Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najstarší európsky bežecký maratón sa uskutočnil 6. októbra v Košiciach

. Slovensko, 7. októbra 2024 (AM) – História maratónu sa začína asi pred 2 500 rokmi. Ako hovorí legenda, počiatky maratónu siahajú do roku 490 pred naším letopočtom v meste Marathon v Grécku. Tam Perzská ríša pod vedením Dareia I. nasadila obrovskú flotilu s 18 000 až 25 000 vojakmi. V jednej z najvýznamnejších bitiek […]
Menej ako 1 min. min.

.

Slovensko, 7. októbra 2024 (AM) – História maratónu sa začína asi pred 2 500 rokmi. Ako hovorí legenda, počiatky maratónu siahajú do roku 490 pred naším letopočtom v meste Marathon v Grécku. Tam Perzská ríša pod vedením Dareia I. nasadila obrovskú flotilu s 18 000 až 25 000 vojakmi. V jednej z najvýznamnejších bitiek v klasickom svete sa oveľa menšia aténska armáda s 10 000 mužmi vydala brániť svoje územie. Aténčania zavolali posily zo Sparty, ale kvôli rôznym logistickým výzvam, ako je neuveriteľná vzdialenosť medzi Maratónom a Peloponézom, ďalšia posila nikdy neprišla, takže Aténčania museli čeliť útoku sami. Napriek nepriazni osudu Aténčania zvíťazili v bitke pri Marathone, kvôli svojej polohe.

 

 

Tu vstupuje do príbehu prvého maratónskeho bežca v histórii Feidippides. Bol platený za to, aby behal z miesta na miesto a doručoval správy, pretože moderné formy komunikácie ešte neexistovali. Podľa legendy bol Feidippides povolaný aténskou armádou, aby zavolal ďalšie posily zo Sparty, teoreticky mu dali za úlohu bežať celú cestu z Maratónu do Sparty. Potom sa mal vrátiť späť do Atén, aby doručil správu, že Sparťania neprídu poskytnúť podporu. V zjednodušenej verzii pôvodu moderného maratónu je však tento beh z Atén do Sparty vynechaný. Namiesto toho sa hovorí, že po tom, čo bol svedkom prekvapivého triumfu aténskych vojakov, bežal z miesta bitky v Maratóne na Akropolu v Aténach, aby doručil správu vláde. Po príchode na Akropolu Feidippides vyslovil posledné slová “Radosť, sme víťazi” a potom sa zrútil a zomrel.

 

Medzinárodný maratón mieru sa konal 6. októbra 2024 v Košiciach

 

Prvá októbrová nedeľa patrí v Košiciach Medzinárodnému maratónu mieru. V Európe je najstarším a na svete je starší iba jediný v americkom Bostone, ktorý organizujú od roku 1887. Tento rok oslavuje košický storočnicu od prvého štartu v roku 1924. Minulý rok sa niesol tiež v znamení storočnice, pretože sa bežal stý maratón.

 

 

História toho košického sa začala 28. októbra 1924 v deň 6. výročia vzniku Československa. Na trať vybehlo osem bežcov, ktorí odštartovali v Turni nad Bodvou a cieľom bola košická Anička. Za vznikom najstaršieho európskeho maratónu je košický športový nadšenec, organizátor a novinár Vojtech Braun Bukovský. Jeho sen o založení maratónu sa začal pred 100 rokmi na olympiáde v Paríži. Historicky prvým víťazom sa stal Karol Halla z Košíc, ktorý maratónsku trať absolvoval v čase 3:01:35. Do roku 1980 bol košický maratón iba doménou mužov.

 

Najúspešnejšími mužskými bežcami sú Keňania, ktorí v histórii uspeli až 20-krát. Nasledujú Maďari so 14 víťazstvami. Až na tretej priečke sú bežci z bývalého Československa, ktorí uspeli 13-krát. V ére samostatnosti Slovenska medailu získali traja bežci. V prípade žien majú zhodne po sedem víťazstiev bežkyne z Etiópie a z Kene. Bývalé Československo je v tabuľke štyrikrát a samostatné Slovensko dvakrát.

 

.

 

Držiteľmi platných traťových rekordov sú Philemon Rono Cherop s výkonom 2:06:55 z roku 2023 a Margaret Agai s výkonom 2:24:04 z roku 2022. Jednotlivých disciplín Medzinárodného maratónu mieru 2024 sa zúčastnilo takmer 17-tisíc bežcov zo 64 krajín. Na celý maratón sa prihlásilo cez 3-tisíc ľudí, polmaratón behalo takmer 7-tisíc eur. Najviac zahraničných bežcov do Košíc prichádza z Česka, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Nemecka, Srbska a USA. V celom štartovom poli je 64 percent mužov a 36 percent žien. V nedeľu 6. októbra bolo do maratónskeho diania zapojených viac ako 1400 usporiadateľov, dobrovoľníkov, policajtov a záchranárov.

 

Vznikol film od nášho svetoznámeho režiséra Petra Kerekesa – “Košický maratón – príBEH mesta”. Rastie počet organizácií so zapojenými zamestnancami do behu a počet škôl zapojených v juniorskej štafete – Po stopách maratónskych legiend. Aj mládež sa mohla stretnúť so športovcami z Košického kraja, ktorí sa zúčastnili na letných olympijských hrách 2024 v Paríži.

Daniela Pokojná

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Najstarší európsky bežecký maratón sa uskutočnil 6. októbra v Košiciach appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie