Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najviac turistov navštívilo cez leto Banskobystrický kraj, karty zamiešali najmä medzinárodné podujatia

Záujem o návštevu Banskobystrického kraja a jeho osem regiónov kontinuálne rastie.
Menej ako 1 min. min.

18.10.2024 (SITA.sk) – V Banskobystrickom kraji sa počas letných prázdnin ubytovalo o 11,4 % viac návštevníkov ako v rovnakom období minulého roka. Kraj tak predbehol ostatné kraje, v ktorých rast návštevnosti nebol taký dynamický.

Záujem o návštevu Banskobystrického kraja a jeho osem regiónov kontinuálne rastie. Ako informovala výkonná riaditeľka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, k výraznému rastu počtu návštevníkov v letných mesiacoch tohto roka prispeli hlavne podujatia.

Markantný rast

Banskobystrický kraj navštívilo v období júl – august 155 388 návštevníkov, pričom je dôležité zdôrazniť, že toto je štatistika ubytovacích zariadení, ktorá nezachytáva jednodňových návštevníkov,“ uviedla predsedníčka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus Daniela Volenská s tým, že títo ubytovaní hostia strávili v kraji v priemere 3,3 noci, čo je rovnako dlho ako v lete roku 2023.

Rast počtu ubytovaných návštevníkov v júli a auguste tohto roku v porovnaní s minulým rokom je markantný najviac v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Zvolen a Revúca. Podľa Jiřího Pěča z OOCR Stredné Slovensko, karty zamiešali najmä podujatia.

Medzinárodné podujatia

Banská Bystrica hostila unikátne medzinárodné podujatia ako oslavy 80. výročia SNP, ktoré priviedli do Banskej Bystrice a jej okolia ako návštevníkov tak personál, ktorý zabezpečoval prípravu podujatia a to rádovo v stovkách až tisíckach ľudí a na niekoľko dní pred oslavami. Okrem toho sa tu na prelome júla a augusta konali Majstrovstvá Európy v atletike juniorov. Štatistiky určite pozitívne ovplyvnil aj medzinárodný tanečno-hudobný festival The Legits Blast, ktorého sa zúčastnili mladí ľudia z viac ako 90 krajín sveta,“ vymenoval Pěč.

Banskobystrický kraj sa dlhodobo drží na 4. priečke medzi krajmi z hľadiska turistických štatistík. V mesiacoch júl a august 2024 dosiahol Banskobystrický kraj 16 %-ný nárast počtu prenocovaní zahraničných ubytovaných návštevníkov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023. Podiel zahraničných turistov na celkovom počte ubytovaných návštevníkov bol v Banskobystrickom kraji v prázdninovom období roku 2024 14,7 %.

Význam cestovného ruchu

Z dlhodobého hľadiska je kraj z hľadiska počtu zahraničných návštevníkov a jeho podielu na celkovom počte návštevníkov na chvoste v rámci ostatných krajov. Toto si organizácie destinačného manažmentu v Banskobystrickom kraji uvedomujú a pracujú na dosiahnutí lepších výsledkov.

Uvedomujeme si význam cestovného ruchu pre rozvoj našich regiónov. Snažíme sa cestovný ruch v kraji podporovať ako systémovými riešeniami, tak konkrétnymi projektmi,“ dodal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Viac k témam: Cestovný ruch, Turizmus
Zdroj: SITA.sk – Najviac turistov navštívilo cez leto Banskobystrický kraj, karty zamiešali najmä medzinárodné podujatia © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie