Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Namažte ním vodovodný kohútik a vodný kameň bez stopy zmizne. Funguje zakaždým

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Georgiy M). Kanvice, sprchové kúty, ale predovšetkým vodovodné kohútiky okamžite prezradia, či máte doma tvrdú vodu. Škaredé a nevzhľadné zvyšky, ktoré časom poškodzujú spotrebiče, sú pre mnohých z nás známym pohľadom. Našťastie existuje jednoduchý a lacný spôsob, ako si s tým poradiť. Vodného kameňa sa môžete zbaviť bez drhnutia […]
Menej ako 1 min. min.

1.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Georgiy M).

Kanvice, sprchové kúty, ale predovšetkým vodovodné kohútiky okamžite prezradia, či máte doma tvrdú vodu. Škaredé a nevzhľadné zvyšky, ktoré časom poškodzujú spotrebiče, sú pre mnohých z nás známym pohľadom. Našťastie existuje jednoduchý a lacný spôsob, ako si s tým poradiť. Vodného kameňa sa môžete zbaviť bez drhnutia a za pár drobných.

Vodného kameňa sa môžete zbaviť bez drhnutia a za pár drobných.
Foto: shutterstock/Georgiy M

Problémy s tvrdou vodou sú bežné a mnohí Slováci sa sťažujú na stav svojich domácich spotrebičov. Hoci naša pokožka nemá rada tvrdú vodu, v rozpore so zdaním vôbec nie je škodlivá pre naše zdravie. Takzvaný vodný kameň, ktorý sa usadzuje na spotrebičoch a armatúrach, je v skutočnosti minerálna usadenina pozostávajúca najmä z vápnika.

Účinným riešením tohto problému je inštalácia špeciálneho zmäkčovača vody v domácnosti, ale ako sa ukazuje, nie vždy je to dobrá voľba. Zmäkčovanie vody je založené predovšetkým na pridávaní sodíka do vody a to sa niektorým ľuďom neodporúča.

Tu je tip, ako sa netrápiť kvôli usadeninám v kohútikoch, keď máte doma tvrdú vodu. Tento babičkin trik je geniálny.

Chytrý trik na odstránenie vodného kameňa

Najjednoduchším a najstarším spôsobom na odstránenie vodného kameňa na svete je použitie jediného lacného prostriedku. Je veľmi pravdepodobné, že ho máte vo svojej kuchyni. Hovorím o obyčajnom bielom octe.

Najjednoduchším a najstarším spôsobom na odstránenie vodného kameňa na svete je použitie jediného lacného prostriedku.
Foto: shutterstock/Evgrafova Svetlana

Drhnutie armatúr veľmi často odkladáme. Pohľad na hrubú vrstvu vodného kameňa môže účinne odradiť od čistenia. Našťastie, použitím octu sa môžete tejto únavnej a nepríjemnej úlohe vyhnúť. Stačí naniesť ocot na miesta batérie pokryté vodným kameňom alebo, ak tekutina steká, namočiť vatový tampón do octu a potrieť ním dané miesto. Nechajte ho pôsobiť 10 – 15 minút a vôbec sa neobťažujte drhnutím. Po tomto čase by mal vodný kameň pri opláchnutí vodou sám odpadnúť. Ak sú na mieste stále stopy vodného kameňa, postup zopakujte.

Dômyselný octový patent

Niektorí ľudia odporúčajú zvýšiť účinok zmiešaním octu a pracieho prášku, pretože takáto pasta sa ľahšie nanáša aj na rohy alebo zvislé plochy. Zmiešajte prášok a ocot v takom pomere, aby vznikla hustá pasta. Pastu naneste na čistené časti a nechajte pôsobiť len päť minút. Po uplynutí tejto doby zotrite zvyšky mokrou špongiou alebo handričkou.

Usadeniny na vodovodných batériách sa časom hromadia, ak sa ich odstraňovaniu nevyhnete, nemali by vám robiť problémy. Pri troche pravidelnosti tento problém z vašej domácnosti úplne zmizne a na drhnutie zabudnete. Nezabudnite urobiť test na menej nápadnom mieste, mnohé kohútiky vyrobené dekoratívnejším spôsobom nie sú voči niektorým látkam také odolné ako klasické kohútiky.

Domáce prostriedky na odstránenie vodného kameňa na vodovodnom kohútiku

1. Ocot a tekuté mydlo

Toto je skvelá a zaujímavá variácia octového triku. S pridaním mydla tekutina nesteká z čistených povrchov tak ľahko. Môžete použiť tekuté mydlo. Jednoducho ho zmiešajte s octom v pomere 1:1. Potom tekutinu naneste na znečistený povrch a počkajte 10 až 15 minút. Opláchnite teplou vodou a máte hotovo.

2. Citrónová šťava

Ak nemáte ocot alebo sa obávate, že bude príliš agresívny, môžete použiť citrónovú šťavu. Zrieďte šťavu s vodou pol na pol a umyte znečistené povrchy. Tekutinu môžete tiež naniesť na vatový tampón a na niekoľko minút ju priložiť na zafarbené časti.

3. Etylalkohol

Etylalkohol alebo obyčajný etanol sa hodí na upratovanie kúpeľne. Jednoducho do neho namočte handričku a potrite miesta, kde sa usadil vodný kameň. Jednoduché a účinné riešenie.

4. Zubná pasta

Stačí naniesť trochu zubnej pasty na vodovodný kohútik a pomocou mäkkej handričky alebo zubnej kefky vyčistiť citlivé miesta.
Foto: shutterstock/Vusal Karim

Bežná zubná pasta je skvelá na odstraňovanie usadenín nielen z vášho úsmevu. Môžete ju použiť aj na čistenie príslušenstva vo vašej domácnosti. Stačí naniesť trochu zubnej pasty na vodovodný kohútik a pomocou mäkkej handričky alebo zubnej kefky vyčistiť citlivé miesta. Pasta je mierne abrazívna. Po vyčistení ju opláchnite teplou vodou. Nezabudnite testovať na nenápadnom mieste. Zubnú pastu nepoužívajte na čistenie zlatých vodovodných kohútikov alebo vodovodných kohútikov vyrobených z jemných materiálov.

5. Múka

Ukázalo sa, že aj obyčajná múka, ktorú máte v kuchyni, môže pomôcť odstrániť vodný kameň z vodovodného kohútika. Pôsobí ako abrazívum. Skôr ako začnete, dôkladne vysušte vodovodný kohútik. Potom ho posypte múkou. Potierajte povrch mäkkou handričkou, kým nebude kohútik čistý. Ak je vodný kameň veľmi rozsiahly a má hrubú vrstvu, je lepšie ho vopred rozpustiť a múku použiť už na záverečné „obrusovanie“.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bez zápachu a rýchlejšie. Takto sa odstraňuje vodný kameň z kanvice bez octu

Rozpúšťa hrubý a zaschnutý vodný kameň. Tieto 3 zložky sú ničiteľmi nečistôt v kúpeľni

The post Namažte ním vodovodný kohútik a vodný kameň bez stopy zmizne. Funguje zakaždým appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie