Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najvyšší súd USA potvrdil zákaz vlastniť zbraň pre páchateľov domáceho násilia

Najvyšší súd USA v piatok potvrdil federálny zákon, ktorý zakazuje osobe vlastniť strelnú zbraň ak ide o páchateľa domáceho násilia. Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť a ochranu obetí pred ďalším násilím. Informuje o tom agentúra AP. Osem z deviatich sudcov hlasovalo v prospech zákona o zákaze strelných zbraní z roku 1994. Zvrátili tak marcové rozhodnutie odvolacieho […]
Menej ako 1 min. min.

Najvyšší súd USA v piatok potvrdil federálny zákon, ktorý zakazuje osobe vlastniť strelnú zbraň ak ide o páchateľa domáceho násilia. Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť a ochranu obetí pred ďalším násilím. Informuje o tom agentúra AP.

Osem z deviatich sudcov hlasovalo v prospech zákona o zákaze strelných zbraní z roku 1994. Zvrátili tak marcové rozhodnutie odvolacieho súdu v New Orleans, ktorý zákon zrušil s argumentom, že porušuje druhý dodatok americkej ústavy. Ten garantuje občanom Spojených štátov právo držať a nosiť zbraň.

Hlavný sudca Najvyššieho súdu USA John Roberts v zdôvodnení napísal, že zákon sa opiera o “zdravý rozum” a uplatňuje sa až “po tom, čo súd rozhodne, že daná osoba predstavuje skutočnú hrozbu” fyzického násilia.

Najnovší verdikt privítal aj americký prezident Joe Biden, ktorý kritizoval predchádzajúce rozhodnutia súdu o zbraniach či interrupciách.

“Nikto, koho zneužili, by sa nemal obávať, že si násilník zaobstará zbraň. Výsledkom dnešného rozhodnutia je, že osoby, ktoré prežili domáce násilie, a ich rodiny budú môcť naďalej počítať s kritickou ochranou, tak ako to bolo v posledných troch desaťročiach,” uviedol Biden vo vyhlásení.

Najvyšší súd USA v roku 2022 rozhodol, že povolí len “rozumné” výnimky z práva nosiť zbraň podľa druhého dodatku ústavy a pri otázke regulácií strelných zbraní sa bude opierať o históriu. To spôsobilo, že súdy nižšej inštancie mali problém určiť, či sú obmedzenia týkajúce sa zbraní v súlade s historickou paralelou.

Sudca Roberts napísal, že niektoré súdy nepochopili metodológiu najvyššieho súdu pri jeho nedávnych rozhodnutiach v prípadoch, ktoré zahŕňali druhý dodatok.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie