáte na všetky uvedené aspekty a napriek tomu vidíte viditeľné zmeny, vinníkom môžu byť škodcovia. Vošky a cicavý hmyz sú postrachom mnohých záhradkárov. Ak sa chcete zbaviť nezvaných hostí, môžete použiť postreky. Okrem krútenia listov môže dôjsť aj k farebným zmenám.

Listy stočené nadol zmanenajú prehnojenie dusíkom.
Foto: shutterstock/photoPOU

To sú príčiny tohto procesu.

Žltnutie listov paradajok – čo to znamená? Čo robiť, keď listy paradajok žltnú? Musíte konať okamžite

Jedným z najzávažnejších príznakov choroby paradajok je žltnutie listov. V počiatočných štádiách sa môžete pokúsiť skontrolovať, či nemajú nedostatok minerálnych látok – na tento účel použite dusíkaté alebo horčíkové hnojivo. Ďalšou príčinou býva nadmerné zavlažovanie. Príliš veľa vody v pôde môže viesť k nedostatku kyslíka, čo má za následok horšiu kondíciu rastlín a žltnutie listov. Najmenej príjemnou diagnózou je vírusové ochorenie listov. Ak sa v pôde a na semenách uchytí bakteriálna rakovina, nemáte na výber. Sadenicu treba okamžite odstrániť a všetky ostatné, ktoré sa nachádzali v jej blízkosti, pozorne sledovať.

Ak listy paradajok žltnú až vysychajú, znamená to nedostatok minerálnych látok alebo nadmerné zavlažovanie.
Foto: shutterstock/Mironmax Studio

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy vykonávať presádzanie paradajok? Pokyny krok za krokom, ako to urobiť

Sú vaše paradajky stále zelené? Možno ste urobili túto chybu

The post Najčastejšie príčiny kučeravosti a žltnutia listov paradajok. Ak nechcete prísť o svoje plány, urobte toto appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie