Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najhoršia možná ingrediencia na raňajky. Odborník na výživu vám radí, aby ste ju vyhodili z taniera

Vysoký obsah tuku a kalórií a takmer nulová výživová hodnota – tak by sa dala stručne zhrnúť špecialita, ktorá nám zvyčajne pristane na tanieri na raňajky. Odborník na výživu to hovorí priamo: je to nezdravé z viacerých dôvodov. Odborník na výživu Daniel Herman v rozhovore pre express.co.uk poukázal na to, ktorej zložky anglických raňajok sa […]
Menej ako 1 min. min.

Vysoký obsah tuku a kalórií a takmer nulová výživová hodnota – tak by sa dala stručne zhrnúť špecialita, ktorá nám zvyčajne pristane na tanieri na raňajky. Odborník na výživu to hovorí priamo: je to nezdravé z viacerých dôvodov.

Odborník na výživu Daniel Herman v rozhovore pre express.co.uk poukázal na to, ktorej zložky anglických raňajok sa oplatí vzdať v prospech zdravších alternatív. Pripomeňme, že anglické raňajky sa vyrábajú v mnohých verziách, pričom najčastejšie sa skladajú z párkov, slaniny, vajec, pečenej fazule, paradajok a chleba. A práve k tomuto výrobku má odborník výhrady.

Odborník na výživu navrhuje, čo nejesť na raňajky

Anglické raňajky sa podávajú s toastom alebo opečeným chlebom. Ten nie je ničím iným ako krajcom opečeným na masle, oleji alebo masti. Nie je to však len doména gurmánov z ostrovov, takéto špeciality sa objavujú aj na našich jedálnych lístkoch. Ako však upozorňuje odborník na výživu Daniel Herman, ide o prvok raňajok, ktorý sa oplatí, ba dokonca by sa mal vynechať.

Raňajky sú jednoznačne mojím najobľúbenejším jedlom. Hoci sú plné anglické raňajky celkom fajn, majú aj niektoré nevýhody, upozornil v rozhovore pre express.co.uk. – Asi najlepšou položkou, ktorú treba vynechať, je vyprážaný chlieb, ktorý sa pripravuje vyprážaním chleba na masle, kým nie je chrumkavý a zlatohnedý. Hoci vyprážaný chlieb môže byť chutný, je veľmi nezdravý z viacerých dôvodov, dodáva.

Odborník na výživu uvádza niekoľko zdravotných rizík spojených s častou konzumáciou vyprážaného chleba. Táto špecialita má vysoký obsah kalórií a nasýtených tukov (vďaka pridaniu masla) a nízky obsah základných živín, čo môže okrem iného zvyšovať riziko obezity. Odborník ďalej vysvetľuje, že strava s vysokým obsahom vyprážaných potravín je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a iných chronických ochorení.

Čo jesť na raňajky? Zdravšie alternatívy k vyprážanému chlebu

Odborník na výživu odporúča vymeniť vyprážaný chlieb za bežný celozrnný chlieb (bez tepelnej úpravy). Ten má v porovnaní s bielym chlebom vyšší obsah vlákniny a živín. Na druhej strane odborníci odporúčajú nahradiť maslo avokádovou pastou a natrieť si ju na chlieb.

Vyprážaný chlieb poskytuje málo základných živín v porovnaní s celozrnným chlebom alebo inými zdravšími alternatívami. Chýba v ňom vláknina, vitamíny a minerály dôležité pre celkové zdravie,“ vysvetľuje odborník na výživu Daniel Herman.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie