Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nariadenie MiCA a dopad na stablecoiny v EU

V posledných mesiacoch sme svedkami zásadných zmien v kryptomenovom sektore, ktoré majú potenciál hlboko ovplyvniť budúcnosť digitálnych aktív v Európskej únii. Jednou z najvýznamnejších zmien je nadchádzajúce zavedenie regulácie trhov s kryptoaktívami (MiCA), ktorá má za cieľ zabezpečiť vyššiu ochranu investorov, predchádzať finančnej trestnej činnosti a zvýšiť transparentnosť v celom odvetví. Nariadenie MiCA, ktoré nadobudne […]
Menej ako 1 min. min.

V posledných mesiacoch sme svedkami zásadných zmien v kryptomenovom sektore, ktoré majú potenciál hlboko ovplyvniť budúcnosť digitálnych aktív v Európskej únii. Jednou z najvýznamnejších zmien je nadchádzajúce zavedenie regulácie trhov s kryptoaktívami (MiCA), ktorá má za cieľ zabezpečiť vyššiu ochranu investorov, predchádzať finančnej trestnej činnosti a zvýšiť transparentnosť v celom odvetví.

Nariadenie MiCA, ktoré nadobudne účinnosť 30. júna, prináša so sebou nové požiadavky na emitentov stablecoinov, ktoré musia byť registrované v EÚ. Táto regulácia sa dotkne nielen tradičných finančných inštitúcií, ale aj decentralizovaných a zahraničných emitentov, ktorí budú musieť splniť prísne kritériá, aby mohli naďalej pôsobiť na európskom trhu.

Zaujímavým aspektom MiCA je klasifikácia stablecoinov, ktorá má za cieľ zabezpečiť, že tieto digitálne aktíva budú mať dostatočné rezervy a budú schopné udržať svoju hodnotu aj v nestabilných podmienkach. Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) a Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA) sú v procese konzultácií, aby zabezpečili hladké zavedenie týchto pravidiel.

Vplyv MiCA na európske kryptoburzy a obchodníkov bude značný. Niektoré burzy už oznámili, že opúšťajú stablecoiny v Európe, čo môže mať dôsledky na likviditu a dostupnosť týchto aktív pre európskych obchodníkov. Zároveň sa očakáva, že MiCA povzbudí vedúce banky v EÚ, aby ponúkali služby súvisiace so stablecoinmi, ako je úschova, obchodovanie a vydávanie tokenov elektronických peňazí.

Tento legislatívny krok je reakciou na rastúce obavy z finančnej stability, ktoré stablecoiny predstavujú, najmä vzhľadom na ich rýchly rast, globálne využitie a potenciálne riziká pre finančný systém. Napríklad, nedávne udalosti ukázali, že stablecoiny nemusia byť tak stabilné, ako sa predpokladalo, a ich priame prepojenie s tradičným finančným sektorom si vyžaduje pozornosť regulátorov.

Zároveň sa objavujú správy o úteku investorov zo stablecoinov, ktoré naznačujú, že trh s týmito aktívami zažíva pokles už 17 mesiacov, čo môže mať významný vplyv na širší kryptomenový trh. Tento trend môže byť dôsledkom rôznych faktorov, vrátane zvyšujúcich sa výnosov z tradičných aktív, ako sú napríklad americké štátne dlhopisy, ktoré ponúkajú vyššiu istotu v porovnaní so stablecoinmi, ktoré sú stále vnímané ako rizikovejšie.

Vzhľadom na tieto výzvy a neistoty je zrejmé, že budúcnosť stablecoinov v Európe bude závisieť od toho, ako sa trh prispôsobí novým reguláciám a ako sa budú vyvíjať vzťahy medzi kryptomenovým sektorom a tradičným finančným systémom. Bude zaujímavé sledovať, ako sa situácia bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch a aký dopad to bude mať na európskych obchodníkov a globálny kryptomenový ekosystém ako celok.

Let’s be clear: @krakenfx continues to list USDT in Europe and we have no plans to delist at this time.

We know our European clients value access to USDT and we continue to look at all options to offer USDT under the upcoming regime.

We will of course follow all legal…

— Mark Greenberg (@marklg) May 18, 2024

Under upcoming MiCA rules some stablecoins will face restrictions as unauthorized stablecoins.

Binance won’t delist any unauthorized stablecoins on spot but will limit their availability for EEA users only on certain products, such as launchpool and earn, and will propose…

— Binance (@binance) June 3, 2024

Zdroj: X

Príspevok Nariadenie MiCA a dopad na stablecoiny v EU je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie