Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najlepšie nápoje pre pečeň. Pite ich pravidelne

6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IviMa). Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v tele. Aby však fungovala bez problémov, potrebuje našu pomoc – správnu stravu, dostatočnú hydratáciu a cyklické detoxikácie. Tu sú štyri prírodné nálevy, ktoré pri pravidelnom pití urýchlia jej regeneráciu. Pestrec mariánsky obsahuje silymarín, ktorý pomáha očisťovať telo od toxínov a posilňuje […]
Menej ako 1 min. min.

6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IviMa).

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v tele. Aby však fungovala bez problémov, potrebuje našu pomoc – správnu stravu, dostatočnú hydratáciu a cyklické detoxikácie. Tu sú štyri prírodné nálevy, ktoré pri pravidelnom pití urýchlia jej regeneráciu.

Pestrec mariánsky obsahuje silymarín, ktorý pomáha očisťovať telo od toxínov a posilňuje pečeň.
Foto: shutterstock/IviMa

Citrónová voda

Jednoduchý, obľúbený, ale skutočne účinný nápoj na zlepšenie stavu pečene je voda s citrónom. Citrón je skutočná vitálna bomba – obsahuje veľa vitamínu C, ktorý čistí pečeň od prebytočných tukov, telo od solí, pomáha tráviacemu systému a je diuretikum, ktoré urýchľuje odstraňovanie toxínov z tela.

Citrónová voda by sa mala piť ráno na lačný žalúdok, prípadne sa do nej môže pridať zázvor alebo uhorka na zlepšenie chuti a účinku.

Citrónová voda by sa mala piť ráno na lačný žalúdok.
Foto: Pixabay/51zuzanna1

Čaj zo šalvie lekárskej

Šalvia je druh rastliny z čeľade hluchavkovitých, ktorá pochádza z oblasti Stredozemného mora. Šalvia je už po stáročia známa svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami – dokonca aj jej latinský názov je odvodený od slova salvus , čo znamená zdravie.

Surovinou používanou v bylinnej medicíne sú zeleno-strieborné mäkké listy šalvie. Sú bohaté na polyfenolické kyseliny, éterické oleje, ale aj vitamíny A, B a C a minerálne soli. Šalvia je známa pre svoje protiplesňové, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Môže sa používať na liečbu angíny, ale aj plesňových infekcií, stomatitídy a zápalu ďasien. Šalvia je známa svojimi priaznivými účinkami na tráviaci systém:

má protizápalový a antibakteriálny účinok,

lieči ochorenia pečene,

znižuje hladinu cukru v krvi,

lieči poruchy trávenia,

odstraňuje koliky a bolesti brucha.

Šalviový čaj má pozitívny vplyv na tráviaci systém, okrem toho je silným čistiacim a detoxikačným prostriedkom organizmu a spomaľuje proces starnutia. Šalvia sa najlepšie pije dvakrát denne, ráno a večer.

Šalviový čaj má pozitívny vplyv na tráviaci systém, okrem toho je silným čistiacim a detoxikačným prostriedkom organizmu.
Foto: shutterstock/amberto4ka

Feniklový čaj

Fenikel obyčajný je druh dvojročnej rastliny patriacej do čeľade zelerovitých. Fenikel rastie divoko v Stredomorí, Pakistane a Iráne, ale aj v Austrálii, Mexiku a USA. Pestuje sa však na celom svete, najmä pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti.

Plody feniklu sa používajú ako expektorans a stimulant slizníc dýchacích ciest, ako aj ako protizápalový prostriedok. Fenikel je však známy najmä pre svoje priaznivé účinky na tráviaci systém a zoznam jeho výhod je veľmi dlhý:

má uvoľňujúci účinok na hladké svalstvo tráviaceho traktu, znižuje kŕče;

pomáha znižovať fibrózu pečene;

má analgetický účinok;

uľahčuje trávenie a vylučovanie žalúdočných, pankreatických a črevných štiav;

má žlčopudný účinok;

lieči reflux;

odstraňuje plynatosť a pôsobí proti nadúvaniu;

uvoľňuje črevné kŕče;

chráni žalúdočnú stenu.

Feniklový čaj nájdete v lekárňach a vo väčšine obchodov s bylinkami, ale môžete si ho pripraviť aj doma. Jednu čajovú lyžičku feniklových semienok zalejte litrom studenej vody a zohrievajte v hrnci, kým nezovrie. Potom nechajte domáci čaj odstáť asi 3 až 5 minút, sceďte ho a pite pred jedlom.

Feniklový čaj pomáha znižovať fibrózu pečene.
Foto: shutterstock/Halil ibrahim mescioglu

Čaj z ostropestreca mariánskeho

Pestrec mariánsky je rastlina z čeľade astrovitých, ktorej najcennejšou časťou sú malé, tmavohnedé, mierne lesklé semená. Obsahujú cenný silymarín, ktorý má silné protizápalové, antioxidačné, detoxikačné a žlčopudné účinky.

Pestrec obsahuje cenné flavonoidy, vitamíny C a E, fytosteroly a kyselinu linolovú. Rastlina má blahodarný účinok na celý tráviaci systém:

silymarín pomáha očisťovať telo od toxínov a posilňuje pečeň;

regeneruje pečeňové bunky;

blokuje a odstraňuje škodlivé toxíny, ktoré narúšajú správnu funkciu tohto orgánu;

pomáha liečiť steatózu, cirhózu, žltačku a hepatitídu.

Pravidelné pitie pestrecového čaju sa odporúča aj ľuďom s cukrovkou 2. typu, pretože nálev znižuje hladinu cukru v krvi a „zlého“ cholesterolu. Zložky v pestreci čistia obličky a močový mechúr od toxínov, zlepšujú činnosť žalúdka, stimulujú tvorbu žlče a enzýmov a zabraňujú poruchám trávenia a páleniu záhy.

Čaj z pestreca mariánskeho pomáha regenerovať pečeň.
Foto: shutterstock/Lunov Mykola

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pečeň nemá rada túto zeleninu. Radšej sa im vyhnite

Toto je posledný signál. Spozornite! Vaše telo vám hovorí, že pečeň je naozaj v zlom stave

The post Najlepšie nápoje pre pečeň. Pite ich pravidelne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie