Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najutajovanejší tank Ruska: hotové monštrum

. Rusko, 24. jún 2024 (AM) – Čo je známe o ruskom tanku tretej generácie T-95? Je to perspektívny základný tank tretej generácie, ktorý sa začal konštruovať ešte v Sovietskom zväze (v roku 1990). V roku 2010 boli práce na ňom zastavené (alebo nie?).   Krátka charakteristika T-95: Hmotnosť 52-58 ton. Dĺžka 9,9 m. Výška […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 24. jún 2024 (AM) – Čo je známe o ruskom tanku tretej generácie T-95? Je to perspektívny základný tank tretej generácie, ktorý sa začal konštruovať ešte v Sovietskom zväze (v roku 1990). V roku 2010 boli práce na ňom zastavené (alebo nie?).

 

Krátka charakteristika T-95:

Hmotnosť 52-58 ton.

Dĺžka 9,9 m.

Výška 2 m.

Osádka 2-3 vojaci.

Výkon motora 1650 ks.

Maximálna rýchlosť 75 km/hod.

 

Práce na tanku sú dodnes utajené a časť diskutovaných informácií o ňom môžu byť len rečami a výmyslami. Tank má kanón zabudovaný do neobývanej veže a palebný priemer je rozložený bezprostrednej pod ňou. Posádka je rozmiestnená v oddelenej obrnenej kapsule v prednej časti tankového trupu. Úroveň automatizácie mašiny je taký, že tank dokážu riadiť aj dvaja vojaci. No miest je v tanku tri. Tank je vyzbrojený 152 mm kanónom 2A83 s novým nabíjacím automatom. Akým konkrétne sa zatiaľ neprezradilo. Systém riadenia by pozostáva z termokamery a radaru. Tank má tiež 30 mm automatický kanón 2A42, zabudovaným vo veži, a diaľkovo riadenej vežičke je zabudovaný 12,7 mm guľomet “Kord”. Dieselový motor sa nachádza v zadnej časti trupu. Pravdepodobne je to rovnaký agregát, aký je aj na tanku Armata.

 

 

Rostech pred termínom dodal komplex riadenia paľby delostrelectva “Planšet-A” na kolesovej platforme
“Planšet-A” dokáže riadiť paľbu prakticky zo všetkých delostreleckých systémov a munície, ktoré sú vo výzbroji ruských OS. Zariadenie sa adaptuje na akúkoľvek delostreleckú jednotku, vrátane kombinovaného typu, a môže byť súčinné s prostriedkami prieskumu. “Planšet-A” zabezpečuje operatívne velenie a vedenie kontra batériového boja, minimalizuje čas od určenia cieľa do jeho zničenia.
Medzi prednosti komplexu patrí vysoká mobilita, rýchle rozmiestnenie, zvýšená autonómnosť činnosti. Výbava umožňuje použiť perspektívne spojovacie prostriedky a dostávať údaje v reálnom čase bezprostredne na riadiaci pult veliteľa, vrátane cestou videoprúdu, či od dronov.

 

Koncern Almaz-Antej predstaví zmodernizovanú otočnú vežičku “Komar”
Ide o modernejšiu otočnú vežičku “Komar” 3M47-3E na ničenie nielen vzdušných, ale aj námorných dronov, hovorí sa v informácii koncernu. Obnovená verzia “Komara” je efektívnym prostriedkom boja nielen s prostriedkami vzdušného útoku, ale aj s námornými dronmi,” uvádza tlačová služba koncernu. Bolo to možné vďaka tomu, že výbava 3M47-03E, okrem rakiet 9M342 typu “Igla-S”, pozostáva aj z rakiet 9M120-1 typu “Ataka”. 3M47-03E je pri tom doplnená systémom hydrostabilizácie, čo umožňuje nasadiť a adaptovať rakety aj v námorných podmienkach. Sledovanie cieľa a odpal rakiet sa môže uskutočniť tak v automatickom, ako aj v ručnom režime.

 

Ako uviedol námestník generálneho riaditeľa koncernu Viačeslav Dzirkaln, ich “skonštruovaná a vyrábaná technika názorne dokazuje vysoko efektívne výsledky pri zisťovaní, sledovaní a ničení akýchkoľvek typov prostriedkov vzdušného a kozmického útoku”.
“Naše výrobky sú charakteristické spoľahlivosťou, efektivitou a jednoduchosťou použitia v súlade s vysokou konkurencieschopnosťou,” povedal Dzerkaln.

 

 

V zoskupení vojsk “Dnepr” skonštruovali unikátny útočno-prepravný dron “Perun”
“Operatívne dopravovať ťažké náklady, plniť funkciu prieskumu, uskutočňovať vyhľadávacie a záchranné práce, vrátane evakuácie ranených a taktiež vysadzovať v nepriateľskom tyle výsadkárov, toto všetko dokáže jeden aparát, a to najnovšie zariadenie špecialistov zoskupenia vojsk “Dnepr” – útočno-prepravný dron “Perun”,” hovorí sa v oznámení. “Perun” funguje s ruským programovým zabezpečením. Schopný je prevážať do 200 kg nákladu. “Prednostne sú používané špeciálne ľahké kolesové platformy alebo FPV drony. A keď doposiaľ bolo potrebné na prevoz väčšieho množstva produktov až 13 letov, dnešný “Perun” to zvládne za jeden prelet.”
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Najutajovanejší tank Ruska: hotové monštrum appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie