Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najlepšie HNOJIVO pre vaše paradajky máte už dávno doma! Pridajte ho pri presádzaní pod každú rastlinku

Pestovanie paradajok si vyžaduje znalosť tajomstiev starostlivosti a niekoľkých kľúčových pravidiel, ktoré majú priamy vplyv na množstvo a kvalitu úrody. Jedným z pravidiel je zabezpečiť, aby semiačka neboli prerastené, roztiahnuté, mali hrubú, pevnú stonku a zdravé listy. Len taká rastlina prinesie dobré ovocie a bude si ju môcť užiť. Ak máme slabé a prerastené sadenice, […]
Menej ako 1 min. min.

Pestovanie paradajok si vyžaduje znalosť tajomstiev starostlivosti a niekoľkých kľúčových pravidiel, ktoré majú priamy vplyv na množstvo a kvalitu úrody.

Jedným z pravidiel je zabezpečiť, aby semiačka neboli prerastené, roztiahnuté, mali hrubú, pevnú stonku a zdravé listy.

Len taká rastlina prinesie dobré ovocie a bude si ju môcť užiť.

Ak máme slabé a prerastené sadenice, ochabnuté a s tenkými stonkami, ešte nie je nič stratené. Zachránime ich technikou diagonálnej výsadby a to aj vodorovne tak, aby prečnievala menšia časť stonky ako z črepníka.

Stonka v zakopanej časti vyrazí nové korienky, ktoré vyživia nadzemnú časť a spevnia ju. Nemusíte sa báť, že by krík vyrástol krivo. Rýchlo sa postaví vzpriamene a smeruje k svetlu.

Ak sa nám doteraz darilo vypestovať zdravé, podsadité a silné sadenice, chceme, aby po presadení pokračovali v raste.

Výsadba paradajok do zeme

Keď majú sadenice aspoň 4 pravé listy, sú vhodné na presadenie do skleníka. Spodná časť stonky by mala mať fialovú farbu a vytvrdená. Sadenice otužujeme skôr, aby si zvykli na zníženú teplotu.

Pokiaľ ide o termín, v závislosti od regiónu ich vysádzame do skleníka približne na prelome apríla a mája a do voľnej pôdy, keď sa teploty ustália, v druhej polovici mája. Nezabúdajme, že paradajky sú teplomilné a veľmi citlivé na chlad a najmenší mráz môže zničiť všetko naše úsilie.

Otvor by mal byť hlbší ako črepník a mal by zabezpečiť výsadbu sadeníc do výšky prvého listu, ktorý odstránime. Z prehĺbenej stonky vyrastú nové korene a rastlinu ďalej stabilizujú.

Na dno otvoru nalejeme špeciálnu zmes, ktorá sa skladá:

z popola zo spálených konárov, ovocné kríky po jarnom reze, trávy a lístie. Je to skvelá organická zmes, ktorá semenáčikom dodá fosfor, draslík a ďalšie mikro a makro živiny.
z vaječných škrupín – zanietení biozáhradkári vaječné škrupiny nevyhadzujú a majú ich zásobu na využitie v záhrade. Na zmes používame mleté ​​škrupiny v množstve cca 1/3 zmesi, ale môže byť aj viac, až 50%.

Je potrebné mať na pamäti, že škrupiny okamžite uvoľnia pôdu, čo je veľmi prospešné pre korene paradajok.

Škrupiny sú tiež významným zdrojom vápnika a odkysľujú pôdu, no v pôde sa rozkladajú 2-3 roky. Ak sa nimi pôda pravidelne prihnojuje, poskytnú vápnik v nasledujúcich sezónach.

V prípade primiešania do otvoru by však mala byť časť škrupín spálená, čo výrazne zvyšuje rozpad a asimiláciu.

Ak nemáme nazbierané škrupiny, môžeme do popola pridať kostnú, rohovinovú, rybiu alebo čadičovú múčku.

A ak nemáme prístup k ničomu, môžeme vyskúšať aj perlit, ktorý výrazne uľahčí vývoj koreňov v prekyprenej pôde.

Ako používať zmes

Nasypte zmes na dno jamky. Nedávajte sadenice priamo na ňu, ale najskôr ju premiešajte so zeminou. Potom hojne zalejte a zasaďte sadenice. Teraz doplníme zeminou a rastlinka je pripravená. Už nepolievame.

Korene dostali vodu priamo a stačí, aby sa aktivovali. A pôda na vrchu zostala suchá, takže sa nezmení na kôru a potom bude lepšie absorbovať vodu.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

The post Najlepšie HNOJIVO pre vaše paradajky máte už dávno doma! Pridajte ho pri presádzaní pod každú rastlinku appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie