Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nárast Nasdaqu v očakávaní zníženia úrokových sadzieb

Cesta indexu Nasdaq Composite na rekordné maximá bola pozoruhodným príbehom odolnosti a optimizmu tvárou v tvár ekonomickým protivetrom. Dnes sa index vyšplhal na historické maximum 17 140,34 bodu, k čomu prispela vysoká výkonnosť technologických akcií a pokles výnosov štátnych dlhopisov. Tento prudký nárast odráža rastúce presvedčenie investorov, že Federálny rezervný systém môže ešte v tomto […]
Menej ako 1 min. min.

Cesta indexu Nasdaq Composite na rekordné maximá bola pozoruhodným príbehom odolnosti a optimizmu tvárou v tvár ekonomickým protivetrom. Dnes sa index vyšplhal na historické maximum 17 140,34 bodu, k čomu prispela vysoká výkonnosť technologických akcií a pokles výnosov štátnych dlhopisov. Tento prudký nárast odráža rastúce presvedčenie investorov, že Federálny rezervný systém môže ešte v tomto roku znížiť úrokové sadzby, pričom tento sentiment podporujú známky ochladenia na trhu práce.

Rast Nasdaqu o 1,7 % sa odrazil v miernych ziskoch indexov Dow Jones Industrial Average a S&P 500, ktoré vzrástli o 0,1 %, resp. 0,9 %. Tieto zisky sa dostavili na pozadí klesajúcich výnosov štátnych dlhopisov, keďže údaje o zamestnanosti v súkromnom sektore za máj nenaplnili očakávania. V ekonomike pribudlo v súkromnom sektore len 152 000 pracovných miest, čo je menej ako 188 000 pracovných miest vytvorených v predchádzajúcom mesiaci a menej ako predpokladali ekonómovia, ktorí očakávali 173 000 pracovných miest.

Tento neuspokojivý rast zamestnanosti posilnil stávky na zníženie sadzieb, pričom približne 65 % obchodníkov v súčasnosti očakáva zníženie sadzieb Fedu o 25 bázických bodov v septembri, čo je výrazný nárast oproti šanciam pod 50 % pred rokom. Tento posun v očakávaniach pozorne sleduje nástroj FedWatch spoločnosti CME, ktorý sleduje pravdepodobnosť zmien sadzby federálnych fondov.

Údaje z trhu práce prichádzajú v nadväznosti na samostatnú správu, podľa ktorej počet voľných pracovných miest v apríli klesol na najnižšiu úroveň za viac ako tri roky. Toto ochladenie trhu práce prichádza tesne pred zverejnením kľúčovej správy o mzdách mimo poľnohospodárskeho sektora, ktoré je naplánované na nasledujúci piatok.

Na pozadí týchto ekonomických ukazovateľov pokračujú veľké technologické spoločnosti vo svojom raste. Napríklad spoločnosť Apple Inc (NASDAQ: AAPL) zaznamenala nárast ceny svojich akcií o viac ako 1 %, čím nakrátko získala späť svoju trhovú kapitalizáciu vo výške 3 biliónov USD. Táto rallye technologických akcií a čipov podčiarkuje odolnosť tohto sektora a jeho kľúčovú úlohu pri zvyšovaní výkonnosti burzy Nasdaq.

Investori a trhoví analytici tento vývoj pozorne sledujú, pretože môže signalizovať ďalšie kroky Federálneho rezervného systému v oblasti menovej politiky. Očakávanie zníženia úrokových sadzieb je dvojsečná zbraň; hoci môže zmierniť určitý tlak na ekonomiku, zároveň vyvoláva obavy o základné zdravie trhu práce a dlhodobý hospodársky rast.

Zatiaľ čo trh prechádza touto zložitou dynamikou, rekordné hodnoty Nasdaqu sú dôkazom trvalej príťažlivosti investícií do technológií a adaptívnej reakcie trhu na meniace sa hospodárske podmienky. Nasledujúce mesiace budú rozhodujúce pre určenie toho, či sa táto dynamika udrží a čo to v konečnom dôsledku znamená pre širšie hospodárstvo.

Zdroj: investing

Príspevok Nárast Nasdaqu v očakávaní zníženia úrokových sadzieb je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie