Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Naklíčený cesnak nevyhadzujte. Jeho vlastnosti sú neoceniteľné

Cesnak nielen zvýrazňuje chuť vašich obľúbených jedál, ale má aj množstvo zdraviu prospešných vlastností. Jeho konzumácia sa dôrazne odporúča. Je však naklíčený cesnak rovnako bezpečný pre naše zdravie ako čerstvý cesnak? Niekedy sa stane, že zabudneme na cesnak uložený v skrini a ten začne klíčiť. V takýchto situáciách často vzniká otázka – je naklíčený cesnak […]
Menej ako 1 min. min.

Cesnak nielen zvýrazňuje chuť vašich obľúbených jedál, ale má aj množstvo zdraviu prospešných vlastností. Jeho konzumácia sa dôrazne odporúča. Je však naklíčený cesnak rovnako bezpečný pre naše zdravie ako čerstvý cesnak?

Niekedy sa stane, že zabudneme na cesnak uložený v skrini a ten začne klíčiť. V takýchto situáciách často vzniká otázka – je naklíčený cesnak bezpečný na konzumáciu? Mali by sme ho vyhodiť, alebo sa dá ešte nejako použiť? Existuje riziko, že by sa táto bežne používaná kulinárska prísada mohla stať toxickou?

Je v poriadku jesť naklíčený cesnak?

Ako upozorňuje doktor Marek Skoczylas v materiáli uverejnenom na YouTube, naklíčený cesnak je niekoľkonásobne bohatší na zdraviu prospešné látky v porovnaní s cesnakom bez klíčkov. Predovšetkým má niekoľkokrát viac antioxidačných látok.

Navyše koncentrácia antioxidantov sa zvyšuje aj s každým ďalším dňom rastu klíčkov. Tie zasa účinne chránia organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú zodpovedné za poškodzovanie buniek a urýchľovanie procesu starnutia organizmu a podporujú vznik mnohých závažných ochorení vrátane rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.

Doktor Skoczylas však zdôrazňuje, že tieto zdraviu prospešné vlastnosti vykazujú naklíčené strúčiky cesnaku, ale nie samotné klíčky. Surové klíčky by sa nemali konzumovať, pretože môžu byť kontaminované baktériami.

Prečo cesnak klíči?

Treba poznamenať, že proces klíčenia cesnaku je úplne prirodzený jav. Zvyčajne k nemu dochádza, keď sa cesnak skladuje príliš dlho v podmienkach so zvýšenou teplotou. Klíčenie cesnaku samo o sebe zvyšuje jeho vlastnosti, ale skladovanie v nevhodných podmienkach môže časom spôsobiť, že zelenina začne hniť.

Najlepšie miesto na skladovanie cibuliek cesnaku je suché a chladné miesto. V takomto prostredí bude možné cesnak skladovať dlhší čas bez toho, aby stratil svoju chuť a zdravotné výhody. Ideálny bude košík z prútia alebo debnička, ktorá zabezpečuje dostatočnú cirkuláciu vzduchu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie