Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najdlhší deň v roku. Kedy začína astronomické leto v roku 2024?

20.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Collection). Najdlhší deň v roku 2024 je 20. jún. Potom bude deň trvať 16 hodín a 46 minút, čo znamená, že bude o 9 hodín a 7 minút dlhší ako najkratší deň roku 2023, ktorý pripadol na 22. decembra. Je však potrebné pripomenúť, že trvanie najdlhšieho dňa sa […]
Menej ako 1 min. min.

20.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Collection).

Najdlhší deň v roku 2024 je 20. jún. Potom bude deň trvať 16 hodín a 46 minút, čo znamená, že bude o 9 hodín a 7 minút dlhší ako najkratší deň roku 2023, ktorý pripadol na 22. decembra. Je však potrebné pripomenúť, že trvanie najdlhšieho dňa sa môže mierne líšiť v závislosti od miesta na Slovensku.

Západ slnka nad morom v deň letného slnovratu.
Foto: shutterstock/Wirestock Collection

20. marca 2024 nastala rovnodennosť. Odvtedy sú dni dlhšie ako noci. Teraz je čas letného slnovratu.

V astronómii letný slnovrat signalizuje koniec jari a príchod leta na severnej pologuli. Leto trvá až do jesennej rovnodennosti, ktorá v roku 2024 pripadá na nedeľu 22. septembra.

Počas letného slnovratu je Slnko v najsevernejšom bode na oblohe, ako je pozorované zo Zeme.

Slnovraty: najdlhšie a najkratšie dni v roku

Astronomický rok je plný mnohých fascinujúcich javov, z ktorých jedným z najvýznamnejších sú slnovraty. Letný a zimný slnovrat označujú obdobia roka, kedy je deň najdlhší a najkratší. Tento jav priamo súvisí so sklonom zemskej osi a jej orbitálnym pohybom okolo Slnka.

Najdlhší deň v roku a letný slnovrat

Letný slnovrat zvyčajne nastáva 20. alebo 21. júna na severnej pologuli a je to okamih, kedy Slnko dosiahne svoju najvyššiu polohu na oblohe. V tento deň, známy aj ako letný deň, máme najdlhší deň a najkratšiu noc z celého roka. Je to výsledok toho, že severná pologuľa je čo najviac naklonená k Slnku.

Najkratší deň v roku a zimný slnovrat

Zimný slnovrat zasa pripadá na 21. alebo 22. decembra a vyznačuje sa najkratším dňom a najdlhšou nocou v roku na severnej pologuli. V tento deň dosahuje Slnko najnižšiu polohu na oblohe počas roka a severná pologuľa je od Slnka najviac odklonená.

Odkedy sa dni skracujú?

Po letnom slnovrate sa dni začínajú postupne skracovať v dôsledku meniaceho sa uhla sklonu Zeme voči Slnku. Tento proces pokračuje až do zimného slnovratu, kedy sa dni začnú opäť postupne predlžovať.

Vplyv letného slnovratu

Slnovraty majú významný vplyv aj na rôzne kultúry a poskytujú príležitosť na oslavu mnohých sviatkov a tradícií, ktoré pochádzajú zo starovekých presvedčení a predstavujú oslavu svetla v lete a symbolické znovuzrodenie slnka v zime.

Tieto javy nie sú len dôležitými momentmi v astronomickom kalendári, ale ovplyvňujú aj poľnohospodárstvo, ekosystémy a náladu a pohodu ľudí. Letný aj zimný slnovrat, hoci pominuteľný, nám pripomínajú neustálu zmenu a prirodzený rytmus sveta.

Hoci je letný slnovrat najdlhším dňom na severnej pologuli, zvyčajne neoznačuje najskorší východ slnka, ktorý zvyčajne nastáva o niekoľko dní skôr. Na druhej strane, posledný západ slnka pozorujeme v deň júnového slnovratu.

Na južnej pologuli, kde tento deň označuje zimný slnovrat, je najskorší západ slnka tiež niekoľko dní pred slnovratom, zatiaľ čo posledný východ slnka je o niekoľko dní neskôr. Tento jav vyplýva z rozdielov medzi časom meraným hodinami a slnečným časom.

Najdlhší deň v roku sa nezhoduje s najteplejším dňom. Najvyššie teploty na severnej pologuli sa zvyčajne vyskytujú niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov po slnovratu. Spôsobuje to oneskorenie zahrievania oceánov a pôdy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Talizmany, menu reštaurácií, exotické fotografie. Takto podvádzajú Slovákov na dovolenke

Tu je kľúč k dlhému životu. Storoční ľudia majú jednoduchý tip

The post Najdlhší deň v roku. Kedy začína astronomické leto v roku 2024? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie