Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najviac kresiel v europarlamente získa Európska ľudová strana, tretia je liberálna skupina Renew Europe

V terajšom europarlamente, ktorého volebné obdobie sa končí, má Európska ľudová strana (EĽS) takmer 25 percent mandátov.
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 (SITA.sk) – Najviac kresiel v Európskom parlamente (EP) v európskych voľbách podľa projekcie založenej na predbežných a konečných výsledkoch získala kresťanskodemokratická Európska ľudová strana (EĽS).

Tretia je skupina Renew Europe

Zo 720 kresiel v novom funkčnom období obsadila 184, čo predstavuje 25,56 % všetkých kresiel. V terajšom parlamente, ktorého volebné obdobie sa končí, má EĽS takmer 25 % mandátov.

Druhý najväčší počet kresiel by mohla mať Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D), a to 139, respektíve 19,31 %. Tretia je liberálna skupina Renew Europe s 80 kreslami, čo je 11,11 %.

Nezaradení by mali obsadiť 45 kresiel

Na štvrtej priečke je skupina Európski konzervatívci a reformisti (73 kresiel). Za ňou nasledujú Skupina Identita a demokracia (58), Skupina zelených/Európska slobodná aliancia (52) a Skupina ľavice v Európskom parlamente (36). Nezaradení poslanci by mali obsadiť 45 kresiel a novozvolení poslanci, ktorí nepatria do nijakej politickej skupiny bývalého EP, 53 kresiel.

Projekcia, ktorú vypracovala spoločnosť Verian, sa zakladá na dostupných predbežných alebo konečných vnútroštátnych výsledkoch uverejnených po skončení hlasovania vo všetkých členských štátoch na základe štruktúry parlamentu, ktorého volebné obdobie sa končí.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Viac k témam: Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Najviac kresiel v europarlamente získa Európska ľudová strana, tretia je liberálna skupina Renew Europe © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie