Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Namiesto toho, aby ste ich vyhodili do koša, vyberte ich z pohára a zalejte vriacou vodou. Vošky utečú

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Try_my_best). Jar a leto sú ideálnym obdobím na užívanie si záhrady na dvore. Majitelia pozemkov a milovníci záhradkárčenia nadšene sadia krásne hortenzie, pivonky, tulipány atď. Niektorí pestujú bylinky, zeleninu a ovocie. Nech sa však rozhodnete vysadiť akékoľvek rastliny, musíte si uvedomiť, že s príchodom teplejších dní bude vaša záhrada […]
2 min.

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Try_my_best).

Jar a leto sú ideálnym obdobím na užívanie si záhrady na dvore. Majitelia pozemkov a milovníci záhradkárčenia nadšene sadia krásne hortenzie, pivonky, tulipány atď. Niektorí pestujú bylinky, zeleninu a ovocie. Nech sa však rozhodnete vysadiť akékoľvek rastliny, musíte si uvedomiť, že s príchodom teplejších dní bude vaša záhrada náchylná na napadnutie škodcami.

Ako skontrolovať, či vašu záhradu napadli vošky?
Foto: shutterstock/Try_my_best

Jedny z najhorších sú slimáky bez ulity a hraboše, ale nielen tie. Ďalšou nočnou morou záhradkárov sú nenásytné vošky. Títo drobní škodcovia, ktorí sa vyznačujú čiernou, zelenou alebo mierne priesvitnou farbou, sa neuspokojujú len s listami ovocia a zeleniny. Túžia aj po okrasných kríkoch, kvetoch a stromoch. Ako skontrolovať, či vašu záhradu napadli vošky? Okrem viditeľného ničenia stačí nahliadnuť pod listy. Práve tam najčastejšie nájdete tento drobný hmyz.

Boj proti nim môže byť nepríjemný, pretože populácia vošiek – zlikvidovaná na konkrétnej rastline – sa môže po chvíli jednoducho presunúť do inej časti záhrady. A problém sa ťahá donekonečna…. Preto musia byť vaše kroky rozhodné a účinné.

Samozrejme, prvým nápadom sa zdá byť použitie chemického spreja. To však stojí za zváženie, pretože, po prvé: prípravky zo supermarketov a obchodov pre domácich majstrov niečo stoja. Okrem toho sú často toxické pre pôdu, iné rastliny alebo iný užitočný hmyz.

Vošky sa nachádzajú na spodnej strane listov.
Foto: shutterstock/Helen Sushitskaya

Preto stojí za to vyskúšať starý domáci liek, ktorým by nepohrdli ani vaše babičky. Namiesto míňania peňazí na toxické chemikálie môžete použiť domáci sprej – prírodný, neškodný pre životné prostredie a zároveň účinný. Jeho základnou zložkou je kávová usadenina.

Napádajú vašu záhradu vošky? Tento domáci postrek zvládnete za niekoľko minút a úplne zadarmo!

Po vypití šálky kávy zvyčajne reflexívne vysypete kávovú usadeninu do odpadkového koša. Oplatí sa ich však použiť v boji proti voškám. Nie všetky kávové usadeniny môžete na tento účel použiť. Napríklad kávová usadenina z kávovaru nie je vhodná. Kávová usadenina z tradične varenej kávy má najviac účinných látok, ktoré odpudzujú vošky. Touto „zázračnou“ látkou, ktorá vám pomôže v boji proti voškám, je kofeín a tiež – kyselina chlorogenová, organická chemická zlúčenina zo skupiny polyfenolov, ester kyseliny chinovej a kyseliny kávovej.

Príprava postreku proti voškám z kávovej usadeniny je triviálna. Stačí zaliať kávovú usadeninu približne 250 ml vriacej vody. Odvar nechajte vychladnúť a potom ho sceďte cez gázu. Odvar nalejte do rozprašovača a postriekajte ním rastlinu napadnutú voškami. Najlepšie je to robiť ráno alebo večer, raz za dva dni. Ak je plocha napadnutá voškami väčšia, oplatí sa nazbierať viac odvaru a použiť ho na postrek.

Na boj proti voškám vyrobte postrek z kávovej usadeniny.
Foto: shutterstock/Nor Gal

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nielen sóda a ocot dokážu zlikvidovať vošky. Hodiť sa bude aj tekutina, ktorú má každý v chladničke

Presypte z hrnčeka a zalejte pohárom vody. Vošky v panike utečú

The post Namiesto toho, aby ste ich vyhodili do koša, vyberte ich z pohára a zalejte vriacou vodou. Vošky utečú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie