Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najmenej rozvinuté okresy by sa mali určovať podľa viacerých kritérií, rozhodla vláda

Hodnotenie úrovne rozvoja okresov by sa malo v budúcnosti zmeniť. Súčasné kritérium podielu disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku sa má rozšíriť o ďalšie oblasti, ako sú napríklad demografické trendy, respektíve prístup k základným utilitám, ktoré majú zásadný vplyv na podobu a kvalitu života v regiónoch, dostupnosť verejných služieb i obslužnosť územia. […]
Menej ako 1 min. min.

Hodnotenie úrovne rozvoja okresov by sa malo v budúcnosti zmeniť. Súčasné kritérium podielu disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku sa má rozšíriť o ďalšie oblasti, ako sú napríklad demografické trendy, respektíve prístup k základným utilitám, ktoré majú zásadný vplyv na podobu a kvalitu života v regiónoch, dostupnosť verejných služieb i obslužnosť územia. Vyplýva to z návrhu legislatívneho zámeru zákona o podpore prioritných okresov, ktorý v stredu schválila vláda.

“Bez ohľadu na nespochybniteľný význam podielu disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku ako ukazovateľa pre posudzovanie rozvoja regiónov platí, že tento indikátor neposkytuje kompletný obraz o rozvinutosti regiónu,” uviedlo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Na základe hodnotení úrovne rozvoja sú regióny podporované prostredníctvom regionálneho príspevku financovaného zo štátneho rozpočtu.

Vláda rozhodla o finančnej podpore pre chudobnejšie regióny. Zelenú dostala aj nová vodná elektráreň

Hodnotenie regionálneho rozvoja je podľa rezortu investícii potrebné rozšíriť o ďalšie oblasti. Návrh legislatívneho zámeru predpokladá zmenu v posudzovaní stavu regiónu na úrovni okresu, a to na základe rozšírenia oblastí dôležitých pre hodnotenie regionálnych rozdielov. Kombinovanie a analýza indikátorov vo viacerých oblastiach podľa rezortu umožní zachytiť silné a slabé stránky jednotlivých regiónov a následne hodnotiť celkové postavenie regiónu oproti ostatným regiónom na základe jedného kompozitného ukazovateľa – ukazovateľa regionálneho rozvoja.

Na základe sledovania indikátorov vo viacerých oblastiach vyjadreného v ukazovateli regionálneho rozvoja sa umožní definovať prioritné okresy, v ktorých bude možné uskutočňovať kvalifikovanejšie rozhodnutia pri tvorbe verejných politík a priorizáciu podpory regiónov na úrovni okresov.

Návrh zákona by mal definovať plán rozvoja okresu ako schválený záväzný dokument rezortom investícií zameraný na zlepšovanie nepriaznivej situácie najmä v sociálno-ekonomickej oblasti a v oblasti prístupu k verejnej infraštruktúre a základným službám. Subjektami, ktoré sa budú podieľať na tvorbe plánu rozvoja, sú najmä MIRRI a okresný úrad príslušného prioritného okresu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie