Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nájdete ho vo väčšine špajz. Ani neviete, že spomaľuje starnutie

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Tetereva). Keď počujete o oregane, okamžite vám napadnú kulinárske možnosti použitia tohto korenia. Obzvlášť obľúbené je v stredomorskej kuchyni, ale udomácnilo sa aj na slovenských stoloch. Treba mať na pamäti, že rastlina, známa aj ako pamajorán obyčajný, sa v prírodnej medicíne používa už stáročia a naši predkovia verili […]
Menej ako 1 min. min.

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Tetereva).

Keď počujete o oregane, okamžite vám napadnú kulinárske možnosti použitia tohto korenia. Obzvlášť obľúbené je v stredomorskej kuchyni, ale udomácnilo sa aj na slovenských stoloch. Treba mať na pamäti, že rastlina, známa aj ako pamajorán obyčajný, sa v prírodnej medicíne používa už stáročia a naši predkovia verili v jej ochrannú silu. Prečítajte si viac o liečivých vlastnostiach oregana.

Z oregana možno pripraviť aromatický nápoj.
Foto: shutterstock/Irina Tetereva

Čo ste možno nevedeli o oregane

Toto korenie sa výborne hodí k polievkam, cestovinám alebo kultovej talianskej pizzi. V obchodoch ho nie je ťažké nájsť, takže predpokladáme, že zásoby sa nachádzajú vo väčšine domácností. Oregano má mierne pikantnú a trpkú chuť a výraznú vôňu. Dodáva zaujímavosť aj nevýrazným jedlám, takže sa stáva záchranným lanom nejedného kuchára.

Stojí za to vedieť, že staroveké viery považovali oregano za spôsob ochrany domu pred zlými silami. V starovekom Egypte sa zasa vetvičky oregana vplietali do vencov počas obradov na počesť starovekých božstiev.

Čo obsahuje oregano?

Toto korenie sa niekedy označuje aj ako pamajorán obyčajný. Chuť a vôňa sú jedna vec, ale oregano je pokladnicou zdraviu prospešných zložiek. Drobné zelené lístky obsahujú vitamíny A, C, E a K, ako aj minerály, napríklad železo, horčík, vápnik a mangán.

Niektoré z najdôležitejších zložiek oregana sú antioxidanty. Rastlina obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktorých prítomnosť môže viesť k poškodeniu buniek, zrýchleniu procesov starnutia a vzniku chronických ochorení vrátane rakoviny.

Oregano dodáva zaujímavosť aj nevýrazným jedlám.
Foto: pixabay/akvalsk

Protizápalové vlastnosti a podpora imunitného systému

Prečo by sa malo oregano konzumovať? Toto korenie sa vyznačuje aj protizápalovými účinkami. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších zlúčenín, ktoré podporujú imunitný systém, môže oregano pomôcť v boji proti infekciám. V časoch, keď triumfovala prírodná medicína, bola rastlina považovaná za prírodný antibakteriálny a antivírusový prostriedok (hoci tieto termíny sa pravdepodobne nepoužívali), ktorý pomáha v boji proti prechladnutiu a dýchacím problémom, ako je bronchitída a angína.

Oregano je spojencom trávenia

Často sa zdôrazňuje obsah vlákniny v pamajoráne obyčajnom. Preto sa považuje za jednu z najlepších bylín na podporu tráviaceho systému. Zložky v oregane stimulujú vylučovanie žlče, vďaka čomu sa telo lepšie vyrovnáva aj s ťažko stráviteľnými a mastnými potravinami. Antimikrobiálne vlastnosti korenia môžu tiež pomôcť v boji proti baktériám, ktoré spôsobujú žalúdočné problémy.

Ako zaradiť oregano do jedálnička?

Vzhľadom na mnohé zdravotné výhody oregana sa oplatí konzumovať ho pravidelne a nepoužívať ho len na dochutenie domácej pizze.

Oregano sa hodí do rôznych jedál. Môžete ho pridať do omáčok, mäsa, rýb, šalátov, polievok a syrov. Jeho intenzívna chuť obohatí každý pokrm.

Nálev z oregana sa môže konzumovať ako čaj. Napomáha tráveniu a má uvoľňujúci účinok.

Olej z oregana má zaujímavé využitie. Môže sa konzumovať tak, že sa niekoľko kvapiek naleje do vody alebo sa pridá do jedla.

Oreganový olej posilňuje imunitu, pôsobí ako antioxidant a prispieva k zachovaniu zdravia. 
Foto: shutterstock/rawf8

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sezóna tohto ovocia sa začína. Je to pokladnica výnimočných vitamínov

Nesmelo vstupuje na pozemky. Jedzte ho a odbremení vaše obličky, črevá, mozog a pečeň

The post Nájdete ho vo väčšine špajz. Ani neviete, že spomaľuje starnutie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie