Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najnižšia miera nezamestnanosti za 30 rokov (flash)

4. júna 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Flash správy, Trh práce Najnižšia miera nezamestnanosti za 30 rokov 2024 | Flash info o vývoji nezamestnanosti Zamestnanosť sa v prvom kvartáli 2024 zvýšila o 0,2 %, medziročne vzrástla o 0,8 %. Miera nezamestnanosti je najnižšia za uplynulých 30 rokov. Rast miezd o 9 % pozitívne prekvapil. Zamestnanosť podľa VZPS v úvode roka prekvapivo […]
Menej ako 1 min. min.

Zamestnanosť sa v prvom kvartáli 2024 zvýšila o 0,2 %, medziročne vzrástla o 0,8 %.
Miera nezamestnanosti je najnižšia za uplynulých 30 rokov.
Rast miezd o 9 % pozitívne prekvapil.

Zamestnanosť podľa VZPS v úvode roka prekvapivo stúpla. Zvýšené odchody do predčasného dôchodku sa tak pravdepodobne zatiaľ naplno neprejavili tak, ako v iných štatistikách. Domáca zamestnanosť sa medziročne zvýšila o 0,9 %, najviac za takmer dva roky. Počet krátkodobo pracujúcich Slovákov v zahraničí mierne klesol. Aktuálne za prácou do zahraničia dochádza takmer 118 tisíc Slovákov a oproti maximu z polovice roka 2016 je ich stav o tretinu nižší. Miera participácie na trhu práce nikdy nebola vyššia a na trh práce sa darí lákať viac ľudí v domácnosti alebo takých, ktorí neveria, že si nájdu prácu. Miera nezamestnanosti dosiahla 30-ročné minimum. V úvode roka poklesla na 5,6 %. Rekordne nízko je aj počet ľudí bez práce, ktorých v prvom kvartáli klesli na 154 tisíc.

Vývoj miezd aj napriek spomaleniu prekonal naše očakávania. Oproti prvému kvartálu minulého roka sa platy zvýšili o 9 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom narástli mzdy o necelé 2 %. Najväčšie prekvapenie prišlo z verejného sektora, kde si zamestnanci polepšili nad 11 %. Vývoj odráža prenos zvýšenia taríf ešte zo septembra minulého roka ako aj mzdový automat zdravotníkov. V súkromnom sektore rástli mzdy najrýchlejšie v priemysle (o 11,4 %). Mimoriadne vysoký rast zaznamenalo najmä odvetvie dodávok elektriny a plynu, kde mzdy stúpli o viac než 21 %. To zvýšilo dynamiku miezd v priemysle o približne desatinu. Reálne mzdy sa zvýšili o 5,6 %, čo je najviac za posledné tri roky. Uplynulé tri roky ťahali za kratší koniec práve zamestnanci, keď platy rástli pomalšie ako zisky firiem aj produktivita práce. V tomto roku aj vďaka spätnej indexácii by sa tento vývoj mal otočiť v prospech zamestnancov.

Príspevok Najnižšia miera nezamestnanosti za 30 rokov (flash) je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie