Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Namiesto mora kvetov suché odrastky. Prečo tulipány tvrdohlavo odmietajú kvitnúť?

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Couleur). Plne rozkvitnuté tulipány dodajú aj tomu najmenšiemu priestoru skutočne rozprávkový vzhľad. Na premenu trochu zanedbanej alebo ešte nie celkom prebudenej záhrady po zime nepotrebujete množstvo druhov tejto rastliny, stačí jeden, ale vysadený v rôznych farbách. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že tulipány sú sebestačné, úplné ignorovanie ich […]
Menej ako 1 min. min.

15.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Couleur).

Plne rozkvitnuté tulipány dodajú aj tomu najmenšiemu priestoru skutočne rozprávkový vzhľad. Na premenu trochu zanedbanej alebo ešte nie celkom prebudenej záhrady po zime nepotrebujete množstvo druhov tejto rastliny, stačí jeden, ale vysadený v rôznych farbách. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že tulipány sú sebestačné, úplné ignorovanie ich potrieb sa skončí nedostatkom kvetov. Aké chyby spôsobujú, že rastlinný symbol jari nevytvára kvety?

Prečo tulipány tvrdohlavo odmietajú kvitnúť?
Foto: pixabay/Couleur

Prečo tulipány nekvitnú?

Rozprávkovo farebné tulipány sú pôvabné kvety, ktoré si radi vyberáte nielen ako dekoráciu do vázy, ale vysádzate ich aj do domácich záhrad. Mnohí ľudia ich považujú za takmer bezúdržbové rastliny, ktoré potrebujú len slnečné svetlo a trochu vody. Je to úplne mylná predstava, ktorá nielenže neprinesie želaný efekt, ale rastliny aj oslabí a zabrzdí ich kvitnutie.

Niekedy ani správna hydratácia a správne množstvo svetla neprinesú očakávaný rozkvet tulipánov. Prečo sa to stáva? Záhradníci, ktorí sa poučili z dlhoročných skúseností, zdôrazňujú, že k tomu prispieva niekoľko hlavných faktorov. Prvým sú pôdne podmienky. Tulipány potrebujú úrodnú a priepustnú pôdu s dávkou minerálnych hnojív aplikovaných pred príchodom jari. Druhý faktor sa týka výberu samotných cibúľ. Poškodené alebo choré cibule nevytvoria kvitnúce tulipány.

Dátum výsadby a kvitnutie tulipánov

Ovplyvňuje načasovanie výsadby cibuliek tulipánov do zeme ich bohaté kvitnutie alebo jeho absenciu? Ukazuje sa, že je to pravdepodobnejšie, ako by ste si mohli myslieť. Skúsení záhradníci trpezlivo upozorňujú, že najlepší čas je koniec septembra/začiatok októbra. Vtedy majú cibuľky čas poriadne zakoreniť pred nástupom mrazov. Ak teda chcete mať v marci alebo apríli pole tulipánov, musíte byť trpezliví.

Najlepší čas na sadenie tulipánov je koniec septembra/začiatok októbra.
Foto: shutterstock/sanddebeautheil

Odborníci dodávajú, aby ste s umiestnením cibuliek tulipánov na cieľové pozície príliš dlho neotáľali. Stačí chvíľka odkladu do novembra a je veľká pravdepodobnosť, že sa vám na jar nevrátia bujným kvitnutím. Čo je toho príčinou? Je veľmi pravdepodobné, že cibuľky nemali čas vytvoriť silné korene, čo sa prejaví až vytvorením listov. Riziko sa zvyšuje aj vtedy, ak si kúpite zľavnené kvetinové cibule po sezóne. Ak sa rozhodnete pre takýto nákup, začnite ich vysádzať do kvetináčov a do záhrady ich prineste až koncom marca/začiatkom apríla.

Ako sa staráte o tulipány?

Existuje prinajmenšom niekoľko dôvodov, prečo tulipány nekvitnú. Niekoľko z nich môžete odstrániť už vo fáze výsadby cibuľovín do záhrady. Tulipány sa najlepšie cítia v spoločnosti trvaliek, ktoré od nich ochotne prevezmú prebytočnú vodu. Krásne kvitnúce a pestrofarebné rastliny potešia oko počas sezóny. Ako sa správať k tým, ktoré sa chystajú kvitnúť? Odporúča sa oberať vyschnuté stonky, ale listy nechať na pokoji.

Tulipány sú druh, ktorý potrebuje čas na pomalú a tichú regeneráciu. Počas sezóny sa popri materskej cibuľke vytvárajú nové cibuľky, tzv. adventívne cibuľky. Práve tie nahrádzajú pôvodnú cibuľu. Vykopať ich môžete až vtedy, keď listy úplne uschnú. Začnite tým, že cibuľky vykopete zo zeme, zbavíte ich prebytočnej zeminy a necháte ich vyschnúť. Niektorí ľudia radšej nechávajú cibuľky tulipánov v zemi, ale odborníci upozorňujú, že takéto správanie zrejme zníži kvalitu kvitnutia.

Ak sa rozhodnete pre zľavnené cibuľky, začnite ich vysádzať do kvetináčov a do záhrady ich prineste až koncom marca/začiatkom apríla.
Foto: shutterstock/Fuzull Hanum

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zachrániť chradnúce tulipány? Pridajte jednu polievkovú lyžicu

Kedy sadiť tulipány? Na jar budú krásne, ale nezabudnite na načasovanie

The post Namiesto mora kvetov suché odrastky. Prečo tulipány tvrdohlavo odmietajú kvitnúť? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie