Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najlepšie domáce batatové čipsy. Zdravá a chrumkavá alternatíva

Batatové čipsy sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným zemiakovým čipsom. Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu A, vitamínu C, mangánu a vlákniny, čo z nich robí výživné jedlo, ktoré podporuje zdravie očí, imunitného systému a tráviaceho traktu. Tieto čipsy […]
4 min.

Batatové čipsy sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným zemiakovým čipsom. Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu A, vitamínu C, mangánu a vlákniny, čo z nich robí výživné jedlo, ktoré podporuje zdravie očí, imunitného systému a tráviaceho traktu.

Tieto čipsy sú nielen zdravšie, ale aj veľmi chutné. Majú prirodzene sladkú chuť, ktorá sa skvele kombinuje s rôznymi koreninami. Olivový olej pridáva jemnú ovocnú chuť, zatiaľ čo koreniny ako paprika, cesnakový prášok a rozmarín či tymian dodávajú čipsom aromatickú hĺbku. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, a preto sú ideálne na rýchle občerstvenie, prílohu k jedlu alebo ako zdravé pochúťky na párty.

Batatové čipsy sú tiež veľmi všestranné. Môžete ich podávať samotné, s rôznymi omáčkami alebo ako prílohu k hlavným jedlám. Sú skvelé na kombinovanie s guacamole, hummusom alebo jogurtovým dipom. Ich chrumkavá textúra a bohatá chuť z nich robia ideálny doplnok k akejkoľvek príležitosti.

Recept na Najlepšie batatové čipsy

Ingrediencie

2 stredne veľké bataty

2-3 lyžice olivového oleja

1 lyžička soli

1/2 lyžičky čierneho korenia

1/2 lyžičky papriky (sladkej alebo údenej)

1/2 lyžičky cesnakového prášku (voliteľné)

1/2 lyžičky rozmarínu alebo tymianu (voliteľné)

Postup

Predhrejte rúru na 180°C. Pripravte si dva plechy na pečenie a vyložte ich papierom na pečenie.

Bataty dôkladne umyte a osušte. Ak chcete, môžete ich olúpať, ale čipsy sú skvelé aj so šupkou. Pomocou ostrého noža alebo mandolíny nakrájajte bataty na veľmi tenké plátky (približne 2-3 mm hrubé). Snažte sa, aby boli plátky čo najrovnomernejšie.

Vo veľkej miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, papriku a prípadne cesnakový prášok a rozmarín alebo tymian. Do misky pridajte nakrájané batatové plátky a dôkladne ich premiešajte, aby boli rovnomerne pokryté olejom a koreninami.

Plátky batatov rovnomerne rozložte na pripravené plechy v jednej vrstve. Uistite sa, že sa plátky navzájom neprekrývajú, aby sa pekne upiekli a zostali chrumkavé.

Vložte plechy do predhriatej rúry a pečte 10-15 minút. Po 10-15 minútach čipsy otočte a pečte ďalších 10-15 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Sledujte ich pozorne, aby sa nespálili, pretože bataty môžu rýchlo zhnednúť.

Vyberte čipsy z rúry a nechajte ich vychladnúť na plechu niekoľko minút, aby ešte viac stuhli a získali chrumkavú textúru. Podávajte ich ihneď ako chrumkavú pochúťku alebo prílohu.

Tipy

Rovnomerné plátky: Použitie mandolíny na krájanie batatov zaistí rovnomernú hrúbku plátkov, čo pomáha dosiahnuť jednotnú chrumkavosť.

Prebytočná vlhkosť: Ak máte čas, nechajte nakrájané bataty niekoľko minút osušiť na papierových utierkach, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť, ktorá môže zabrániť chrumkaniu.

Experimentujte s koreninami: Batatové čipsy sú skvelé na experimentovanie s rôznymi koreninami. Skúste pridať kajenské korenie pre pikantnosť, škoricu pre sladký nádych, alebo parmezán pre sýru chuť.

Najlepšie batatové čipsy otázky a odpovede

Prečo sú moje batatové čipsy mäkké a nie chrumkavé?

Ak sú vaše čipsy mäkké, mohli byť príliš hrubé alebo sa piekli pri príliš nízkej teplote. Uistite sa, že bataty sú nakrájané na tenké plátky a pečú sa na 180°C bez prekrývania. Tiež ich nechajte po pečení vychladnúť na plechu, aby stuhli.

Ako skladovať batatové čipsy, aby zostali chrumkavé?

Batatové čipsy skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a suchom mieste. Ak stratia svoju chrumkavosť, môžete ich krátko ohriať v rúre na nízkej teplote.

Môžem použiť iný olej namiesto olivového?

Áno, môžete použiť rôzne oleje podľa vlastných preferencií. Kokosový olej, avokádový olej alebo rastlinný olej sú dobrými alternatívami, ktoré dodajú čipsom rôzne chuťové nuansy.

Aké koreniny môžem použiť na batatové čipsy?

Koreniny môžete prispôsobiť podľa vlastných chutí. Okrem soli, čierneho korenia, papriky a cesnakového prášku môžete skúsiť kajenské korenie, kmín, škoricu, parmezán alebo bylinky ako tymian a rozmarín.

Môžem pripraviť batatové čipsy bez oleja?

Áno, batatové čipsy môžete pripraviť aj bez oleja, ale olej pomáha dosiahnuť lepšiu chrumkavosť a zlepšuje chuť. Ak sa rozhodnete nepoužiť olej, uistite sa, že čipsy sú rovnomerne rozložené a pečené na papieri na pečenie, aby sa neprilepili.

Ako dlho trvá príprava batatových čipsov?

Celková doba prípravy je približne 30-40 minút, vrátane času na krájanie batatov, prípravy korenín, pečenia a ochladenia čipsov.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Najlepšie domáce batatové čipsy. Zdravá a chrumkavá alternatíva je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie