Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nárast cen ropy po hurikáne v Mexickom zálive

Svetový trh s ropou je zložitý a dynamický systém, ktorý ovplyvňuje nespočetné množstvo faktorov, od geopolitického napätia až po prírodné katastrofy. Nedávny prudký nárast cien ropy po búrke na pobreží Mexického zálivu v Spojených štátoch slúži ako názorný príklad toho, ako môžu prírodné udalosti výrazne ovplyvniť tento nestabilný trh. Ráno 9. septembra 2024 zaznamenali futures […]
Menej ako 1 min. min.

Svetový trh s ropou je zložitý a dynamický systém, ktorý ovplyvňuje nespočetné množstvo faktorov, od geopolitického napätia až po prírodné katastrofy. Nedávny prudký nárast cien ropy po búrke na pobreží Mexického zálivu v Spojených štátoch slúži ako názorný príklad toho, ako môžu prírodné udalosti výrazne ovplyvniť tento nestabilný trh.

Ráno 9. septembra 2024 zaznamenali futures na ropu výrazný nárast, pričom futures na ropu West Texas Intermediate (WTI) vzrástli o 1 USD, teda o 1,48 %, a dosiahli 68,67 USD za barel. Podobne aj futures na ropu Brent zaznamenali nárast o 99 centov, teda o 1,39 %, a ustálili sa na úrovni 72,05 USD za barel. Tento cenový pohyb nebol ojedinelým prípadom, ale reakciou na vznikajúcu búrku v Mexickom zálive, ktorá podľa predpovedí prerastie do hurikánu a následne sa dostane na severozápadné pobrežie Mexického zálivu v USA.

Pobrežie Mexického zálivu nie je len tak hocijaký región, je to kritické centrum pre rafinérske kapacity Spojených štátov, ktoré tvoria približne 60 % celkovej národnej produkcie ropy. Preto akákoľvek hrozba pre túto oblasť, ako napríklad potenciálny hurikán, môže spôsobiť vlny na ropných trhoch, keďže obchodníci očakávajú narušenie dodávok aj rafinérskych kapacít.

Cenový skok je tiež odrazom zotavenia z predchádzajúceho výpredaja, ktorý vyvolali v piatok zverejnené údaje o zamestnanosti v USA, ktoré boli slabšie, než sa očakávalo. Údaje ukázali menší ako očakávaný nárast počtu zamestnancov mimo poľnohospodárskeho sektora za august, pričom údaje za júl boli revidované smerom nadol, čo signalizuje potenciálne obavy o dopyt po rope zo strany najväčšieho svetového spotrebiteľa ropy.

Táto súhra prírodných udalostí a ekonomických ukazovateľov poukazuje na citlivosť cien ropy na vonkajšie šoky. Zatiaľ čo bezprostrednou reakciou na blížiaci sa hurikán bolo zvýšenie cien, dlhodobejšie dôsledky budú závisieť od skutočného vplyvu hurikánu na infraštruktúru pobrežia Mexického zálivu a následnej reakcie účastníkov trhu.

Zdroj : Yahoo Finance

Príspevok Nárast cen ropy po hurikáne v Mexickom zálive je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie