Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nárast podvodov s kryptomenami: Prehľad do roku 2023

V roku 2023 svetom kryptomien otriasol výrazný nárast podvodných aktivít, čo viedlo k značným finančným stratám mnohých Američanov. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že v dôsledku podvodov s kryptomenami sa stratilo viac ako 5,6 miliardy dolárov, čo predstavuje ohromujúci 45 % nárast oproti predchádzajúcemu roku. Príťažlivosť digitálnych mien rastie vďaka ich prísľubu decentralizácie a […]
Menej ako 1 min. min.

V roku 2023 svetom kryptomien otriasol výrazný nárast podvodných aktivít, čo viedlo k značným finančným stratám mnohých Američanov. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že v dôsledku podvodov s kryptomenami sa stratilo viac ako 5,6 miliardy dolárov, čo predstavuje ohromujúci 45 % nárast oproti predchádzajúcemu roku.

Príťažlivosť digitálnych mien rastie vďaka ich prísľubu decentralizácie a potenciálu vysokých výnosov. Táto rastúca popularita však zaznamenala aj paralelný nárast počtu podvodov. Centrum FBI pre sťažnosti na internetovú kriminalitu dostalo viac ako 69 000 sťažností týkajúcich sa finančných podvodov s kryptomenami, ako sú Bitcoin, Ethereum a Tether.

Na čele zoznamu sa umiestnili investičné podvody, ktoré predstavujú 71 % celkových strát, čo je približne 3,96 miliardy USD. Nasledovali podvody týkajúce sa call centier a vydávania sa za vládu, ktoré prispeli k 10 % celkovej finančnej ujmy.

Ako najzraniteľnejšia demografická skupina sa ukázali osoby staršie ako 60 rokov, ktoré nahlásili najvyšší počet sťažností. Podľa FBI ich kolektívne straty presiahli 1,6 miliardy USD, čo poukazuje na potrebu zvýšenia informovanosti a ochranných opatrení pre túto skupinu.

Podvodníci sú čoraz sofistikovanejší, často si budujú dôveru prostredníctvom zoznamovacích aplikácií alebo sociálnych médií a až potom lákajú obete na podvodné investície do kryptomien. FBI upozornila na rôzne typy podvodov, okrem iného na investičné podvody, lotériové podvody, romantické podvody a podvody s kreditnými kartami.

Tento alarmujúci trend zdôrazňuje dôležitosť ostražitosti v digitálnom veku. Keďže kryptomeny naďalej získavajú na popularite, je nevyhnutné vzdelávať verejnosť o rizikách a príznakoch podvodov. Regulačné orgány a finančné inštitúcie sa tiež vyzývajú, aby posilnili svoje rámce s cieľom predchádzať takýmto podvodným činnostiam a chrániť investorov.

Pre postihnutých môže byť cesta k náprave náročná. Vyskytli sa však prípady, keď sa dosiahli urovnania s prísľubom odškodnenia obetí. Slúži to ako pripomienka, že hoci má trh s digitálnymi menami veľký potenciál, nie je imúnny voči odvekým hrozbám podvodov a krádeží.

Pri prechádzaní zložitosťou tejto digitálnej hranice je nevyhnutné zostať informovaný a obozretný. Prudký nárast počtu podvodov s kryptomenami v roku 2023 je jasným varovaním, že zatiaľ čo technológia napreduje, taktizovanie tých, ktorí ju chcú zneužiť, tiež.

Príspevok Nárast podvodov s kryptomenami: Prehľad do roku 2023 je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie