Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najlepší cuketový krém so smotanou

Cuketa, zelenina plná vitamínov a minerálov, je obľúbená pre svoju všestrannosť a jemnú chuť. V letných mesiacoch, keď je cuketa v sezóne, je ideálny čas na prípravu rôznych jedál, ktoré túto úžasnú zeleninu využívajú. Jedným z najlepších spôsobov, ako si vychutnať cuketu, je pripraviť z nej hladký a krémový cuketový krém so smotanou. Táto polievka […]
Menej ako 1 min. min.

Cuketa, zelenina plná vitamínov a minerálov, je obľúbená pre svoju všestrannosť a jemnú chuť. V letných mesiacoch, keď je cuketa v sezóne, je ideálny čas na prípravu rôznych jedál, ktoré túto úžasnú zeleninu využívajú. Jedným z najlepších spôsobov, ako si vychutnať cuketu, je pripraviť z nej hladký a krémový cuketový krém so smotanou. Táto polievka je nielen chutná, ale aj jednoduchá na prípravu a vhodná pre celú rodinu.

Cuketový krém so smotanou je vynikajúci spôsob, ako využiť čerstvé cukety a vytvoriť lahodné a výživné jedlo. Táto polievka je ideálna pre tých, ktorí hľadajú rýchly a jednoduchý recept, ktorý zaručí hladký a krémový výsledok. Kombinácia cukety, cibuľky a cesnaku vytvára dokonalý základ pre túto polievku, zatiaľ čo smotana pridáva bohatú a krémovú textúru. Dochutená soľou, čiernym korením a štipkou muškátového orieška, je táto polievka ideálna na chladné večery alebo ako elegantný predkrm na večeru. Navyše, ozdobená čerstvou petržlenovou vňaťou, vyzerá rovnako dobre, ako chutí.

Cuketový krém so smotanou recept

Ingrediencie

2 veľké cukety (približne 800 g)

1 stredná cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja alebo masla

1 liter zeleninového vývaru

200 ml smotany na varenie (18% tuku)

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Štipka muškátového orieška (voliteľné)

Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup

Príprava surovín: Cukety umyte, odrežte konce a nakrájajte na kocky. Ak sú cukety staršie a majú tvrdú šupku alebo veľké semená, ošúpte ich a odstráňte semená. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemno. Cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky.

Restovanie: V hrnci zohrejte olivový olej alebo maslo na stredne vysokej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezosklovatie (približne 5 minút). Pridajte nakrájaný cesnak a krátko orestujte, kým nezačne voňať (asi 1 minútu).

Príprava cukety: Pridajte nakrájané cukety do hrnca a premiešajte so zvyškom cibuľovo-cesnakovej zmesi. Restujte cuketu asi 5 minút, kým mierne nezmäkne.

Varenie: Pridajte zeleninový vývar do hrnca, zvýšte teplotu a priveďte k varu. Po zovretí znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 15-20 minút, alebo kým cuketa nie je úplne mäkká.

Mixovanie: Polievku odstavte z ohňa a nechajte ju trochu vychladnúť. Pomocou ponorného mixéra (alebo v stolnom mixéri, ak ho máte) rozmixujte polievku do hladka. Ak používate stolný mixér, mixujte polievku po častiach a dávajte pozor na horúcu tekutinu.

Pridanie smotany: Vráťte rozmixovanú polievku späť do hrnca na mierny oheň. Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte. Nechajte polievku jemne prevariť, ale nenechajte ju už vrieť, aby sa smotana nezrazila. Dochu5te soľou, čiernym korením a štipkou muškátového orieška, ak používate.

Podávanie: Cuketový krém podávajte horúci, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami podľa vášho výberu. Môžete pridať aj trochu kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu na vrch pre extra krémovosť.

Tipy na vylepšenie

Chrumkavé krutóny: Pridajte do polievky chrumkavé domáce krutóny. Nakrájajte starší chlieb na kocky, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte soľou, korením a sušenými bylinkami, a pečte v rúre pri 180°C, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.

Syr: Polievku môžete posypať nastrúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom pre extra bohatú chuť.

Bylinky: Experimentujte s rôznymi čerstvými bylinkami ako bazalka, kôpor alebo tymián pre rôzne chuťové variácie.

Pikantnosť: Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte trochu čili vločiek alebo štipku kajenského korenia do polievky.

Cuketový krém so smotanou otázky a odpovede

Môžem použiť aj iné druhy smotany?

Áno, môžete použiť rôzne druhy smotany podľa vašich preferencií. Smotana na varenie je skvelou voľbou, pretože sa dobre spája s polievkou a dodáva jej jemnú krémovosť. Môžete tiež použiť šľahačkovú smotanu, ak chcete bohatšiu a krémovejšiu polievku. Pre ľahšiu verziu môžete vyskúšať aj nízkotučnú smotanu alebo rastlinnú alternatívu, ako je kokosová smotana.

Môžem cuketový krém pripraviť vopred a zohriať neskôr?

Áno, cuketový krém je ideálny na prípravu vopred. Polievku môžete uvariť a uskladniť v chladničke až na 3 dni. Pred podávaním ju jednoducho ohrejte na miernom ohni, kým nebude horúca. Ak sa polievka počas skladovania zahustí, môžete pridať trochu vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

Môžem polievku zmraziť?

Áno, cuketový krém môžete zmraziť. Po úplnom vychladnutí polievku prelejte do vzduchotesných nádob alebo mraziacich vreciek a uložte do mrazničky. Takto uskladnenú polievku môžete skladovať až 3 mesiace. Pred konzumáciou ju nechajte rozmraziť v chladničke a následne ju ohrejte na sporáku.

Môžem použiť iný druh zeleninového vývaru?

Áno, môžete použiť rôzne druhy vývaru podľa svojich preferencií. Zeleninový vývar je skvelou voľbou pre vegetariánsku verziu polievky. Ak preferujete bohatšiu chuť, môžete použiť kurací vývar. Pre vegánsku verziu môžete použiť zeleninový vývar alebo domácu rastlinnú bujónovú kocku.

Aké ďalšie ingrediencie môžem pridať do cuketového krému?

Do cuketového krému môžete pridať rôzne ďalšie ingrediencie podľa chuti. Skúste pridať napríklad zemiaky pre hustejšiu konzistenciu, mrkvu pre sladkosť alebo pór pre jemnú cibuľovú chuť. Pre bohatšiu chuť môžete tiež pridať trochu strúhaného syra, napríklad parmezán.

Je nutné cuketu šúpať?

Nie je to nutné, najmä ak máte mladé cukety s jemnou šupkou. Šupka obsahuje veľa živín a vlákniny, takže je dobré ju nechať. Avšak, ak používate staršie cukety s tvrdou šupkou, odporúča sa ich ošúpať, aby polievka mala jemnejšiu textúru.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Najlepší cuketový krém so smotanou je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie